Mere vild natur på vej: Sådan påvirker det Nordjylland
Der er brug for mere og bedre natur i Danmark. Sådan lyder rådet i en ny rapport, der udpeger en række områder i Nordjylland som særligt vigtige.
Der skal være flere store og sammenhængende naturområder i Danmark.
Det anbefaler en række eksperter fra Københavns Universitet i en ny rapport, hvor de også kommer med helt konkrete bud på, hvordan det skal gøres.
Målet er at skabe bedre biodiversitet, leve op til målsætningerne om 30 procent vild natur og samtidig gavne miljøet.
En plan, som udnytter de allerede eksisterende naturnationalparker og Natura 2000-områder, men som også inddrager land, der ikke i dag er beskyttet natur.
Hele Grenen skal beskyttes
Hvis anbefalingerne bliver til virkelighed betyder det, at Grenen, Tversted, Hirtshals og området derimellem skal være en del af de store naturområder. Samtidig skal området omkring Nationalpark Thy udvides og det meste af den jyske vestkyst fra Thisted-egnen op til Blokhus omdannes.
Derudover skal Natura 2000-områderne i Nordjylland udvides.
Hvad det kommer til at betyde i praksis og i hvorvidt anbefalingerne bliver til virkelighed, skal nu drøftes politisk.
Men rapporten slår fast, at flere af de foreslåede områder i Nordjylland - herunder Grenen - er særligt vigtige, hvis den overordnede ambition om bedre biodiversitet og mere vild natur skal indfries.
Milliardinvestering
Det forventes at koste mellem 1,5 og 4 milliarder kroner om året at etablere og forvalte de nye naturområder. Hvad prisen ender med afhænger af hvor mange områder, politikerne er klar til at omdanne.
De omdannede områder skal fremadrettet holdes fri for skov- og landbrugsproduktion og skal ifølge anbefalingerne være hjemsted for flere vilde græssende dyr som køer og heste, der kan hjælpe med at pleje naturen.
Præcis hvordan de nye naturområder skal udformes i praksis lader eksperterne delvist være op til lokale forhold, og de reelle planer skal drøftes på Christiansborg.