Hård duel om kødet i indkøbskurven: Støjberg tog politisk modstander med i sin brors kostald
Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix
Inger Støjberg og Mai Villadsen besøgte søndag 23. oktober Støjbergs fødegård nord for Skive.
Man siger, at modsætninger mødes.
Og søndag formiddag var det Inger Støjberg (DD) og Mai Villadsen (EL), der mødtes på et landbrug lidt nord for Skive.
Her bor Inger Støjbergs storebror, Jens Peter Støjberg, der driver familiegården videre.
Det er næppe nogen hemmelighed, at Inger Støjberg og Mai Villadsen ikke er enige om ret meget, når det gælder landbrug og klima.
Derfor havde Inger Støjberg inviteret sin politiske modstander ud på fødegården - dels for at se et kvægbrug i drift og dels for at debattere, hvordan fremtidens landburg skal se ud.
- Landbruget SKAL bidrage mere til vores klimamål, og den bedste måde er at indføre en CO2-afgift for landbruget. Dem, der udleder mest, skal også betale mest, siger Mai Villadsen.
Lukker landbruget, lukker rigtig meget andet
Mens Mai Villadsen mener, at en CO2–afgift er den bedste vej til grøn omstilling af landbruget, frygter Inger Støjberg, at det vil flytte landbrugsproduktionen ud af Danmark og nedlægge tusindvis af arbejdspladser.
- Jeg håber, at Mai (Villadsen, red.) forstår, at landbruget er en del af et helt lokalsamfund. Landbruget er hjerteblod for rigtig mange mennesker, der bor omkring gårdene. Det gælder både smeden, elektrikeren og vognmanden, siger Inger Støjberg.
- Så hvis man sender halvdelen af den animalske produktionen til udlandet, så det vil få kæmpestor betydning for en egn som denne. Så vil man affolke den, for så vil smeden og elektrikeren lukke, og så lukker købmanden og skolen også, siger hun.
Landbruget står for næsten en fjerdedel af Danmarks CO2-udledning. Derfor er sektoren kommet i politikernes søgelys i valgkampen, hvor kampen om at være mest grøn og progressiv fylder.
Kun halvt så meget kød
Enhedslisten vil halvere kødproduktionen i Danmark frem mod 2030.
- Det betyder ikke, at hvert landbrug skal skæres midt over. Men vi kan ikke komme udenom, at der skal være færre landbrugsdyr og flere planter, og det tror jeg faktisk også kan blive en god eksportforretning for Danmark, siger Mai Villadsen.
Inger Støjberg giver ikke meget for Enhedslistens udspil.
- Når man siger, at lige om lidt vil vi nedlægge halvdelen af den animalske produktion, hvad skal en mand som min bror så lave. Skal han være pædagog i Brønshøj. Det tror jeg næppe, siger Støjberg.
Hun mener, at landmændene allerede gør rigtig meget for at blive grønnere med nye produktionsmetoder og forskning.
Besøget på Inger Støjbergs fødegård bragte ikke Mia Villadsen og Støjberg tættere på hinanden.
Når det gælder landbruget, så er der fortsat meget langt fra Danmarksdemokraterne til Enhedslisten.