Honningstrid i bigården: Hvornår er honning økologisk?
Der er kun fem biavlere i hele landet, der har fået godkendt deres honning som økologisk. Kravene for at lave økologisk honning i Danmark er nemlig så strenge at det stort set kun kan lade sig gøre på småøer og i nationalparker. Nu vil fødevareministeren lempe kravene til økologisk honning, men det er ikke alle nordjyske biavlere, der synes det er en god ide.
Der er kun fem biavlere i hele landet, der har fået godkendt deres honning som økologisk. Nu vil fødevareministeren lempe kravene, men det er ikke alle nordjyske biavlere, der synes det er en god ide.
De er noget af en sjældenhed. Bente Qvist Kjærgaards bistader på Livø. De producerer nemlig dansk økologisk honning. Kravene for at lave økologisk honning i Danmark er nemlig så strenge at det stort set kun kan lade sig gøre på småøer og i nationalparker. Bente er dermed en de meget få biavlere, der kan leve op til kravet om afgrøderne på markerne i en radius på tre kilometer fra bistaderne stort er økologiske.
- I Danmark stiller vi nogle høje krav til vores økologiske varer og til os producenter, og det har jeg det altså fint med, siger Bente Qvist Kjærgaard.
Fødevareministesten er ikke enig. Han vil slække på kravene så flere kan blive godkendt som økologiske biavlere. Han foreslår at der fremover gerne må være konventionelt korn inden for den økologiske tre-kilometer grænse. Bier får nemlig kun næring fra blomstrende afgrøder som raps og kløver. Alligevel mener Bente Qvist Kjærgaard, at forslaget vil udvande det danske økomærke.
- Lige så snart man begynder at sige at lidt konventionelt kan godt være tilladt, så synes jeg allerede vi er i gang med at sænke barren. Vi får et forklaringsproblem over for forbrugerne, siger Bente Qvist Kjærgaard.
Leif Mortensen fra Pandrup er konventionel biavler, men han vil gerne være økologisk. Han mener at reglerne skal slækkes endnu mere end det fødevareministeren lægger op til, for at det kan lade sig gøre. For godt nok bliver konventionelt korn tilladt rundt om bigårdene, men når landmanden sår raps året efter, så kan honningen ikke længere godkendes som økologisk.
Lige så snart man begynder at sige at lidt konventionelt kan godt være tilladt, så synes jeg allerede vi er i gang med at sænke barren. Vi får et forklaringsproblem over for forbrugerne.
Bente Qvist Kjærgaard, økologisk biavler, Livø
- Det kommer til at svinge fra år til år om man er økologisk eller ej. Det er ikke til at arbejde under, siger Leif Mortensen.
Bente og de fire andre økologiske biavlere kan ikke følge med efterspørgslen i Danmark. Derfor importeres der over 600 ton økologisk honning fra andre lande, hvor kravene til økologi er lavere end i Danmark. I nordjyske butikker sælges der til biavlernes store fortrydelse økologisk honning fra Kina. Honning, der har fået det danske økomærke.
- Jeg synes faktisk, at det er rigtig dårligt at man kan importere økologisk kinesisk honning, putte det ud til de danske forbrugere, og så kan vi andre danske producenter ikke få økomærket, siger Leif Mortensen.
I februar 2016 kom det frem at der i danske butikker dengang blev solgt forfalsket honning fra Kina. Bente Qvist Kjærgaard så også gerne at der blev produceret mere dansk økologisk honning, men hun mener at det skal ske ved at flere landmænd lægger om til økologi.
- Forbrugerne skal være fuldstændig sikre på at den vare de køber, det er også 100 procent økologisk, ligesom det er med de andre varer, der har det røde Ø-mærke på, mener Bente Qvist Kjærgaard.