Lov om minkerstatning vedtaget: - Det er et katastrofalt langsomt tempo
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord
John Haugaard er tidligere minkavler, og starter ikke op igen. Han venter stadig på sin erstatning og kompensation, så han kan komme videre.
I januar blev en kompensationsaftale til landets minkavlere forhandlet på plads, og tirsdag blev den endelige lov stemt igennem. Men flere partier stemte imod.
John Haugaard har været minkavler siden, han gik ud af folkeskolen. I dag er hans godt 40.000 mink aflivet, men han har stadig ikke fået fuld kompensation og erstatning.
- Det er et katastrofalt langsomt tempo, det må jeg sige. Og noget af det, vi får udbetalt, er jo også kun aconto udbetalinger, så vi går jo i en uvished, siger den tidligere minkavler fra Frederikshavn.
John Haugaard hører til blandt de heldige avlere. Han har nemlig fået noget af sin erstatning udbetalt. I alt har staten afsat 18,8 milliarder kroner til minkavlerne, men ifølge Nordjyllands pelsdyravlerforening er kun omkring en milliard blevet udbetalt.
Det sker på trods af, at folketinget i dag vedtog en lov, der blandt andet sikre minkavlerne den aftalte erstatning. Men ikke alle partier stemte for. Både Enhedslisten, Alternativet og Konservative stemte imod.
- Det ser meget usikkert ud, som jeg ser det, fordi der simpelthen er så mange usikkerhedsmomenter i den her aftale. Det er blandt andet derfor, vi ikke har stemt for lovforslaget, siger Per Larsen, der er fødevareordfører i Konservative.
Han mener, at loven gør det alt for svært for de avlere, som gerne vil starte op igen. Blandt andet fordi der ikke er lagt op til hjælp til køb af nye avlsdyr eller hjælp til terminer.
- Der er stor efterspørgsel på mink, Kina har få skind. Minkavlerne kommer til at skulle betale masser af penge for de avlsdyr, de skal ud at købe, og er der penge til det i den her dvaleordning, det ved jeg ikke? Siger ordføreren.
Men ifølge regeringen bliver der dog netop taget højde for de avlere, som ønsker at fortsætte.
- Dem, der tør satse på, at de kan få erhvervet genoplivet, er der også en chance for i den her aftale. Det tror jeg i virkeligheden er vigtigt, at vi kører på to ben, og det har vi gjort. Derfor er det både en tryg, en ansvarlig og en vigtig aftale, siger Anders Kronborg, der er fødevareordfører i Socialdemokratiet.
John Haugaard mangler stadig at få penge for driftstab, fremtidig indtægt og så for bygninger og alt andet inventar. Han er ikke en af dem, som ønsker at starte op igen. Derfor venter han nu på sine penge, og så på at staten henter både maskiner og udstyr, så han kan komme videre.
- Jeg skal ikke bruge det til noget. Det er slut for mit vedkomne, siger John Haugaard.