Har tjent kassen i krisetid: Norlys får overskud på 4,2 milliarder
Foto: TV2 Nord
2022 har været et stærkt år for Norlys.
Overskuddet skal gøre det muligt for energiselskabet at investere mere i vedvarende energi, lyder det.
- Det har været et dilemmafyldt år.
Sådan lyder det fra Niels Duedahl, der er administrerende direktør i Norlys, i forbindelse med nyheden om energiselskabets regnskab for det forgangne år.
Norlys’ overskud ikke er tjent i den del af forretningen, der sælger energi til vores kunder
Niels Duedahl, direktør, Norlys
Det fremgår af energiselskabets årsrapport, at Norlys i 2022 havde en nettoomsætning på 22 milliarder kroner og et overskud på 4,2 milliarder kroner før skat.
- Vi er selvfølgelig glade for at levere et stærkt resultat og de muligheder, det skaber for at udvikle koncernen til fordel for andelshavere, kunder og samfundet generelt. Men vi er også ydmyge over for den krise, som har haft store omkostninger for vores kunder, siger Niels Duedahl.
Indtjent i udlandet
Overskuddet i Norlys kommer primært fra de delejede selskaber Norlys Energy Trading og Eurowind Energy, udvikler, ejer og driver vindmølle- og solcelleparker, lyder det.
I Norlys Energy Trading er det særligt transportkapacitet på el og gas i udlandet, der har bidraget til den ifølge virksomheden selv "ekstraordinære indtjening".
- Det er vigtigt at understrege, at Norlys’ overskud ikke er tjent i den del af forretningen, der sælger energi til vores kunder, siger Niels Duedahl og fortsætter:
- Her har vores vigtigste fokus været at hjælpe de mange kunder, som kom i klemme i energikrisen, og det medvirkede til, at slutkundesalget genererede et underskud før skat på tæt ved 200 millioner kroner i 2022.
Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn viser regnskabet fra Norlys, at det især er handel fra energi, der har bidraget til overskuddet. Energihandlerne har ved at købe billigt og sælge dyrt skaffet stort overskud til firmaet.
- Regnskabet bekræfter, at selskaberne har haft en fuldstændig gylden tid med de meget svingende energipriser på markedet. Der er ingen tvivl om, at debatten om hvordan pengene skal bruges - og om de eventuelt skal tilbage til forbrugerne - vil blusse op igen, siger Ole Krohn.
FAKTA OM NORLYS
Norlys ejer Stofa og Netselskabet N1 og har hovedsæde i Silkeborg samt lokationer i blandt andet Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København.
Har 800.000 andelshavere
Portefølje af sol- og vindmølleparker via Eurowind udgør 960 MW (svarende til cirka 750.000 husstandes årlige elforbrug)
Har 100.000 nye fiberadresser i 2022 (nu samlet 820.000 adresser)
Selskabets leveringssikkerhed i elnettet er 99,997 procent
Antallet af medarbejdere er 3500
Kilde: Norlys. Tallene er opgjort ved udgangen af 2022.
Grøn fremtid
Planen fremadrettet er store investeringer i omstillingen til elbiler:
- Også i 2023 vil en meget stor del af overskuddet blive geninvesteret i at muliggøre den grønne omstilling, herunder behovet for mange flere elbiler. Sideløbende fortsætter vi investeringen i Danmarks største fibernet, og så skal en del af overskuddet meget gerne direkte tilbage til andelshaverne, siger Jens Erik Platz, der er bestyrelsesformand i Norlys.
Norlys har de tre foregående år givet næsten 1,5 milliarder kroner i rabatter til koncernens andelshavere, og Norlys er i øjeblikket ved at undersøge en model for rabatter for 2023.
Norlys-koncernen betalte 935 millioner kroner i skat i 2022.