Limfjorden er stærkt påvirket af iltsvind - problemet er skabt af lokale
Foto: LimfjordUpdate.dk.
Fjordens rekreative og erhvervsmæssige værdi er stærkt kompromitteret af iltsvind.
Der er målt kraftigt iltsvind i Limfjorden og Mariager Fjord.
Det er et tilbagevendende problem, som i år er blevet endnu mere problematisk ved Thisted Bredning.
- Det er fordi, vi har haft en uheldig kombination af en sen vinter, hvor der var meget overskudsnedbør, der skyllede en masse næringsstoffer ned i Limfjorden. Samtidig har vi haft en forsommer, som har været vindstille, tør og solrig. Det er den perfekte storm for at skabe iltsvind, forklarer Thyge Nygaard, der er seniorrådgiver ved Danmarks Naturfredningsforening.
Næringsstofferne fra vinteren og foråret har nemlig startet en produktion af alger, som så er rådnet i den varme sommer. Og den proces kræver en hel del ilt, hvis ikke der er blæst eller strøm i vandet. Derfor er problemet lige nu stort.
Kan ende med stinkende og dødt vand
I Mariager Fjord er der ofte iltsvind, fordi vandet er dybt, og det er et område, hvor det er svært at forebygge.
En ting har iltsvindet begge steder dog tilfælles: Store dele af det kvælstof, der kommer ned i fjordene, kommer fra landbruget.
- Det er et problem, der skal ordnes politisk. Det er et spørgsmål om at begrænse det kvælstof, der udledes.
Herunder kan du se et arkivindslag om iltsvind i Mariager Fjord.
For hvis ikke der gøres noget ved iltsvindet, kan man ende med at have en død havbund der i værste tilfælde er uden liv og som lugter af svovl.
- Fjordens rekreative og erhvervsmæssige værdi er stærkt kompromitteret af iltsvindet. Det er jo ikke lækkert, at skulle bade steder, hvor vandet er plumret eller lugter.
Et lukket system ved Thisted Bredning
Miljøstyrelsen har foretaget målinger af iltniveauet mange forskellige steder i Limfjorden, og værst er det altså ved Thisted Bredning. Og det er der en god grund til. Det er nemlig en del af fjorden, som er relativt smal.
- Det er der, hvor det lokale bidrag af kvælstof betyder mest. For der kommer ikke frisk vand ind i fjorden, så alle de næringsstoffer, der kommer ind, flyder rundt ufortyndet, forklarer Thyge Nygaard.