Håndsrækning til udsatte: Millioner på vej til væresteder
Foto: Louise Gram Søndergaard
- Nogle kommer for at få en snak med personalet eller de andre brugere - eller for at være med i nogle aktiviteter, fortæller værestedsleder Tine Hedemann Tjell om nogle af tilbuddene hos Det Blå Værested i Arden.
Social og ældreminister Astrid Krag (S) er blevet enige med folketingets partier om en hjælpepakke på 50 millioner kroner til væresteder og varmestuer.
På Det Blå Værested i Arden er der godt fyldt op denne torsdag. Altså så fyldt, som der nu kan være, når der skal holdes sikker og fornuftig afstand mellem stedets brugere.
En musiker sørger for stemningen, mens personalet går i fast rutefart mellem det store sønderjyske kagebord og de fremmødte brugere, som er jævnt fordelt i lokalerne på førstesalen i Ardens Kulturhus.
Det Blå Værested drives af Blå Kors, og ligesom resten af landets væresteder og varmestuer har de hele vejen igennem coronapandemien, med undtagelse af et par uger i starten af den allerførste nedlukning, haft lov at holde åbent for at sikre et tilbud til brugerne, som måske døjer med ensomhed eller på anden vis er psykisk sårbare.
- Dem, som kommer på værestedet, kommer for at være sammen med andre mennesker. Det kan være, man har lyst til at læse en avis eller spille et spil. Nogle kommer for at få en snak med personalet eller de andre brugere - eller for at være med i nogle aktiviteter. Og så har vi mange, der kommer for at købe et måltid mad, fortæller værestedsleder Tine Hedemann Tjell om nogle af værestedets tilbud.
Hjælp til de dobbelt sårbare
Men det koster penge at holde væresteder åbne, og de penge kommer i overvejende grad fra de velgørende organisationers genbrugsbutikker.
Og mens værestederne har kørt på i nærmest uændret kadence, har genbrugsbutikkerne været ramt af flere nedlukninger og dermed betydelig nedgang i omsætningen.
Derfor er der brug for en hjælpende hånd, og det kommer der nu.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag har i samarbejde med folketingets partier oprettet en pulje på 50 millioner kroner, som de organisationer, de driver genbrugsbutikker, kan søge til drift af deres væresteder og andre sociale tilbud for børn, voksne og familier.
Det er afgørende, at vi holder fast i indsatserne for de allermest udsatte i vores samfund.
Astrid Krag, Social- og indenrigsminister (S)
- Det er afgørende, at vi holder fast i indsatserne for de allermest udsatte i vores samfund. Det er helt nødvendige tilbud, som hjælper udsatte børn og sårbare familier og giver mennesker et måltid mad, en seng at sove i og socialt samvær. De sociale organisationer har gennem hele krisen gjort en enorm forskel for de mennesker, som er dobbelt sårbare i en krisesituation, siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.
En tilsvarende pulje blev uddelt i foråret 2020, og her fik Blå Kors andel i millionerne. Det håber de naturligvis også, bliver tilfældet denne gang.
- Vi har et håb om, at vi får dækket vores omsætningstab, men vi ved også godt, at det er et større puslespil, der skal gå op, siger kommunikationschef i Blå Kors Danmark, Thomas Røddik Korneliussen.
Dem, som kommer på værestedet, kommer for at være sammen med andre mennesker.
Tine Hedemann Tjell, leder, Det Blå Værested i Arden
I Arden er det også en glædens dag, og selv om de endnu ikke ved hvor mange hjælpekroner ud af de 50 millioner, der måtte lande hos dem, vil hver en krone tælle hos Det Blå Værested.
- Det vil betyde, at vi kan blive ved med at holde åbent, og at vi får mulighed for at være nok personale til at støtte op om de mennesker, der kommer på vores væresteder. Vi vil også kunne facilitere nogle aktiviteter, som kan give noget indhold og glæde for de mennesker, der kommer hos os. Så det er en super god dag. I hele Blå Kors-organisationen jubler vi i dag, siger Tine Hedemann Tjell.
Blå Kors driver 55 genbrugsbutikker landet over, og de fik ligesom landets øvrige butikker tilladelse til at genåbne fra 1. marts.