Har du en julegave, der skal byttes? Få styr på reglerne her
Foto: Henning Bagger / Ritzaus Scanpix
Få et overblik over reglerne nederst i artiklen. (Arkivfoto).
Coronarestriktionerne kan påvirke dine byttemuligheder. Få et overblik over reglerne i artiklen her.
Januar er så småt begyndt, og det betyder, at en af årets største efterdønninger fra julen nu står for døren - nemlig bytteræset med julegaver.
Coronanedlukningen er forlænget frem til og med 17. januar, og det betyder, at størstedelen af de danske butikker og storcentre også holder lukket. Og for forbrugerne kan det få den betydning, at der er kortere tid til at bytte gaver i.
Men hvordan bytter man så sin gave, hvis butikken er nedlukket på grund af coronarestriktioner? Det har Forbrugerrådet Tænk et svar på:
Hvis butikken er lukket i hele bytteperioden, bør butikken forlænge bytteperioden efter butikkens genåbning.
Forbrugerrådet Tænks hjemmeside, taenk.dk
- Hvis butikken er lukket i hele bytteperioden, bør butikken forlænge bytteperioden efter butikkens genåbning. Tjek butikkens website eller kontakt butikken og spørg om dine rettigheder, skriver Forbrugerrådet Tænk på deres hjemmeside.
- Hvis butikken kun er lukket i en del af bytteperioden, vil bytteperioden næppe blive forlænget, uddyber de.
Regeringen har dog opfordret butikkerne til at forlænge byttefristerne, og mange har allerede gjort det. Men det er dog forskelligt fra butik til butik, om de har fulgt opfordringen, og man bør derfor henvende sig til den enkelte butik, hvis man er i tvivl.
Hvis man som forbruger er i tvivl om, hvilke regler der gør sig gældende i forbindelse med en bytning, har man altid mulighed for at gå ind på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside, hvor man kan læse om de pågældende regler.
Nedenfor har vi samlet en række af de vigtige informationer og regler fra Forbrugerrådet Tænk og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der kan være gode at kende til, hvis man ønsker at bytte sin julegave.
Julegave købt i en fysisk butik
I princippet har de fysiske butikker ikke pligt til at bytte din gave, men i langt de fleste tilfælde er det en ekstra service, der udvises.
Ydermere skal man også være opmærksom på, om butikken tilbyder bytteret eller returret, da der skelnes mellem disse i de fysiske butikker.
- Returretten betyder, at varen kan returneres, og at kunden får pengene tilbage. Vær dog opmærksom på, at butikken kan kræve en kvittering i forbindelse med returretten.
- Bytteretten betyder, at man har ret til at bytte varen til andre varer i butikken til samme beløb.
Retten til at bytte eller returnere en vare gælder som udgangspunkt kun i den forretning, hvor varen er købt. Dog lover flere butikskæder, at varen kan byttes i alle kædens forretninger.
Julegave købt online i Danmark eller et andet EU-land
Har man fået en julegave, der er købt på nettet, kan man altid fortryde indtil 14 dage efter, køberen har modtaget pakken.
Returretten gælder også, selv om gavegiveren har hentet onlinekøbet i en fysisk butik.
Det er vigtigt at gemme kvitteringen for afsendelse, så det er muligt at bevise over for virksomheden/butikken, at den er sendt afsted inden for tidsrammen.
Hertil skal man være opmærksom på, at pengene går tilbage på det betalingskort, gaven er købt med.
Hvis gaven er købt online uden for EU, er det det pågældende lands returret, der gør sig gældende. Det er dermed ikke sikkert, at gaven kan byttes eller returneres.
Yderligere kan importgebyret ikke refunderes, hvis en pakke, der er købt uden for EU, returneres.
Må jeg åbne gaven, hvis jeg vil bytte den?
Din julegave må ikke være beskadiget eller været taget i brug, hvis du ønsker at bytte eller returnere gaven. Eksempelvis må du godt åbne pakken med røremaskinen - såfremt den ikke er plomberet - men du må altså ikke begynde at piske flødeskum med maskinen.
Er din julegave plomberet, så må plomberingen ikke være brudt, hvis du vil bytte eller returnere varen.
Hvis varen er pakket ind i en kasse, en æske eller lignende, skal du som udgangspunkt levere varen tilbage i original emballage.
Gavekort og tilgodebeviser
Hvis en fysisk butik skriver på bonen, at du kan bytte eller få pengene retur for varen, så må butikken ikke nøjes med blot at give dig et tilgodebevis.
Men står det derimod ikke udtrykkeligt på bonen, at du har krav på at få byttet varen eller få pengene retur, så må en fysisk butik til gengæld godt nøjes med at give dig et tilgodebevis. Men du har ikke krav på det.
Hvis din gave er købt i en onlinebutik, og du stadig er inden for butikkens frist for at bruge din fortrydelsesret, så har du ret til at få dine penge tilbage. Er fortrydelsesretten udløbet, så kan onlinebutikken i stedet vælge at give dig et tilgodebevis, men det er ikke noget, du har krav på.
Tilgodebevis og gavekort er som udgangspunkt gyldige i tre år. Gyldighedsperioden kan dog være kortere i nogle tilfælde.
Ingen fortrydelsesret ved køb af billetter til arrangementer
Vær opmærksom på, at du ikke kan bytte eller fortryde et køb af billetter til sportsbegivenheder, koncerter og andre lignende arrangementer. Her har du ikke fortrydelsesret - heller ikke hvis du har købt dem online, hvor du normalt ellers har fortrydelsesret i en række andre køb.
Læs mere her.