Kommune vil bruge flere hundrede millioner på sand: Men der findes en billigere løsning
Hjørring Kommune vil genetablere sandstrande for flere hundrede millioner. Det forarger borgere, der peger på en billigere måde at beskytte kysten.
Hjørring Kommune har en vision. En vision om at stoppe havet fra at æde mere strand og genetablere de brede kystområder.
Men det er dyrt. Faktisk kan det koste op imod 600 millioner at gøre drømmen til virkelighed.
Og det er altså for mange penge at bruge, mener flere borgere. Særligt, når man kan gøre andre ting. Det har de eksempelvis gjort i Nr. Lyngby.
- Vi har det her med pil, som fungerer fantastisk godt. Så tænk dig ud af boksen, siger Poul Hedelund Lønbro.
Pilen er sat op på stranden og beskytter kysten fra havet. Siden pilen blev sat op i 2018 har Jørgen Jørgensen mistet 30 centimeter skrænt til vind og vejr. Inden da mistede han op imod tre meter på 11 måneder.
- Rekorden, inden vi satte pil, var fem meter skrænt, der forsvandt på en nat, siger Jørgen Jørgensen.
Det kostede knap en million at etablere rækkerne med pil.
For brugerne af Nr. Lyngby strand virker det oplagt, at Hjørring Kommune kunne anvende samme metode andre steder - måske i kombination med sandfordring - og på den måde spare en masse penge.
Træls at se på
Netop sandfodring er den måde, som kommunen har i sinde at udleve visionen om store, turistvenlige strande. Det er flere steder blevet gjort med succes, og formand for Teknik og Miljø i Hjørring Kommune mener ikke, at forslaget om rækker med pil til at beskytte kysterne, er en brugbar løsning i større skala.
- Jeg tror ikke, vi skal satse på at have pil hele vejen langs vores kyst. Det tror jeg både, dem der bor her og turisterne vil være lidt trætte af at skulle se på, siger formand Søren Homann.
Men sådan ser Jørgen Jørgensen ikke på det. Han er glad for pilen og for den natur, den er med til at beskytte.
- Det er godt for det hele. Der er et kanon fugleliv og insekter og jeg skal give jer, skal jeg, siger han glad.
- Det virker.