Nye tiltag skal reducere butikstyveri: Nordjyske købmænd er skeptiske
Butiksindehavere i Nordjylland tror ikke, at syv nye tiltag mod butikstyveri vil ændre meget i det daglige.
De nordjyske købmænd har ikke den store tillid til justitsminister Søren Pape Poulsens syv nye tiltag mod butikstyveri. De går uden om Nordjylland og er kun målrettet udvalgte områder, lyder kritikken.
I kølvandet på TV2's dækning af problemet med stigende antal butikstyverier, præsenterede justitsminister Søren Pape Poulsen mandag syv initiativer, der skal hjælpe de magtesløse købmænd.
- Det er ikke acceptabelt, at folk, der driver forretning i Danmark, skal opleve det her og stå med en frustration over, at politiet ikke kommer, siger justitsminister Søren Pape (K).
Jeg tror bare ikke, der er mandskab nok til det, og nu ved jeg godt, at de er ved at uddanne nogle flere, men de kommer bare ikke i morgen
Jan Jæger, Spar-købmand, Øster Brønderslev
Der skal blandt andet oprettes 5 til 10 såkaldte hot spots, hvor politiet vil øge indsatsen mod butikstyverier.
- Det er da en super idé, men jeg tror ikke, at der bliver en eneste i Nordjylland, siger Jan Jæger, der ejer en Spar-butik i Øster Brønderslev.
Den nordjyske købmænd oplever samtidig, at politiet sjældent rykker ud, når de anmelder et tyveri. Men det skal der også laves om på.
- Politiet skal rykke ud, lyder ordren fra justitsministeren.
Købmanden fra Øster Brønderslev skal do se det, før han tror på det.
- Jeg tror bare ikke, der er mandskab nok til det, og nu ved jeg godt, at de er ved at uddanne nogle flere, men de kommer bare ikke i morgen, siger Jan Jæger.
Også Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har i dag sagt, at der skal sættes yderligere ind mod butikstyverier.
Tror du nogensinde, du bliver fri for tyverierne?
- Nej nej nej, det kommer aldrig til at ske. Det tror jeg simpelthen ikke på. Jo, så skal vi låse alt inde, så kan det være, men så skal de nok finde ud af at brække den op også, siger købmanden Jan Jæger.
REGERINGENS SYV INITIATIVER MOD BUTIKSTYVERI
01 - Hot spots
Der skal oprettes såkaldte hot spots, hvor politiet vil øge indsatsen mod butikstyverier. Der skal udvælges fem til 10 steder i landet, som er særligt prægede af tyverier.
02 - Hårdere straf for butikstyveri
Butikstyve skal straffes hårdere end nu. Der er tale om, at bødestraffen skal hæves. Stjæler man eksempelvis for 3000 kroner, så vil bøden blive hævet fra de nuværende 3000 kroner til 5000 kroner.
03- Ny enhed mod udenlandske tyvebander og styrket fokus på udvisning
Rigspolitiet skal oprette en ny enhed, der skal efterforske omrejsende tyvebander fra udlandet. Samtidig skal der være et styrket fokus på udvisning, så det sker, så snart tyven er taget.
04 - Styrket koordinering mellem myndigheder i kampen mod hæleri
Mange af genstandene fra butikstyverierne bliver solgt videre. Derfor skal koordineringen mellem myndighederne styrkes i kampen mod hæleri. Der er tale om, at politiet, Fødevarestyrelsen og Skattestyrelsen skal arbejde tættere sammen.
05 - Øget brug af hemmelige agenter i hælerisager
For at komme hælerisagerne på nettet til livs, skal der bruges flere hemmelige agenter, som skal infiltrere videresalg af de stjålne varer på nettet.
06 - Mindre bureaukrati
Der er mange regler om overvågning, anmeldelser og andet, butiksejerne skal forholde sig til. Derfor vil regeringen skabe mindre bureaukrati for butiksejerne.
07 - Mulighed for lønindeholdelse i erstatningssager
Mange butiksejere oplever, at de ikke får erstatning for de stjålne varer, fordi tyven ikke har mulighed for at betale tilbage. Derfor foreslås det, at man skal kunne trække tyven i løn i erstatningssager.