Minister: Danskernes ejendomme skal beskyttes mod havet
Der er godt nyt til grundejere ved de nordjyske kyster. Folketinget har i dag vedtaget en lovændring, der skal gøre det nemmere at kystsikre. Med lovændringen bliver mere ansvar lagt over til grundejerne selv og kommunerne, mens Kystdirektoratets indflydelse bliver markant mindre. Det skaber begejstring ved både vest- og østkysten.
Med en ny lovændring bliver det nemmere for borgere at sikre huse mod havet med hård kystsikring.
Med vedtagelsen af en kystbeskyttelseslov har regeringen i dag gjort det nemmere for borgere at søge om og få lov til at lave hård kystsikring.
- Danskernes private ejendomme skal beskyttes mere mod havet, så man kan sove trygt om natten. Og det er det, vi nu har fået godkendt med Folketingets opbakning, siger miljøminister Esben Lunde Larsen (Venstre) om den nye lov.
Vedtagelsen kommer efter en turbulent periode, hvor flere sommerhuse på den nordjyske Vesterhavs-kyst er styrtet i havet, og der er grebet til selvtægt i Lønstrup, hvor der er hældt beton ud over skrænten. Tilsyneladende i et desperat forsøg på at redde en række udsatte sommerhuse.
- Man kan ikke forsvare selvtægt, men man kan godt forstå det.
Ministeren går ind for, at havet ikke længere skal have lov til at rase og æde af kysterne.
- Det er nødvendigt at kystsikre, fordi vi har set visse steder i landet, at fordi man ikke kan bruge hård kystbeskyttelse, så får det huse til at falde i vandet, og folk er generelt utrygge. Det vil vi gøre op med, siger Esben Lunde Larsen.
Den nye lov placerer fremover beslutningen om hård kystsikring eller ej hos de enkelte kommuner - og ikke længere hos Kystdirektoratet.
- Borgerne skal have én indgang og en meget kort sagsbehandling. Og beslutningen skal ligge tæt på borgerne - altså i kommunerne.
Men bare fordi der nu kan søges om lov til at etablere hård kystsikring, betyder det ikke, at husejere kan bestille sten og granit og gå i gang med det samme.
- Vi gør det nemmere at søge om lov til at etablere hård kystsikring nu, men derefter gælder de almindelig procesregler stadig ude i kommunerne.
Kystdirektoratet skal fremover agere rådgivere i etableringen af kystsikring.