Nødråb fra sygeplejersker: - 2.400 forlod faget sidste år på grund af ringe vilkår og dårlig løn
Landets sygeplejersker samt social- og sundhedsassistenter kræver politisk handling for at sikre nok kolleger i branchen. De frygter, at det ellers vil gå ud over patienterne.
Vi mangler dem allerede, men i de kommende år bliver det kun værre og værre. De såkaldte varme hænder i sundhedssektoren har vi nemlig alt for få af.
- Der er dage, hvor det hele brænder sammen, og man løber rundt fra patient til patient med en knude i mave konstant. De dage er der kommet for mange af, siger Søren Valgreen Knudsen (S.), Fmd., udvalg for Uddannelse, Arbejdsmiljø og Rekruttering.
Holdningen kommer frem i torsdagens udgave af Fokus, som sendes på TV2 Nord Salto klokken 19.45. Du kan også se udsendelsen her:
Flere søger mod Norge
Nordjyllands sundhedsvæsen lider under, at mange sygeplejersker søger mod nord for at få bedre arbejdsvilkår.
Oslo-området, Aalesund og Trondheim er bare nogle af de steder, de danske sygeplejersker søger hen. Siden 2020 har 1.400 sygeplejersker uddannet i Danmark fået autorisation til at arbejde i Norge. Det viser tal fra de norske sundhedsmyndigheder.
- Det handler om arbejdsforhold, løn og oplevelsen af at kunne udføre sygepleje i et andet land. Det handler om mere personale, løn, der svarer til ansvaret, man som sygeplejerske har, arbejdsforhold ved blandt andet at have mere indflydelse på arbejdsplanlægningen, siger Marie Fuglsang, der er en af de sygeplejersker, der hvert år tager til Norge hen over sommeren for at finder arbejde.
Velfærd uden varme hænder
Antallet af ældre stiger og stiger, mens det allerede er svært at rekruttere tilstrækkeligt med personale til at passe vores børn, ældre og syge.
Udfordringen ser kun ud til at blive større i fremtiden. Derfor sætter TV2 Nord sammen med de øvrige regioner i uge 5 fokus på den danske velfærd og de såkaldte ”varme hænder”.
I 2030 er der ifølge Kommunernes Landsforening behov for 44.000 ekstra medarbejdere, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes i den offentlige sektor.
Samtidig forventes det, at det private erhvervsliv får brug for 95.000 medarbejdere. Arbejdsstyrken vokser imidlertid kun med 50.000 personer.
Unge skal lokkes til uddannelsen
Hvis vi skal sikre nok sygeplejersker og social- og sundhedsansatte i fremtiden, så skal der uddannes flere. Så langt er både eksperter, sygeplejersker og politikere enige om i aftenens udgave af Fokus.
Men det kan være svært at få dem lokket til. Det skyldes blandt andet det negative fokus, der længe har været på branchens hårde arbejdsforhold. Noget, man i Dansk Sygeplejeråd er opmærksom på og vil forsøge at ændre.
- De unge peger selv på, hvad de kigger efter, når de vælger uddannelse. De vil gerne have et meningsfyldt arbejde, og det må man sige, at sygeplegefaget er. De peger også på, at lønnen skal følge med, vilkårene være gode, og der skal være tid til at løse sine opgaver, siger Christina Windau Hay Lund, forkvinde i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Nordjylland.
- Det er et politisk ansvar i forhold til, hvordan man vil sikre, at de unge vil vælge en uddannelse som sygeplejerske og dem, som i forvejen er i faget finder det attraktivt nok til at blive.