Jægere bekymrede for nye indhegnede naturparker: - Hjortevildtet kan dø af sult
Allerede før det er besluttet, hvor 13 nye naturnationalparker skal placeres, er naturfredningsfolk begyndt at glæde sig. Dog er jægerne stærkt bekymrede. Der er nemlig udsigt til, at meget nordjysk natur bliver spærret inde bag kilometervis af hegn.
Adskillige jægere i Jammerbugt er godt trætte af planerne om en Naturnationalpark Tranum, hvor der bag mange kilometer hegn, skal sættes store græssende dyr ud. Som for eksempel vilde heste og bisoner.
- Sæt ikke flere arter i ud i vores natur. Vi har de arter, som er naturlige i dag, og dem vil vi gerne beholde, siger jæger Peter Holm, som også er formand for Jægerrådet i Jammerbugt Kommune.
- Det kommer jo til at ligne en dyrehave, hvis der skal sættes elge og bisoner ud, supplerer Poul Hansen fra Brovst, der er en af Peter Holms jægervenner.
Fremover skal Danmark have 75.000 hektar vild natur. Det har regeringen allerede aftalt med sine støttepartier. 888 millioner kroner er på finansloven for 2021 blevet sat af til 13 nye naturnationalparker.
Naturfredningsforening glæder sig
I den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningforening håber de, at Naturnationalpark Tranum bliver udpeget som én af de 13 nye reservater bag hegn.
- Det kunne være fedt med sådan en naturnationalpark i Tranum. Så bliver der mulighed for at sætte de dyr ud som mangler i vinterhalvåret. Så man ikke kun nøjes med sommerafgræsningen, for tabet af biodiversitet er megastort. Vi taber rødlistede arter vanvittig hurtigt, siger Søren Rosenberg, der er formand Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugt.
Foruden naturnationalparken på 3.000 hektar i Tranum, er mindst tre andre områder i Nordjylland i spil til at blive udpeget. Det drejer sig som et 1.150 hektar stort område i Læsø Klitplantage. 830 hektar i Rold Skov og Rebild Bakker. 3.400 hektar på Skagens Odde. Hvis alle forslag bliver ført ud i livet, skal der 124 kilometer hegn op. 37 kilometer hegn alene i Naturnationalpark Tranum.
Lignende projekt i Holland
Ifølge jægerne har et lignende projekt i Holland, som skulle genskabe vild natur med græssende dyr, vist, hvor galt det gå.
- 75 procent af hjortevildtet faldt om og døde af underernæring. Der var også sat vilde heste og bisoner ind, men man stoppede projektet. Efterfølgende måtte man revidere den opfattelse, at naturen kan klare sig selv. Det kan den ikke, siger Peter Holm.
Der må ikke drives jagt i naturnationalparkerne, og jægerne frygter, at vildtbestanden vil vokse sig så stor, at der som i Holland til sidst ikke vil være føde nok. Så vil de svageste dø af sult, da de på grund af hegnet ikke kan søge andre steder, hvor der er føde. Men i naturfredningsforeningen tror de på, at det ikke kommer til at gå så galt.
- Jeg er glad for, at Miljøministereiet er inde over det her, og der er biodiversitets-forskere og professorer, som vil følge det her. Man lukker jo ikke tusinder af dyr ud uden at holde øje med dem, siger Søren Rosenberg.
Allerede sidste år blev det vedtaget at lave naturnationalparker i Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland, men hvornår de 13 nye indhegnede "vild natur reservater" bliver udpeget, kan Miljøministeriet ikke oplyse.
- Det er ren galimatis det her, og vi håber ikke en naturnationalpark Tranum overhovedet får gang på jord, siger Peter Holm.
Ikke kun jagt, men også fiskeri bliver forbudt i naturnationalparkerne. Ligesom det heller ikke bliver tilladt at plukke bær og samle svampe.
Se lovforslaget om de 13 nye nationalparker her.