Hemmelighedskræmmeri omkring EU-udbud
Skibsbyggere raser over at de ikke må se begrundelse for at sende vedligehold af danske krigsskibe i EU udbud
Nordjyske skibsbyggere raser over, at staten vil lade udenlandske værfter byde ind på reparation og vedligeholdelse af krigsskibe i Danmark. Nu viser det sig, at de heller ikke må få at vide, hvorfor det er sådan.
Kammeradvokaten er det advokatfirma, der sammen med forsvarsministeriets embedsmænd, udformer regler for udbud - som for eksempel, når man vil give andre lande lov til at byde ind på opgaver med at reparere og vedligeholde danske krigsskibe. Den konstruktion bliver stærkt kritiseret af bådebyggerne.
- Jeg er ikke tryg ved kammeradvokatens kompetencer og savner, at det er Søværnet, der fastlægger retningslinjerne for udbud. Selv har jeg i et tilfælde tabt 1,5 million kroner på nogle små skrivebords-misforståelser. Det er fuldstændig ude i hampen, siger Niels Mathiesen, Mathis Værft i Aalborg.
Ifølge førende advokatfirmaer behøver vedligeholdelse af danske krigsskibe ikke at komme i udbud, da der er tale om krigsmateriel. Men fungerende forsvarsminister Nicolaj Wammen har hele tiden holdt på, at der skal være EU-udbud. Han kan bare ikke fortælle hvorfor. Og det er skibsbyggernes brancheorganisation, Danske Maritime, stærkt utilfreds med.
- Vi kan ikke få aktindsigt med begrundelsen, at der er tale om intern rådgivning af en minister. Men vi kan jo ikke drøfte sagen og komme videre, når vi ikke kan få at vide, hvad de mener og hvorfor de er kommet frem til den mening. Så problemet er, at sagen er strandet i påstand mod påstand, siger Jenny Braat, administrerende direktør i Danske Maritime.
Bådebyggeren i Aalborg frygter, at flere forsvarsopgaver går tabt til udlandet
- Vi har kun set toppen af kransekagen, og det er rigtig mange arbejdspladser, der er på spil, siger Niels Mathiesen.
Det nordjyske folketingsmedlem, Preben Bang Henriksen vil også have stoppet hemmelighedskræmmeriet. Han ønsker at se statens begrundelse for at sende vedligeholdelsen af de danske krigsskibe i EU-udbud
- Det virker dybt betænkeligt, at staten har valgt den fortolkning, man ikke må se - og som skader Danmark mest. Det er en dyr måde, der koster mange arbejdspladser her, siger Preben Bang Henriksen, der bedyrer, at han fortsætter kampen for at få papirerne at se - også hvis en ny forsvarsminister om kort tid bliver fra hans eget parti.