Fra surferkoloni til familiemagnet
Foto: Iben Hedemann
Klitmøller i Thy er en succeshistorie, hvor et surferkoloni er blevet en familiemagnet, og der er gang i hjulene i det lille samfund.
Klitmøller er gået fra fiskerleje til surfermekka og har nu udviklet sig til en attraktiv by, hvor veluddannede børnefamilier slår sig ned.
Store bølger og masser af vind har gjort det nordøstlige hjørne af Nordjylland til det danske surferparadis. Kysten fra Hanstholm til Agger er gennem de sidste ti år blevet kendt som Cold Hawaii, og i den lille kystby Klitmøller knap tyve kilometer fra Thisted er der blevet travlt.
Det kan blandt andet mærkes i Surfshop Westwind, som Rasmus Fejerskov har haft siden 2005. Samme år var med til at starte hele Cold Hawaii-projektet op, og det har altså taget fart.
- Det er blevet travlt. Ting tager jo tid, og det har også taget tid at få Cold Hawaii p at stå. Folk troede måske ikke helt på det i starten - jeg gjorde måske heller ikke selv. Men de seneste par år er det virkelig gået stærkt, siger Rasmus Fejerskov.
Butik, surfskole og familieliv kræver i dag en del tid, men Rasmus Fejerskov kom egentlig til Klitmøller for femten år siden som inkarneret surfer. Dengang var det stadig lidt af en surferkoloni, men nu er byen, og hele Cold Hawaii-området blevet kendt ud over kommunens og landets grænser. Blandt andet efter at der fem år i træk er blevet afholdt World cup i windsurfing i Klitmøller.
- Det er jo blevet et brand, der er på alles læber. Landt de fleste ved jo, hvad Cold Hawaii er, og jeg tror da næsten, der er flere, der kender Cold Hawaii, end der kender Thy, siger Rasmus Fejerskov, som samtidig kan berette om at Cold Hawaii er kendt verden over, blandt andet så langt væk som Thailand og Sydkorea.
Det betyder også, at der er sket en pæn tilflytning til Klitmøller, og godt nok er der enkelte huse til salg i byen, men det er ikke let at finde boliger til tilflytterne. Det drejer sig ofte om veluddannede børnefamilier, der leverer kvalificeret arbejdskraft til Mors og Thy, og som enten interesserer sig for surfing eller bare tiltrækkes af miljøet i den lille kystby.
Byens erhvervsliv består af restauranter og surfskoler, og flere tøjmærker er opstået i byen. Samtidig er en del tilflyttere håndværkere, som let kan beskæftiges i nærområdet, og flere af de lokale surfere er beskæftiget som instruktører i HF Cold Hawaii, som er en HF-uddannelse med masser af surf på skoleskemaet.