Laustsen svarer på kritik af varmecheck: - Vi skal ikke smøre pengene for tyndt ud
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Venstres klimaordfører, nordjyske Marie Bjerre, kritiserer aftalen om en forhøjelse af varmechecken - den rammer ikke bredt nok. Socialdemokratiets Bjarne Laustsen svarer på kritikken.
- Hvis der er mange, der skal have, bliver der for lidt til den enkelte.
Det er svaret fra Bjarne Laustsen, folketingskandidat for Socialdemokratiet og medlem af klima, energi -og forsyningsudvalget på den kritik, Venstre er kommet med af forhøjelsen af varme checken.
En aftale et bredt flertal i folketinget stod bag - bare ikke Venstre.
- Den hjælper for få, er administrativ bøvlet og kommer alt for sent, lyder kritikken fra Marie Bjerre, Venstres klimaordfører.
Men varmechecken rammer netop der, hvor den hjælper mest, mener Bjarne Laustsen:
- Vi vil gerne hjælpe de forbrugere, som er ramt af de høje gaspriser. Hvis vi gør, som Venstre vil, er risikoen, at man smørrer hjælpen alt for tyndt ud. Og dem, der har mest brug det, får ikke hjælp nok, siger han.
Hævelsen af indkomstgrænsen imødekommer jo, at mange flere får hjælp
Bjarne Laustsen (S), folketingsmedlem
Børnefamilier i fokus
Gruppen af borgere, der kan få glæde af varmechecken er udvidet, så husstandsindkomster på under 650.000 kroner kan få del i pengene. Før var grænsen 550.000 kroner.
Det mener Venstres Marie Bjerre ikke er nok, fordi mange børnefamilier med større indkomster og mindre rådighedsbeløb ikke vil få hjælp.
Bjarne Laustsen argumenterer dog lige præcis for, at netop mange flere børnefamilier nu får del i pengene:
- Hævelsen af indkomstgrænsen imødekommer jo, at mange flere får hjælp - heriblandt mange børnefamilier, siger han.
- Lempelse af afgifter vil ikke virke
Venstre forslår også, at man i stedet for varmechecken enten lemper elafgiften eller kompenserer varrmeværker og gasforsyninger direkte.
Men en lempelse af elafgifterne kan fører til stigende priser på energi over hele linjen - og det er ikke sikkert, forbrugerne vil ende med at betale mindre for varmen, mener Bjarne Laustsen:
- Problemet med at støtte naturgasselskaber osv. er, at dem, der ikke oplever en stigning i deres varmeregning også vil komme til at betale mindre – så det vi prøver med varmechecken er at ramme forbrugerne mere målrettet med hjælpen, siger han.
Ville gerne have hjulpet tidligere
Endelig går kritikken fra Mette Bjerre (V) også på, at varmehjælpen kommer for sent, fordi den først kan blive udbetalt til august.
Og det er heller ikke optimalt, erkender Bjarne Laustsen:
- Det er både jeg og Socialdemokratiet ærgerlige over, men det har handlet om at sammenkæde alle de her systemer, så man var sikre på, at hjælpen blev givet korrekt.
– Det er det muliges kunst. Det håber vi på forståelse for. Det er trods alt bedre end ingenting, siger han.