Mulighed for at tjene flere penge ved siden af SU'en skal få flere til at arbejde mere
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord
Et af elementerne i den nye arbejdskraft-aftale er, at studerende skal have lov til at tjene flere penge uden modregning i SU'en. Arkivfoto
Hos Erhvervshus Nordjylland har de spændt fulgt med i de politiske forhandlinger, der skal få flere i arbejde. Chefkonsulent peger på to elementer i aftalen, som han ser potentiale i.
En ny politisk aftale, som blev indgået fredag aften, skal være med til at løse de udfordringer, flere nordjyske virksomheder kæmper med i øjeblikket. Det er blandt andet vanskeligheder i forbindelse med rekruttering af arbejdskraft, der lige nu er en stor hæmsko for erhvervslivet.
Chefkonsulent Lasse Thomsen fra Erhvervshus Nordjylland har fulgt med i de reaktioner, der er kommet, siden reformen blev præsenteret fredag aften, og han kan tilslutte sig flere af de, af kritikerne, fremhævede synspunkter.
Et skridt på vejen
I hans daglige virke vejleder han blandt andet nordjyske virksomheder om forretningsudvikling, og det er også der, rekrutteringsproblemerne bliver synlige.
- Aftalen er et skridt på vejen, men det er ikke noget, der kan løse alle de udfordringer, vi står i nu. Det er jo især faglært arbejdskraft inden for industri-, bygge- og anlægsarbejde, der virkelig mangler, siger han.
To gode elementer
Partierne bag aftalen forventer, at reformerne vil øge beskæftigelsen med cirka 12.000 personer i 2030, men det tidsperspektiv er for langt ude i fremtiden, mener Lasse Thomsen.
Derfor peger han især på to elementer i aftalen, som han tror, kan ved med til at afhjælpe problemerne, men mest af alt fordi, de bliver implementeret snarligt.
Det ene er, at det bliver muligt for folkepensionister at tage job uden at blive modregnet i folkepensionens grundbeløb og tillæg. Også modregningen i folkepension, førtidspension og seniorpension som følge af en partners arbejdsindkomst, bliver afskaffet.
Det andet væsentlige element i aftalen er, ifølge Lasse Thomsen, at det månedlige fribeløb for SU hæves med 4.000 kr. Det betyder, at de studerende må tjene mere end tidligere, når de arbejder sideløbende med studierne, og det er ifølge ham et meget fornuftigt element.
Det er et stort plus, da det direkte øger incitamentet til at arbejde, men også fordi det betyder, at de studerende får et større og bedre kendskab til virksomhederne og til erhvervslivet, allerede imens de studerer, og på den måde kan de også nemmere komme i job, når de er færdige med studierne
Lasse Thomsen, Chefkonsulent, Erhvervshus Nordjylland
Men han ærgrer sig over, at flere af tiltagene først træder i kraft i 2025.
- Det hele handler jo om, hvornår vi kan få tingene ud og leve. Hvis tiltagene blev implementeret hurtigere, vil de i højere grad imødekomme problemet, siger han.
Hos Erhvervshus Nordjylland ser man desuden international arbejdskraft som en del af løsningen. Ligeså gør de hos Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri. Her mener direktøren også, at aftalen mangler fokus på, hvordan man gør det mere attraktivt for udlandsk arbejdskraft at tage job i Danmark.
- Det er meget skuffende, at aftalen ikke gør noget for at få mere arbejdskraft fra udlandet til Danmark, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.
Vi har i erhvervslivet brug for dygtige medarbejdere fra udlandet. De er et væsentligt bidrag til at besætte alle de ledige stillinger, der er lige nu.
Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri
Bag den politiske aftale står Socialdemokratiet, De Radikale, Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne.