Nordjyske borgere på kanten af samfundet får en stemme i nyt råd
Region Nordjylland er i gang med at oprette et Udsatteråd, der skal sikre lighed på sundhedsområdet for udsatte nordjyder.
Region Nordjylland har besluttet at nedsætte et nyt regionalt Udsatteråd.
Rådets opgave bliver at hjælpe med at finde løsninger, så udsatte borgere nemmere kan komme i kontakt med det etablerede sundhedssystem.
- Vi taler rigtig meget om lighed i sundhed, og det er bare svært for de borgere, der er på kanten af samfundet, at få den hjælp, de har brug for. Der håber vi, at Udsatterådet kan gøre en forskel, så vi bliver klogere på, hvad der skal til, siger konstitueret formand for Sundhedsudvalget i Region Nordjylland Malou Skeel (V).
Viden til fagfolk og politikere
Udsatte nordjyder med eksempelvis alkoholmisbrug og sindslidelser får med det nye Udsatteråd nu mulighed for at give regionens fagfolk og politikere viden om særlige behov og ønsker til sundhedspleje, behandling og forebyggende indsatser for socialt udsatte grupper.
Udsatteråd
- Udsatte defineres som personer med sociale problemer eller risiko for at få det. For eksempel personer med sindslidelse, alkoholmisbrug, stofmisbrug, hjemløshed, prostitution, vold i nære relationer eller senfølger af seksuelle overgreb.
- Følgende organisationer med nordjyske lokalafdelinger vil blive inviteret til at sidde med i Udsatterådet: SAND, Headspace, Social Sundhed, Kirkens Korshær, SIND, Reden, Blå Kors, Center for Seksuelt Misbrugte, Røde Kors og Næstehjælperne.
- Der sættes 125.000 kroner af årligt til Udsatterådet. Finansieringen kommer fra ikke udmøntede midler fra pulje til Lighed i sundhed og forebyggelse fra budget 2021.
Ud over repræsentanter fra op mod ti civile organisationer med nordjyske lokalafdelinger spiller fagfolkene også en væsentlig rolle i Udsatterådet. I alt tre fagmedarbejdere fra regionen kommer til at sidde med i rådet. Det kan for eksempel være medarbejdere fra hospitaler og psykiatrien, som til daglig arbejder med socialt udsatte.