Nordjyder står foran rum-eventyr: - We fucking did it
Satellitten fløj ud i rummet fra Florida i USA på ryggen af en raket fra det amerikanske firma Space-X.
Aalborg-virksomheden Sternula producerer satellit-teknologi, der - hvis alt går vel - vil revolutionere maritim digitalisering af kort.
Tirsdag skrev den nordjyske virksomhed Sternula dansk rumhistorie, da deres satellit, som har været fire år undervejs, blev sendt ud i rummet.
Selve affyringen forløb godt og blev foretaget af Space X i Florida. Men tilbage i Aalborg, ventede direktør Lars Molsen og kollegerne spændt på næste trin: At få kontakt med satellitten. Det var mildt sagt nervepirrende, fortæller han.
- Det var meget spændende. Om aftenen var jeg ude med forretningsforbindelser, da jeg fik en sms, hvor der stod ’we fucking did it’, fortæller Lars Moltsen, der er medstifter og direktør i Sternula.
- Så vidste jeg, at nu var den god, og vi havde fået forbindelse.
Skal passe på
Selvom satellitten nu er langt fra jorden, så bliver den stadig fulgt tæt på kontoret i Aalborg, for nu skal den igennem en lang række tests og sikkerhedsprocedurer. Og det er så omstændig en proces, at TV2 Nord ikke kan komme med ind i virksomheden, da medarbejderne ifølge Lars Moltsen ikke må opleve den mindste forstyrrelse.
- At få forbindelse var den første og vigtigste milepæl. Nu arbejder teamet med meget, meget små skridt på at få tjekket, at alt er, som det skal være.
Det forløb består i, at alle funktioner skal tjekkes ud, forklarer Stefan Pielmeier, der er medstifter og teknisk direktør i Sternula.
- Det gør man meget forsigtigt, for noget kan være gået i stykker under launchen. Og i dét miljø er det også meget vigtigt, at man tager det meget roligt. For laver man en lillebitte fejl, kan man miste kontakten med satelliten, og det kan medføre, at man ikke ved, hvad den har gang i.
Satellitten er produktet af et samarbejde mellem Sternula og Aalborg Universitet. Teknologien, som nu er ude i rummet, vil i fremtiden give mulighed for såkaldt maritim digitalisering. Det betyder, at alt, der foregår til havs, vil kunne blive opdateret online hurtigt.
Fra 10 til 100 ansatte
Den nordjyske rumsucces står til at mangedoble antallet af medarbejdere, hvis alt kommer til at forløbe som planlagt, vurderer direktøren, der peger på, at de har fundet en niche.
- Vi har en plan, der hedder 60 satellitter inden 2028, men i mit hoved skal vi have flere satellitter. For jo flere kunder og tjenester, vi kan understøtte - jo mere datakapacitet, får vi brug for. Og til at opnå det, får vi brug for endnu flere.
Direktør Lars Moltsen fortæller, at antallet af medarbejdere i forretningsplanen lige nu lyder på 50.
- Men det kan også blive til 100. Vi får se, siger Lars Molsen, og tilføjer:
- Vi vil gerne være den danske rumindustris svar på Mærsk.
For hele Nordjylland og Aalborg kan rumeventyret byde på endnu flere arbejdspladser.
- Vi bygger dem jo ikke selv. Og inden for en radius på fem kilometer, ligger der to satellitfabrikker. Og så er der en lang række øvrige leverandører, som vi arbejder sammen med.
Og selvom satellitten nu er langt fra jorden, så bliver den stadig fulgt tæt på kontoret i Aalborg af de lige nu 10 medarbejdere.
- Det kommer til at tage noget tid, inden vi ved, at alt er præcist, som det skal være.