Gamle vikingehistorier og færdigheder fra middelalderen trækker gæster til Fyrkat
Foto: TV2 Nord
Hos Vikingecenter Fyrkat, har de haft nok at se til i efterårsferien. Flere gæster end vanligt lagde vejen forbi himmerlands historiske trelleborg.
Hos vikingerne på Fyrkat er der ikke noget, der hedder efterårsferie. Ikke for dem selv i hvert faldt. Til gengæld har de haft flere besøgende i efterårsferien end de overhovedet havde turdet håbe på.
- Der er mange i år. Der er faktisk flere end vi plejer at få. I mandags havde vi over 300 gæster, altså det er jo fantastisk, lyder det fra Museumsformidler ved Vikingecenter Fyrkat Jakob Ljørring Pedersen.
For det milde efterårsvejr og muligheden for de mange udendørsaktiviteter er noget, der har trukket familier til her i efterårsferien.
Én af de besøgende er den unge Erik Haslund, der sammen med sine forældre, har taget turen til det historiske museum. Og særligt de mange aktiviteter vækker begejstring hos Erik Haslund.
- Jeg elsker at lave de her aktiviteter, fordi de er meget kreative, og man får det man laver med hjem, fortæller han.
På Vikingecenter Fyrkat har man som gæst blandt andet mulighed for at prøve kræfter med filtning, bueskydning, pileflet, perlemageri og fremstilling af lertøj.
Nye vikinger bliver født
Når man først har købt efterårsbillet til vikingecenteret, har man adgang til museet hele ugen, og det ses ofte, at gæster kommer igen flere gange i løbet af ugen.
Det er også set før, at nogle gæster bliver hængende lidt længere på Fyrkat end andre. Jævnligt oplever de, at gæsterne bliver så engagerede i arbejdet, at de ender som frivillige på museet.
- Vi holder sådan nogle små mini-kurser eller workshops for vores vikinger. Nogle gange er der gæster, der hopper med på det, og så dagen efter finder vi noget vikinge tøj frem til dem, og så året efter er de vikinger. Nogen gæster bliver jo født heroppe. De får virkelig smag for det, og så er der jo ikke lang vej til at man kan blive frivillig her, finde en vikingegruppe i sit nærområde, og så dyrke det håndværk, som er så spændende, fortæller Jakob Ljørring Pedersen.