Mød vores nye vejrrobot Solvej Vindblæs – Signe er stemmen bag
TV2 Nords nye vejrvært er ikke ligesom andre.
TV2 Nords nyeste medarbejder hedder Solvej Vindblæs. Hun er vejrvært og ved alt om det nordjyske vejr.
Men Solvej er ikke som andre journalister på TV2 Nord. Faktisk er hun den eneste af sin slags i den danske mediebranche.
Solvej er nemlig en robot. En vejrrobot vel og mærke.
Når du går ind på TV2 Nords nye hjemmeside og klikker på vejr i menuen, kan du nemlig møde Solvej Vindblæs, der fortæller, hvordan det nordjyske vejr ser ud i dag.
Vejret er et prioriteret område for TV2 Nord, og vi er vant til at rykke ud, når stormen eller snevejret rammer landsdelen. Men med Solvej og TV2 Nords nye vejrunivers skruer vi op for vores dækning af vejr på vores hjemmeside og sociale medier.
- Solvej Vindblæs er vores første bud på, hvordan man kan bruge kunstig intelligens direkte til brugerne. Men hun bliver langt fra det sidste, siger Jens Skriver, der er teknologiredaktør på TV2 Nord.
Solvej Vindblæs er ganske vist tegnet af en udenlandsk tegner, men hun er nordjysk i sit digitale dna. Dialekten er nordjysk, og stemmen bag vejrrobotten er TV2 Nords egen journalist Signe Gru, der selv kommer fra Bindslev i det nordlige Vendsyssel.
- Det er da spændende at lægge stemme til Danmarks første vejrrobot. Så kan min dialekt bruges til noget. Jeg har altid fået at vide, at den er meget karakteristisk, siger Signe.
I virkeligheden har hun blot læst en tekst op nogle minutter. Derefter har optagelsen været igennem en ChatGPT-model, som har klonet Signes stemme.
- Det er både fascinerende og skræmmende, hvor nemt det er at klone en stemme som vi har gjort med Solvej. Og det betyder også, at vi har et ansvar for at sikre, at Signes stemme ikke bliver brugt til andet end det, den er tiltænkt, siger Jens Skriver.
TV2 Nord har igennem næsten et år udviklet og designet den nye hjemmeside, hvor video, billeder og gode historier skal stå endnu skarpere for nordjyderne.
Vejrrobotten har været en af de mere krævende opgaver for stationens lille udviklerhold.
- Det er en ret kompliceret proces, hvor vi indsamler vejrdata, laver beregninger på temperatur, skydække, nedbør og en masse andet, får ChatGPT til at skrive vejrudsigterne – og så bruger vi tjenesten Elevenlabs til at give Solvej sin stemme. Med Signes store hjælp selvfølgelig, siger Jens Skriver.