Kommuner med millionunderskud: Nu foreslår borgmester en løsning
Det nye folketing skal give kommunerne lov til at lave flerårige budgetter. Det vil mindske risikoen for at kommunerne skal lave voldsomme spareøvelser sidst på året, lyder det fra Hjørrings Kommunes borgmester Arne Boelt.
På onsdag skal politikerne i Frederikshavn Kommune diskutere i byrådssalen, hvad de stiller op med den budgetoverskridelse på 31,7 millioner kroner, som de står med i arbejdsmarkedsudvalget.
- Det er svært, for hvis vi træder rigtig hårdt på bremsen, så laver vi næsten en massakre på familier, der har det svært, folk, der er uden for arbejdsmarkedet og på handicapområdet. Så det er ikke for sjov, lyder det fra Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune, inden de kommende budgetdrøftelser.
I fredags kom det frem, at Jammerbugt Kommune også har overskredet sit budget med 30 millioner kroner. Det giver utryghed og frygt på lærerfyringer.
- Det giver anledning til rigtig store frustration hos medarbejdere, fordi vi ved, at vi har styr på vores økonomi her på skolen, og så synes vi, det er lidt uretfærdigt, at vi bliver straffet for, at nogle andre ikke har styr på økonomien, sagde Søren Jacobsen, tillidsrepræsentant på Aabybro Skole, i fredags.
Længere budgetter
Arne Boelt, formand for Kommunekontaktrådet (KKR) i Nordjylland, mener at kommunerne skal have lov til at lave flerårige budgeter. De skal vide for fire år af gangen, hvor mange penge der kommer fra staten. Det vil give en mere stabil økonomi i kommunerne med færre voldsomme besparelser, mener han.
- Det vil give os den fleksibilitet, at vi uden tvivl kan planlægge anderledes i horisonten – altså tage det lidt længere frem, når vi ved, hvad vi har at arbejde med, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.
Birgit S. Hansen tror ikke på, at fireårige aftaler med staten er løsningen, for det tager ikke højde for hvis kommunen eksempelvis lige pludselig står med et børneboom.
- Hvad sker der, hvis der kommer en finanskris? Hvad med ledighed, hvad med befolkningssammensætning og hvad med pris- og lønfremskrivning? Hvis så vi havde en fastlåst økonomiaftale både på indtægter og udgifter, så ville jeg være bange for nogle udgifter, vi ikke kender, lyder det fra Frederikshavn-borgmesteren, der blot frygter, at en regering vil kunne bruge de foreslåede faste fireårige aftaler mod kommunerne.
Professor: Flerårige aftaler skaber stivhed
Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh tror heller ikke på fireårige budgetter.
- Det at have flerårige budgetter i sig selv skaber en stivhed i den offentlige finansiering, og hvis der opstår nye behov, så kan man heller ikke tilføre nye midler. Det bliver også en problematik, hvis vi midt i en fireårig periode lige pludselig får en ny regering, som ønsker at prioritere på en anden måde, siger Per Nikolaj Bukh.
Arne Boelt mener dog stadig, at det kan lade sig gøre. Ligesom man i landspolitik binder sig på længerevarende aftaler.
- De binder sig inde på Christiansborg i forskellige forlig, og nogle af dem varer helt til 2030, og der har de deres samarbejdspartnere inde for at lave om på de forlig, siger Arne Boelt.
Birgit Hansen ønsker sig også en mere stabil økonomi. Hun efterlyser at nogen af de puljer kommunerne kan søge hos staten bliver permanente.
- Der sidder vi med hjertet oppe i halsen hvert år. Der synes jeg altså, at man skal finde ud af, om den er der eller ikke er der. Og jeg synes selvfølgelig, at puljen skal være der, siger hun.
I dag tillader budgetloven ikke, at en kommunes underforbrug fra ét år kan bruges det næste år. Det mener Proffessor i økonimistyrering Per Nikolaj Bukh, at kommunerne skal have lov til, og det er et redskab, både Birgit Hansen og Arne Boelt gerne vil have.