Mink er tilbage i Danmark: - Nu skal vi kramme hinanden
753 mink ankom lørdag til Thyholm.
Det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløb ved årsskiftet. Lørdag ankom de første mink så. Endda 753 af slagsen.
Ved 7-tiden ankom de første avlsdyr til en farm på Thyholm efter en længere tur i en lastbil fra Norge. Det faktum vækker glæde hos Louise Simonsen, der er formand for Danske Mink.
Jeg er glad og ser frem til at hjælpe til (med at få dem ind på farmen, red.). Dyrene skal på plads, så skal de have noget halm og foder, og så skal vi nok lige kramme hinanden og være meget godt tilfredse med, at vi har fået mink hjem igen, siger hun.
Krav til minkavlere
Det bliver dog langt fra lige så gnidningsfrist at være minkavler sammenlignet med før corona.
- Det kommer til at foregå sådan, at vi har en vogn, hvor vi skal bade, når vi skal ind og ud af farmen. Desuden skal vi bruge maske og visir. Tilmed kommer Fødevarestyrelsen hver uge forbi og tager 60 svælgprøver på minkene, siger Louise Simonsen, inden hun gør det klart, at man bør lempe restriktionerne.
- Jeg forventer selvfølgelig, at der bliver en ændring i de her tests og krav, ligesom der har været i resten af vores samfund med corona, siger hun.
Krav til minkproduktion
Overvågningsprogram:
Alle minkvirksomheder skal overvåges i henhold til standardovervågningsprogrammet fastsat i Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) nr. 2021/788. Det betyder, at der i hver besætning skal udtages ca. 60 prøver fra mink om ugen. Det vil være Fødevarestyrelsen, der forestår prøveudtagningen.
Smittebeskyttelsesplan:
Planen skal indeholde følgende elementer:
Antal af personer med adgang til virksomheden begrænses mest muligt, og der føres fortegnelse over besøgende i virksomheden.
Retningslinjer for, hvordan det sikres, at personer, der kommer i virksomheden, ikke har symptomer på eller er smittet med COVID-19.
Håndvask med sæbe efterfulgt af hånddesinfektion, som minimum ved indgang og udgang fra virksomheden.
Tøjskifte til og fra virksomheden, samt håndtering af brugt arbejdstøj.
Fodtøjsskift eller vask og desinfektion af fodtøj.
Bad for alle med adgang til besætningsområdet. Badet foretages ved udgang af virksomheden efter endt arbejde.
Brug af værnemidler:
i raske besætninger: kirurgisk maske og visir eller beskyttelsesbriller
i besætninger, der er mistænkt for at være eller er smittede: FFP3 maske og tætsiddende beskyttelsesbriller.
Kursus i hygiejne og korrekt brug af værnemidler.
Andre dyr der færdes i virksomheden, skal holdes inden for dette område. Dyr der holdes uden for virksomheden skal ikke have adgang til virksomheden.
Rengøring og desinfektion:
Krav om rengøring og desinfektion af udstyr, inden det flyttes fra/til anden virksomhed (maskiner, værktøj o. lign.).
Svælgsvaberprøver:
Undersøgelse af svælgsvaberprøver fra 60 mink ved hver indførsel af mink til Danmark eller fra mink, der ønskes flyttet i Danmark inden flytning til anden virksomhed.
Ved en indførsel forstås en forsendelse af mink f.eks. fra samme land eller virksomhed, og som er transporteret samlet.
Adskillelse af mink:
Adskillelse af tilflyttede mink fra resten af minkene i den modtagende besætning indtil resultatet af undersøgelserne foreligger.
Døde mink til pelsning eller bortskaffelse skal placeres, så afhentning kan ske, uden chauffør/pelseripersonale får adgang til besætningsområdet.
Udbud af COVID-19 i minkbesætning:
Håndtering af en besætning, som er smittet med COVID-19:
Besætninger, der er mistænkt for, eller som konstateres smittet med COVID-19, pålægges et offentligt tilsyn.
Afhængigt af COVID-19 situationen i den danske befolkning og den tilhørende risikovurdering fra SSI på det pågældende tidspunkt vil den smittede besætning enten være pålagt offentligt tilsyn, indtil der ikke længere er en aktiv smitte blandt minkene, eller besætningen vil blive aflivet.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
Louise Simonsen fortæller til TV2 Nord, at hun ikke kender den eksakte dato for, hvornår der kommer flere mink til Danmark, men hun oplyser, at der er bestilt dyr hjem fra Spanien og Finland.
Det er 13 minkavlere, som har takket ja til muligheden for at få tilladelse til at holde mink igen.
Det var 4. november 2020, at statsminister Mette Frederiksen (S) holdt det famøse pressemøde, hvor hun fortalte, at alle mink skulle aflives. Herefter blev 16 millioner aflivet.