Minkavl starter igen fra nul: - Mit hjerte håber det bedste
Klokken syv i morges blev minkavlen i Danmark officielt genoptaget, da 753 avlsdyr ankom med lastbil fra Norge til en farm på Thyholm. Siden årsskiftet har det igen været lovligt at drive minkavl i Danmark - og trods en lang række restriktioner for den fremtidige avl i her i landet - var der ved farmen glæde her til morgen.
Lørdag morgen kom de første mink tilbage på dansk jord siden udryddelsen af erhvervet i 2020.
Som 16-årig blev Kaj Christensen i 1958 medhjælper på en gård, hvor der var mink. Siden blev han selv minkavler, og tidligere på året var han en af forfatterne bag bogen 'Minkavlen på Gjøl – hele historien'.
Bogen handler om, hvordan minkerhvervet startede og voksede sig stort på Gjøl.
- Jeg har været pelsdyravler hele mit liv, og jeg elsker faget, og de udfordringer der er med både glæder og sorger, siger Kaj Christensen.
Dengang startede minkerhvervet op fra nul. Der var ingen følgeerhverv, der kunne levere til minkavlerne. For eksempel var der ingen fodercentraler, så minkavlerne skulle selv sørge for foder.
- Foder var der store udfordringer med, men det blev klaret.
- Jeg fik foder nede fra Birger Vestergaard, som var en af de første minkavlere, siger Kaj Christensen.
Foderudfordringer - igen
Lørdag morgen ankom de første mink til landet, siden det fra årsskiftet igen blev lovligt at have mink. På Thyholm ankom 753 avlsdyr i en lastbil fra Norge.
- Det er en glædens dag og starten på en helt ny epoke, sagde formand for Danske Mink Louise Simonsen i den forbindelse.
På landsplan er der 13 minkavlere, som vil starte op igen. Før corona var der omkring 1100 minkfarme i landet. Det betyder, at følgeerhverv er lukket, og fodercentraler også er slukket.
- Det er helt fra scratch. Det hele er nyt og anderledes, så det er klart, der er en masse, der skal bygges op igen, siger Kennet Rønfeldt, der er virksomhedsrådgiver hos Landbo Nord.
Kennet Rønfeldt har rådgivet minkavlere i adskillige år, og udover at fodercentralerne er væk, forudser han også som en anden udfordring.
- Indtil nu har det jo kørt automatisk, og man har bare indleveret skindene til pelseri, og så har man haft aftaler, der gør, det bliver leveret til Kopenhagen Fur. Økonomien har været på plads. Der har været mulighed for at søge aconto - altså få penge på indleverede skind - inden de reelt set er blevet solgt, siger han.
Kopenhagen Fur, som var et pelsauktionshus, er lukket, og derfor skal danske minkavlere nu sælge deres skind fra Finland.
- Alle distributionskanaler er rykket lidt længere væk, siger Kennet Rønholdt.
Uvis fremtid
I løbet af den kommende tid vil der blive leveret flere mink til de 13 minkavlere, der vil genopstarte. For dem bliver det første år svært.
- De dyr de får ind nu - den avl bliver først pelset til november, og det vil så sige, at det først er i 2024, at man får penge ind for dem. Så der er en lang løbetid, før man casher ind på dem, siger Kennet Rønholdt.
Trods udfordringerne håber Kaj Christensen, at fremtiden for minkavlerne er lys.
- Mit hjerte håber det bedste. Jeg vil ønske dem al mulig held og lykke med projektet, for det var rigtig irriterende, dengang det blev forbudt, siger Kaj Christensen.
Inden aflivningen af alle landets mink i 2020 fandtes landets største koncentration af minkavlere på Gjøl.