Halvering: Nu er nordjyske teenagemødre et særsyn
På få år er antallet af piger der bliver teenagemødre næsten halvveret i Nordjylland, og det glæder sundshedplejerskerne. De helt unge mødre har ofte svært ved at gennemføre en uddannelse og nogen ender med ikke at magte opgaven med barnet, der så må fjernes. For nogen unge piger er det stadig et bevist valg at blive teenagemor.
På få år er antallet af piger der bliver teenagemødre næsten halveret i Nordjylland, og det glæder sundhedsplejerskerne.
Det fleste af Melissa Borups jævnaldrene fester løs i Jomfru Ane Gade og lever et liv, hvor de kun har ansvar for sig selv. Det liv er Melissa færdig med. Hun var 19 år da hun blev gravid med sin ældste søn Noah.
- Jeg har altid gerne villet være mor og også imens jeg var ung. Der var nogen, der sagde, det var tidligt, men jeg havde det sådan, at det var noget jeg gerne selv ville, siger Melissa Borup fra Nørresundby.
Mellissa erkender at det er sværere at gennemføre en uddannelse som ung mor, men hun ser det også som en fordel, fordi hun er fysisk frisk. Hun mener, hun har mere tid til at være sammen med sine børn nu i forhold til hvis hun først fik børn, når hun har en fuldtidsjob.
Jeg har altid gerne villet være mor og også imens jeg var ung. Der var nogen, der sagde, det var tidligt, men jeg havde det sådan, at det var noget jeg gerne selv ville.
Melissa Borup, Nørresundby
- Hvis man er klar til det og klar til slippe det vilde liv og klar til at tage et ansvar for et barn, jamen så synes jeg at det er det man skal gøre, siger Melissa Borup.
I flere år havde Mariagerfjord Kommune nordjysk rekord i teenagemødre. Kommunen indkøbte derfor babyrobotter som teenagepiger kunne få med hjem, så de kunne prøve livet som ung mor. Kommunen oplevede nemlig ofte at de unges liv gik skævt, når titlen som mor blev en del af hverdagen.
- Vi oplevede, der var en del af de her teenagemødre, der ikke magtede opgaven. Vi var nødt til at give dem særlig hjælp eller i værste tilfælde anbringe barnet. Det var jo forfærdeligt, siger ledende sundhedsplejerske i Mariagerfjord Kommune, Pia Ballentin.
Der er sket meget siden dengang i hele Nordjylland. I 2009 blev der født 124 børn af nordjyske teenagemødre. I 2015 var tallet faldet til 65 børn - næsten en halvering.
- Det betyder faktisk noget, og man klarer sig bedre, når man får lov til lige at vente et års tid, to eller tre inden man bliver gravid og skal have barn, siger Pia Ballentin.
I 2015 blev der kun født to børn af teenagemødre i Mariagerfjord Kommune. Begge mødre var 19 år, da de fødte. Mariagerfjord Kommune bruger ikke længere babyrobotten, da sundhedsplejerskerne synes, det var for kunstigt. I stedet laver de nu målrettet seksualundervisning, hvor de forsøger at få de yngste teenagere til at udskyde babydrømmene et par år.
- Det betyder meget i forhold til at blive mere moden til at blive forældre. Det kan betyde meget i forhold til at komme i gang med en uddannelse, blive mere selvforsørgende, være mere klar, være mere voksen, siger Pia Ballentin, mens hun understreger, at der er teenagere der kan være velfungerende mødre og fædre.
Melissa Borup er nu 22 år og hun har nu fået barn nummer to - sønnen Tristan. Hun er enlig mor og hun er netop gået i gang med at tage 10. klasse. Hun håber på derefter at komme på HF.
- Jeg tror på at jeg gennemfører min uddannelse. Hvis man vil det nok, så gør man det, siger Melissa Borup.