Det var i en skilift i Hemsedal som denne, at ulykken skete. Foto: Halvard Alvik/NTB/Ritzau Scanpix
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kristoffer og Alexander smed jakken for at gribe pige, da hun faldt ti meter ned fra skilift

- Jeg vil aldrig, aldrig, aldrig på ski igen, husker Kristoffer, at den fire-årige sagde, kort efter faldet.

- Jeg hører råb og skrig, og et barn der råber. I samme øjeblik har jeg nærmest klikket mine ski af. Jeg tænker ikke.

Kristoffer Segerstrøm Mørk fra Hjørring tænker tre dage tilbage. 

Tirsdag klokken halv ti om formiddagen ramte en liftulykke det særdeles populære skisportssted Hemsedal i Norge, hvor to danske børn faldt ti meter ud af en stolelift.

Kristoffer greb det ene barn.

Men han føler sig nu ikke som en helt, her nogle dage senere, hvor han sammen med sine "medhelte" har fået ulykken på afstand. Til stede ved ulykken var nemlig Kristoffers svigerfar Hans-Henrik Toft Sørensen, Kristoffers svoger og Hans-Henriks søn, Sofus Toft Sørensen, og Alexander Dalby Damm der er gift med Hans-Henriks anden datter. 

- Der er nok noget nordjysk i mig, siger Kristoffer Segerstrøm Mørk på en telefon fra en hytte i Hemsedal, hvor også Hans-Henrik og Sofus sidder.

Hans Henrik, Kristoffer og Sofus. Foto: Privatfoto

-  Der er mange andre, der kunne have reageret, som vi gjorde. Alle reagerer jo i en krisesituation og der er intet rigtigt og forkert. Så det er ikke en heltegerning for mig. Den jakke, som Alexander river af, har noget at gøre med hans gymnastik-fortid. Han tænker ikke, han gør det bare.

- Vi skal være to til at holde jakken.

- Der hænger én mere!

De to danske børn, der drattede ud af stoleliften, som er åbnet i Hemsedal op til denne sæson, er en dreng på seks og en pige på fire. 

De overlevede begge, trods de faldt ti meter, har Sør-Øst Politidistrikts oplyst.

Blandt andet takket være de fire nordjyske mænd.

De fire nordjyder er netop trillet igennem skibommen, hvor de har scannet deres liftkort til en anden lift.

- Herefter går det hele ualmindeligt hurtigt, fortæller Kristoffer Segerstrøm Mørk.

Drengen på seks falder ud af stoleliften, mens Kristoffer og Alexander er halvvejs henne ved liften. Han lander på en klippeskråning, i en 45 graders vinkel, anslår Hans-Henrik Toft Sørensen.

- Den skråning dæmper hans fald, for ingen når at tage imod ham, husker svigerfaren.

Imens fortsætter Kristoffer sit løb.

Samtidig råber folk i liften bag de to børn, at "der hænger en mere!" Det hele sker indenfor få sekunder, hvor skistøvler pludselig føles som løbesko.

Sammen med Alexander, der er tidligere gymnast, spænder de hans jakke ud mellem sig som et sejl, for at gribe den dinglende fireårige pige fra at lande direkte på den hårde pist.

Hans-Henrik bryder ind i Kristoffers fortælling, for trods redningskransen i form af Alexanders orange skijakke, opstår nu en ny problematik.

- Pigens ski vender nedad. Men vi tager chancen. Til alt held lander hun med numsen først, i en siddeposition, fortæller Hans-Henrik.

Faktisk står Sofus, Hans-Henriks søn også og rykker i jakken for at spænde den ud, men ved (endnu) et lykketræf rykker Alexander og Kristoffer sig en halv meter.

Ikke ovre - Jeg vil aldrig, aldrig, aldrig på ski igen!

De fire mænd er en del af en stor flok, der over flere generationer er taget til Hemsedal for at stå på ski.

Og selvom de både er rutinerede skiløbere og rolige nordjyder af gemyt, er det alligevel et ualmindeligt - heldigvis - erfaringsgrundlag, de fire trækker på.

En ting er at redde en fireårig pige fra et fald på ti meter.

Noget andet er chokket efterfølgende. Pigens. For deres eget chok har de slet ikke tid til at tage stilling til.

- Vi skal jo have beroliget pigen. Der er stadig nogle minutter, der føles længe. Skipatruljen er der med det samme, men følelsen er bare, der går længe, forklarer Hans-Henrik, mens Kristoffer stemmer i og fortæller, han holder pigen under hoved og nakke.

- Det første hun udbryder er "av, av," og hun siger, hun har svært ved at trække vejret. Så ville hun gerne have sin mor - af gode grunde, husker Kristoffer.

Her ses de fire redningsmænd. Foto: Privatfoto

Det bekymrer ham dog, at pigen beklager sig over smerter i maven, men kort efter ankommer skipatruljen, som taler norsk. Derfor får nordjyden også en slags tolkningsopgave.

- Vi får blandt andet fortalt, at det er okay at sige "av." Samtidig siger vi noget for at få hendes tanker hen på noget hverdagsagtigt.

- Men hun siger, hun aldrig, aldrig, aldrig skal stå på ski igen, siger Kristoffer Segerstrøm Mørk, hvorefter pigen bæres op og væk, stadig svøbt og beskyttet af Alexanders orange skijakke.

Har selv en datter på fire i området

Skiliftulykken er ikke første gang at danskere har været centrum for ekstreme, mareridsfremkaldene uheld i denne skisæson.

Heldigvis er ingen omkomne.

Heller ikke den danske familie på fire, der tidligere i januar styrtede ned med en gondollift i Østrig.

Efter kaos kommer ro, og den sænker sig over mændene, da de selv tager skiliften op mod deres hytte og resten af familien. Nu begynder oplevelsen - langsomt - at synke ind under skiundertrøjen.

- Jeg får en reaktion, så snart jeg sidder i liften. Der går det op for én, siger Kristoffer Segerstrøm Mørk. 

På det tidspunkt kendte han ikke udfaldet, andet end han vidste, det så kritisk ud især for drengen.

Vi var heldige at vi kunne bidrage. Det var instinktivt. Fuldstændigt. 'Hellere komme galt afsted, end slet ikke komme afsted'

Hans-Henrik Toft Sørensen

I hytten med familien ventede nemlig Kristoffers egen fireårige datter, som også var på skiskole.

- Der ramte al genkendeligheden. Hun skulle jo helst ikke mærke noget. Så der var tårer fra os alle sammen i liften og turen ned til hytten. Der står jeg også og puster lidt ud.

Hans-Henrik Toft Sørensen fortæller at få timer senere sad alle fire implicerede nordjyder til en debriefing med psykolog, læger, kommune, samt dem i liften bagved børnene, der anråbte nærmest hele skiområdet.

Generelt har de kun roser tilovers for det beredskab det norske skicenter iværksatte.

Helte? Ikke os

Alexander har fået sin jakke tilbage og er trygt og godt på vej mod Danmark.

De tre tilbageværende "helte" sidder fortsat i Norges snelandskab, og vender snart næsen mod det våde Nordjylland. 

De erkender, at de som vanlige gæster har haft en noget anderledes tur.

- De sidste dage var bestemt noget andet, siger de samstemmigt.

På ski har de dog været, også fordi de ret hurtigt får besked om, at det gik i positiv retning.

- Om eftermiddagen ringede de og sagde, at drengen måske havde en punkteret lunge og muligvis en lille hjernerystelse.

Hvordan er det at være helte?

- Helte? siger Kristoffer Segerstrøm Mørk en anelse tøvende, inden svigerfar supplerer:

- Det er ikke gået op for mig. Vi var heldige, at vi kunne bidrage. Det var instinktivt. Fuldstændigt. 'Hellere komme galt afsted, end slet ikke komme afsted', lyder det med et smil.

 Og forbavsende ydmygt.


De første patienter er landet i omstridt supersygehus

Torsdag holdt Region Nordjylland den officielle indvielse af Steno Diabetes Center Nordjyllands nye hus i Hospitalsbyen – Diabeteshuset.

Her var europaminister Marie Bjerre (V), regionsrådsformand Mads Duedahl (V) og de tre diabetespatienter Emil, Dorte og Dennis med til at klippe det røde bånd og erklære Diabeteshuset åbent.

- Dagen i dag tillader jeg mig at være rigtig glad på vegne af de nordjyske diabetikere, fordi det her kommer til at være et enormt løft at det tilbud, vi kan give diabetikerne og deres pårørende, lyder det fra regionrådsformand Mads Duedahl.

Næsten 40.000 nordjyder har fået konstateret diabetes. H her har hovedparten type 2-diabetes, mens cirka 3.800 har type 1-diabetes. Det er primært patienter med type 1-diabetes, som kommer i Diabeteshuset, og de nye rammer gør deres samlede behandlings- og kontrolforløb meget nemmere ifølge regionen.

Med diabetes følger der nemlig en risiko for en række følgesygdomme, som for eksempel fodsår, hjerte-kar-, nerve- og øjensygdomme, som kræver, at patienten går til regelmæssig kontrol.

Supersygehuset har gennem årene været udfordret af vandskade, vand i murerne og meget mere, derfor var det et stort skidt, der torsdag blev taget ifølge regionrådsformanden.

- Man kan aldrig være 100 procent sikker på, at der ikke kommer flere bump på vejen, efter det vi har oplevet, men jeg har god ro i maven, og vi har nu lavet en plan, der siger, vi åbner fuldt i maj 2026, og den holder jeg ved, pointerer han.

Diabeteshuset er det første sted i Hospitalsbyen, som er åbnet for patienter.


Foto:

Hjemløse Maria har oplevet konflikter, men ønsker bare at have det godt i byen

Til torsdagens borgermøde var over 100 mennesker mødt op.

Maria Jørgensen kommer flere dage i ugen på John F. Kennedys plads. Torsdag, da TV2 Nord møder hende, er der roligt, men hun har set, at det kan eskalere.

- Nogle gange kan folk diskutere, så der bliver ballade, men vi håber bare, at vi kan have det rigtig godt her, for det plejer at være hyggeligt lige som i dag med godt vejr, forklarer hun.

Hun tilhører den gruppe, som Aalborg Kommune har modtaget flere henvendelser på fra beboere i Aalborg. De føler sig generet af hjemløse og udsatte borgere, derfor har Aalborg Kommune sammen med Midtbyens Samråd inviteret til borgermøde i dag torsdag.

- Altså vi har generelt oplevet en stigning i borgere, som har oplevet sig generet eller været utrygge, forklarer Tina Maria Larsen, der er Centerchef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune.

- Langt de fleste i udsatte miljøet er jo stille og roligt, så det er jo rigtig ærgerligt. Både for den store gruppe, som lever i udsathed, og for selvfølgelig for naboer og andre, der opholder sig, når én målgruppe kommer til at fylde rigtig meget, tilføjer hun.

Ombygning har ledt til flere konflikter

Linda Møller Tobaben genkender, at der sker kontroverser ude foran hendes bar Mallorca Bar. Specielt efter ombygningen af John F. Kennedys plads.

- Jeg synes, at vi har oplevet flere konflikter. Det er selvfølgelig svært at bedømme for os, fordi bare af den grund, at de kom tættere på, så hører vi det jo bedre og ser det bedre. Det er tit, der bliver tilkaldt politi fire gange dagligt, fortæller indehaver af Mallorca bar, Linda Møller Tobaben.

- Vi synes jo, at alle skal have lov at være her. Der kan gudskelov også nogle dage, hvor folk bare blander sig fra alle mulige forskellige baggrunde, børn, voksne, ældre og udsatte, og de hygger sig. Men nogle dage, så er det så voldsomt, at der ikke er nogen, der har lyst til at sidde her, konstaterer hun.

Se hele indslaget herunder:

Mange borgere mødte op

Godt 100 mennesker var mødt op til borgermødet torsdag blandt andet Bo Attrup, der kom med et forslag til Aalborg Kommune.

- Jamen, det var mere for at gøre tingene konkrete. Så i pausen, der fandt jeg ud af ordensbekendtgørelsen, den stadig gælder, så måske kan man hjælpe nogle af de socialt udsatte af den vej.

- Og så findes der fine lokaler i nærheden på Hjulmagervej, så kan man måske overveje at kigge på dem for at finde nogle alternative samlende løsninger omkring håndtering af de socialt udsatte, så de får en ordentlig service og et ordentligt liv, konstaterer Bo Attrup.

Se hele liven fra borgermødet herunder:


Unge kræfter skal til i et erhverv, hvor der mangler 2500 chauffører.

Manglen på lastvognschauffører er til at mærke.

Det mener driftsleder ved Transportens Udviklingsfond Heiko Bjørn i hvert fald, og derfor forsøger han og kollegaerne lige nu at udbrede fagområdet til de unge mennesker.

- Vi kommer ud på skolerne, og på forhånd ved de umiddelbart ikke noget, men de får måske og forhåbentlig interesse for faget. Og så får de lov til at prøve vores lastbilsimulator, siger Heiko Bjørn.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Torsdag er de på besøg hos tre 9. klasser på Sindal Skole, og her har de unge mennesker fra folkeskolens sidste trin altså mulighed for at smage på det at køre en lastbil.

- Det går i an sin enkelthed ud på at skaffe mere arbejdskraft og få flere unge til at ville uddanne sig til lastvognschauffør, fortæller han om den offensiv Transportens Udviklingsfond er på hos skolerne.

Hør fra Heiko Bjørn herunder:

Spændende, men interessen er andre steder

Men hvordan tager de unge så imod det alternative midlertidige fag på skoleskemaet.

- Det ser spændende ud, men det er ikke rigtig noget, jeg interesserer mig supermeget for, men derfor ser det stadigvæk rigtig spændende ud, lyder det fra 9. klasseeleven på Sindal Skole Andreas Møller Eriksen, der dog alligevel ønsker et fremtidigt job, der er i nogenlunde samme boldgade - nemlig som personvognsmekaniker.

Liva Hansen ligeledes fra 9. klasse på Sindal Skole interesserer sig heller ikke på forhånd for lastvognsbranchen.

- Men det er stadig sjovt, og jeg glæder mig til, at jeg skal prøve den der (lastbilsimulatoren, red.), lyder det fra den unge kvinde, der drømmer om at være læge i fremtiden.

Interessen er der måske ikke endnu, men ikke desto mindre har Heiko Bjørn og Transportens Udviklingsfond vist sig frem for skoleeleverne, og de har faktisk fordoblet antallet af lærlinge, siden de får otte år siden tog roadshowlastbilen med på tur.


Foto: Ib Willam Christensen

Thomas ryster på hovedet af pensionsalder: Vil kunne lege med sine børnebørn

Stilladsarbejder Thomas Jessen kan ikke forestille sig at skulle arbejde, til han er 70 år.

39-årige Thomas Jessen er til dagligt stilladsarbejder, og han er lige som 3F enig i, at man skal glemme alt om at hæve pensionsalderen til 70 år.

- Det er hovedrystende, jeg ved ikke, hvordan jeg skulle gøre det her i næsten 40 år mere, konstaterer han.

Tidligere torsdag kom der et opråbet fra flere store lokalforeninger i Danmarks største fagforbund, 3F, til regeringen.

- Stigningen i pensionsalderen skal stoppes. Vi ser allerede nu, at mange af vores medlemmers kroppe er slidt op. Kroppene ældes og kan ikke mere, lød det fra Benny Vinter, formand for 3Fs afdeling i Aalborg med 15.000 medlemmer.

Kan ikke bruge det til noget

Udmeldingen fra fagforeningerne kommer efter flere ugers debat om pensionsalderen, som statsminister, Mette Frederiksen (S), selv kickstartede i august.

Her undsagde hun velfærdsaftalen fra 2006, der hæver danskernes pensionsalder i takt med, at levealderen stiger.

Mette Frederiksen meddelte, at næste afstemning om hævelsen af pensionsalderen i 2025 bliver sidste gang, Socialdemokratiet stemmer for. Her skal pensionsalderen hæves fra 69 til 70 år efter 2040.

- Det kan jeg ikke rigtig bruge til noget, for det er ikke første gang, man har lovet det. De har lovet det mange gange før, og det er altid op til et valg, at der kommer en masse snak, men to år efter, så er vi glemt, konstaterer Thomas Jessen.

Vil kunne lege med sine børn og børnebørn

Det er heller ikke kun statsministeren, som skal holde fingrene fra pensionsalderen ifølge fagforeningen. Der bliver nemlig også langet ud efter formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen. 

Han går for langt, når han taler om at fortsætte med at hæve pensionsalderen efter 2040,

- Jeg har tre børn, som jeg gerne vil lege med, og så kommer der forhåbentligt også nogle børnebørn, jeg gerne vil kunne lege med. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det ville være ikke at kunne lege med dem og løfte dem op, påpeger Thomas Jessen, der allerede nu kan mærke det fysiske arbejde i sin krop.

- Jeg kan mærke det i skuldrene, det er der, det først sætter sig, så kommer det senere ned i benene, forklarer han.


Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord

Opført for 146 år siden: Nu præsenterer man vilde planer i nye ikoniske lokaler

Bliver projektet en realitet forventes teateret at have et samlet bruttoareal på cirka 7500 til 8000 kvadratmeter.

Aalborg Teater blev bygget tilbage i 1878 og ligger på nuværende tidspunkt i Aalborgs gamle bymidte med adresse på Jernbanegade 11.

Det vil dog være forbi om nogle år, hvis det står til teateret selv, for torsdag præsenterer Aalborg Teater sin vision for et nyt Aalborg Teater, der skal gå under navnet Aalborg Ny Teater.

- Vi er til dagligt udfordret på plads og i at kunne udvikle os. Selve bygningen er slidt ned, og både foran og bag scenen har vi brug for fornyelse, konstaterer direktør Claus Nørgaard Poulsen.

Visionen er, at Aalborg Ny Teater skal ligge i Malteribygningen i Spritten, og det er der en helt særlig grund til.

- Det er vigtigt for os at bibeholde noget historie, men det er også vigtigt at flytte ned i noget, hvor vi kan lykkedes med det, vi gerne vil, også det her med at være andet end et teater, forklarer Claus Nørgaard Poulsen, der forklarer, at man håber på at blive mere et mødested og mere folkelig.

- Man kan godt være bange for at miste atmosfæren fra de nuværende lokaler, men det er også derfor, vi gerne vil ned på Spritten, der jo er historiske lokaler i Aalborg, som har noget sjæl, så jeg er sikker på, at vi kan tage noget atmosfære med os, pointerer Kjersti Hustvedt, som er ansvarlig for den kunstneriske del.

Fakta om Aalborg Teater

  • Aalborg Teater blev bygget i 1878 og ligger i Aalborgs gamle bymidte med adresse på Jernbanegade 11.

  • Siden 1945 har teatret haft status som Landsdelsscene, og er således hele Nordjyllands teater.

  • Teatret havde i seneste regnskabsår inden Covid nedlukning 63.713 besøgende til forestillinger, i seneste regnskabsår besøgte 58.492 teatrets forestillinger.

  • Teatret havde i sæsonen 2022/23 i alt 20 forestillinger, hvoraf otte forestillinger var egenproduktioner.

  • Teatret er finansieret af kulturministeriet

Økonomien

En ting er dog visioner og drømme, og en anden er realitet. Derfor står Aalborg Teater også overfor en stor opgave, når det kommer til det økonomiske aspekt.

- Vi er ikke de første, som går i gang med et projekt som dette, og jeg synes, tiden og byen er til, at Aalborg Teater får nye lokaler. Det bliver hårdt arbejde at rejse pengene, men jeg mener, der er et stærkt fundament til at invitere fonde og investorer ind til en snak om, hvor meget det kunne bidrage til Aalborgenserne og byen, påpeger Claus Nørgaard Poulsen.

Der skal samles omkring en halv milliard kroner til projektet genne blandt andet investorer og fonde. Derudover forventer man, at de nuværende gamle lokaler kan sælges for 50 millioner kroner.

Aalborg Kommune bakker desuden op om Aalborg Teaters ønske om at etablere sig på Spritten og vil yde et årligt tilskud over 20 år, fra og med 2025.

Her ses visionen for de nye bygninger ved spritten. Foto: Aalborg Teater

En ny bygning og en gammel

Visionen for projektet er, at man vil bruge Malteribygningen til publikumsarealer, som foyer, garderober og toiletter samt til lagerfunktioner og personalefunktioner såsom kantine og kontorer.

Bygningen vil også rumme backstagefunktioner relateret til lyd- og lysteknik, mens skrædderfunktioner også kan placeres i den eksisterende bygning.

Derudover vil der opføres en ny bygning vest for Malteribygningen, som skal indeholde scenearealer, prøvesale, backstage, garderober for det kunstneriske personale, værksteder, magasiner, teknikrum og mere.

Teatret forventes at have et samlet bruttoareal på cirka 7500 til 8000 kvadratmeter, og man håber på, at det nye teater kan stå klart i 2030.

Der er mødt mange op til præsentationen af de nye teater-planer. Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord