Nordjyske mænd overser tegn på kræft
Nordjyske mænd er de dårligste i landet til at genkende symptomer på kræft, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
"Se lige tiden an."
Sådan lød lægens råd i forbindelsen med lidt hævelse i lyskeregionen.
Og det gjorde Poul-Erik så - så tiden an. Længe. I syv måneder, faktisk. Og det var for lang tid.
Poul-Erik Frederiksen fra Thisted er 55 år gammel. Og i 2012 fik han diagnostiseret lymfekræft.
Svært at komme afsted
Selvom Poul-Erik efter god behandling nu har det godt, så undervurderede han sin tilstand, ligesom mange andre nordjyske mænd også gør.
- Mænd er rigtigt gode til at reagere, hvis de røde lamper i bilen blinker. Så suser de på værksted. Men når de røde lamper i kroppen blinker, så er det straks sværere.
Janne Bigaard, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.
Ifølge en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er der kun 25 procent af de nordjyske mænd, der mener, de har et godt kendskab til symptomerne på kræft. Det tal giver landsdelen den dårligste svarrate i af alle landsdele i hele landet.
Og undersøgelsen viser flere tegn på, at de nordjyske mænd halter efter, når de handler om kræftkendskab.
Der er nemlig også tre tegn på kræft, som de nordjyske mænd overser:
62 procent svarer, at de ikke forbinder synkebesvær med kræft. 66 procent ved ikke, at vedvarende hoste kan være et tegn på kræft (dårligste score i hele landet), mens 50 pct. ikke ser ændret afføringsmønster som et symptom på kræft.
De tre tegn, som for mange mænd overser, kan være symptomer på tilfælde af eksempelvis lungekræft og tarmkræft - to af de kræftformer flest mænd bliver ramt af og dør af.
- Mænd er rigtigt gode til at reagere, hvis de røde lamper i bilen blinker. Så suser de på værksted. Men når de røde lamper i kroppen blinker, så er det straks sværere, siger Janne Bigaard, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.
Familie skubbede på
Poul-Erik Frederiksen erkender, at han passer på undersøgelsens karakteristisk af en nordjysk mand, der er for dårlig til at gå til lægen. Han opfordrer alle til at mærke efter, hvordan kroppen har det - og få det undersøgt, hvis man er i tvivl.
- I mit tilfælde var det min familie, der skubbede på. Både kone og børn. Men der er ikke noget ikke-mandigt i at gå til læge. Føler man sig ikke tilpas, så skal man tage afsted, siger Poul-Erik Frederiksen.
Kræftens Bekæmpelse har netop lanceret en kampagne, hvor voksne børn opfordres til at hjælpe forældrene afsted til lægen, hvis man er i tvivl om helbredet.
Grafikken herunder viser Kræftens Bekæmpelses syv tegn på mulig kræftsygdom.