Frosten er her: Undgå sprængte vandrør
Foto: Bruno Stagsted
Hvis man vil undgå sprængte vandrør og store regninger, skal man sørge for, at der er lukket ordentligt for vandet i sommerhuset.
Frosten sætter for alvor ind i Nordjylland i denne uge. Det betyder, at sommerhusejere skal være omhyggelige med at få lukket ordentligt af for vandet for at undgå sprængte rør og store regninger.
Indtil videre har denne vinter ikke budt på de helt vilde frostgrader, men i denne uge kommer kulden for alvor til Nordjylland. DMI varsler frost hele ugen, og temperaturerne kan nå ned på ti minusgrader.
Den slags kulde er rigtig skidt for vandrørene, og derfor bør sommerhusejere sikre sig, at der er lukket ordentligt af for vandet, inden de forlader huset og frosten bider sig fast.
Det kan nemlig blive rigtigt dyrt, hvis vandinstallationerne sprænger. Det giver ikke bare vandskader og udgifter til reparationer. Det kan også føre en stor vandregning med sig.
Det ved de på Hune Vandværk, hvor de jævnligt ser større lækager efter hård frost.
- Det værste er jo, at folk får et kæmpe forbrug. Hvis der er en frostsprængning, og vandet fosser ud, bruger folk måske lige pludselig 16-1.700 kubikmeter vand, hvor de normalt bruger 100-150. Det bliver hurtigt en regning på 35-40.000 kroner, og det kan folk ikke lige forstå. Det har vi set af og til, siger formand for Hune Vandværk, Bent Jensen.
Sådan frostsikrer du
VVS-mester Lars Mouritsen fra Aabybro giver her nogle gode råd til, hvordan man sikrer sig bedst muligt mod sprængte rør.
Allerførst skal man have fingrene ned i målerbrønden.
- Man skal have lukket for hovedhanen, og så sidder der en anden hane, man skal have åbnet for. Dernæst skal man gå ind i huset og åbne for alle vandhaner, fortæller Lars Mouritsen.
Det er nemlig ikke nok at lukke for vandet. Hele systemet skal tømmes for vand, så der ikke ligger noget tilbage i rørene, der dermed risikerer at sprænges, når det fryser.
Så skal man igen ud i målerbrønden, og der kan man sætte en cykelpumpe eller en kompressor på, så man kan få sat tryk på systemet og pumpe alt vandet ud gennem de åbne haner i huset, siger Lars Mouritsen.
Når systemet er tømt, lukker man alle haner igen og kører hjem med ro i sindet. Er man lidt i tvivl om, hvorvidt man har helt styr på at frostsikre sommerhuset, kan man smide omkring tusind kroner efter en blikkenslager, som kan hjælpe med at lukke af og tømme installationerne.
- De penge er godt givet ud, hvis man vil være sikker på at slippe for en stor regning fra vandværket. Og det er jo ikke kun det. Man risikerer jo også at få ødelagt sommerhuset, siger Lars Mouritsen.