Hver femte kvindelige politiker er blevet krænket: Markante kvindelige byrådsmedlemmer forholder sig til sexchikane i byrådene
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Seksuelle krænkelser må ikke afholde kvinder fra at stille op til byrådene, mener flere af de kvindelige nordjyske politikere.
En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viser, at næsten hver femte kvindelige byrådspolitiker har oplevet krænkende adfærd.
De seneste uger er en anden-bølge af MeToo-debatten skyllet ind over landet, og det er nu også blevet en diskussion, der er flere af de nordjyske byråd, der skal til at forholde sig til.
I går kunne vi her på TV2 Nord fortælle, hvordan det socialdemokratiske medlem af byrådet i Morsø Kommune Pia Storm har anklaget en tidligere partikollega for sexchikane, og Kommunernes Landsforening har for nylig offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 18 procent af de kvindelige byrådsmedlemmer har oplevet krænkende adfærd, mens også tre procent af de mandlige byrådmedlemmer har oplevet krænkende adfærd.
Ifølge borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen er det ikke overraskende, at der er kvindelige byrådsmedlemmer, der oplever at blive krænket i deres politiske arbejde, men hun hverken håber eller tror, at det afskrækker kvinder fra at stille op til byrådene.
Man ikke skal være skræmt af at gå ind i politik på grund af risiko for sexchikane og eller sexisme. Det slår vi ned på - jeg er klar.
Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune (S)
- Jeg synes, det er foruroligende, de kommentarer der lyder om, at det også findes i den politiske verden, og jeg håber virkelig ikke, og jeg vil gøre mit til at forsikre om, at man ikke skal være skræmt af at gå ind i politik på grund af risiko for sexchikane og eller sexisme. Det slår vi ned på - jeg er klar, siger Birgit S. Hansen (S).
God røv i de bukser
Birgit S. Hansen har aldrig selv oplevet at blive udsat for krænkende adfærd, sexchikane eller sexisme, men vedkender, at der i hendes tidlige politiske karriere har været en ‘kæk’ tone, der dog har udviklet sig til det bedre.
- Jeg kan næsten altid et gear mere, hvis nogle fyrer en dum finke af fadet. Sådan klarer jeg mig. Jeg kan også selv lumre historier, siger Birgit S. Hansen, der i samme omgang erkender, at hun tidligere selv har udtalt sig på en måde, der ikke ville gå i dag.
- Jeg har selv sagt til en direktør i en afskedstale for omkring ti år siden, at han havde en lækker røv i sine cowboybukser. Det er jo også over stregen i forhold til debatten i dag, siger Birgit S. Hansen - og tilføjer:
- Grænsen er overskredet, når man rammer det niveau, hvor nogle bliver utilpas over tonen, vitserne. Men i politik driller vi også hinanden og fyrer vitser af, og nogle spørger: kan vi ikke det mere? Jo, men vi skal være opmærksomme på, om der er nogle, der føler, at grænser overskrides eller er overskredet, siger borgmesteren.
Politiker: Tonen er blevet hårdere
SF-politikeren Theresa Berg Andersen fra Vesthimmerlands Kommune håber som Birgit Hansen heller ikke, at der er kvinder, der afholder sig fra at engagere sig i politik på grund af frygten for krænkelser.
- Det er noget, vi skal tage seriøst. Jeg ser ofte en tendens til, at det er noget, vi griner lidt af. Er der nogen, der føler sig krænket, er det ikke en følelse, vi skal tage fra dem, men forholde os til, siger Theresa Berg Andersen.
Theresa Berg Andersen blev valgt til byrådet i Vesthimmerlands Kommune for første gang for otte år siden. I mellemtiden har hun også vikarieret som barselsvikar på Christiansborg, mens hun ved forrige kommunalvalg også blev viceborgmester i Vesthimmerlands Kommune.
Over årene har hun oplevet, at den generelle tone har ændret sig til det værre, hvor der især på de sociale medier er mange personlige fornærmelser. En udvikling, som Berg Andersen også delvist forklarer med sin større politiske rolle.
- Når man er politiker, er man ofte gjort af et særligt stof, der gør, at man kan sige fra. Jeg tror, min egen grænse går langt, men jeg er nok også kendt som hende, der bare giver lidt igen.
Hun tilkendegiver, at det er en svær kultur at gøre op med, men ikke desto mindre er det ifølge hende nødvendigt, at der i byrådene bliver sat gang i et arbejde, der skal forhindre, at byrådskollegaer risikerer at blive krænket.
- En af mulighederne er, at vi sætter os ned før hvert møde både i byrådet og udvalgene og aftaler, hvordan møderne skal foregå, og hvad er acceptabelt. Hvordan vil vi gerne have, at vi navigerer blandt hinanden, siger hun.
Theresa Berg Andersen er aldrig selv blevet krænket, og hun har heller ikke været vidne til situationer, hvor andre byrådskolleger er blevet krænket.
Jeg ser ofte en tendens til, at det er noget, vi griner lidt af. Er der nogen, der føler sig krænket, er det ikke en følelse, vi skal tage fra dem, men forholde os til.
Theresa Berg Andersen, byrådspolitiker, Vesthimmerlands Kommune (SF)
Rådmand kræver mere ligestilling
Venstres mangeårige medlem af kommunalbestyrelsen og rådmand Tina French Nielsen mener ikke, at krænkelse- og sexismekultur er et udbredt byrådsproblem, der betyder, at andre kvinder ikke melder sig til politisk arbejde.
Til gengæld er der brug for en opstramning i ligestillingsdebatten, hvor kvinderne ifølge hende sakker bagud.
- Jeg troede, det ville blive bedre med ligestilling, men det går den modsatte vej i både bestyrelser og direktioner, og det er ærgerligt. Der er ingen tvivl om, at politik er et magtspil, og der har mænd bare en fordel - det gælder både politik og det private erhvervsliv, siger French Nielsen - og tilføjer:
- Det er os, der får børnene og skal på barsel. Vi er vant til, at det er mænd, der er ledere, og det er utroligt, at det skal tage så lang tid at komme igennem, siger Tina French Nielsen.
I et forsøg på at hjælpe andre, nye kvindelige politikere på vej er Tina French Nielsen selv meget opmærksom på at stå til rådighed for dem og støtte dem.
- Jeg siger altid til de nye, at går du ind i politik, så har du et særligt ansvar og skal leve op til et særligt kodeks. Men man skal være utrolig varsom, for politik er et magtspil, hvor det handler om at kunne træffe beslutningerne.