Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Formandsvalg deler nordjyske DF'ere

Foto: Philip Davali / Rtizau Scanpix

Morten Messerschmidt har opbakning fra en række lokalformænd i Nordjylland til at blive Dansk Folkepartis næste formand. Men andre - heriblandt et nuværende og et tidligere folketingsmedlem - vil helst undgå Messerschmidt og peger i stedet på Martin Henriksen. Se her, hvorfor en række delegerede fra Nordjylland på søndag stemmer, som de gør.

123 nordjyske delegerede stemmer ikke ens, når de på søndag sammen med godt 800 partifæller fra andre egne deltager i Dansk Folkepartis årsmøde. Det viser en rundringning, TV2 Nord har lavet til et bredt udsnit af partiets nordjyske bagland.

Folketingsmedlem Morten Messerschmidt har mange tilhængere i Nordjylland, og flere fremtrædende lokalforenings-formænd er stillere for ham, viser svarene. Andre foretrækker modkandidaten Martin Henriksen - enten fordi de synes, han er bedst, eller fordi de for alt i verden vil undgå, at valget falder på Morten Messerschmidt.

Den tredje tilbageværende kandidat, Merete Dea Larsen, har derimod ingen af dem, vi har talt med, nævnt som deres foretrukne kandidat.

Det er tydeligt, at især Morten Messerschmidt deler vandene. En lokalformand har fra flere medlemmer fået besked på, at bliver Messerschmidt formand, melder de sig ud. De begrunder deres modstand med, at de godt kan huske, da Morten Messerschmidt kaldte den daværende nordjyske DF'er Rikke Karlsson, der anede urent trav i de såkaldte Meld- og Feld-konstruktioner, "en lidt forvirret pige fra Rebild".

I landsdelens største DF-lokalforening - i Aalborg - med 35 delegerede er formanden, Hartvig Sørensen, ikke desto mindre stiller for Morten Messerschmidt, og i bestyrelsen er der flertal for at pege på ham. Den uafklarede Meld- og Feld-sag bekymrer ham ikke.

- Jeg har været sammen med Morten mange gange. Han er en behagelig og ikke spor højrøvet person, siger han.

Hartvig Sørensen fremhæver især, at Morten Messerschmidt har fremlagt et forslag, der vil give de enkelte storkredse et fast medlem af hovedbestyrelsen.

- Det er godt, at baglandet får mere indflydelse. Vi har den seneste tid fået alt for lidt at vide om, hvad der sker, siger formanden.

En anden delegeret fra Aalborg-foreningen, fhv. byrådsmedlem Ole Risager, hælder til at stemme på Martin Henriksen og har til dels samme begrundelse som sin formand, selv om de altså stemmer på hver sin kandidat:

- Martin Henriksen slår meget på, at han vil have hele landet med i hovedbestyrelsen. Det fremlagde han tidligt et ganske fornuftigt forslag til, som Messerschmidt derefter kopierede, siger Ole Risager, der yderligere siger om Martin Henriksen:

- Han er reel, nede på jorden og taler, så folk forstår det. Og så er han ikke - som Messerschmidt - "smart i en fart" med en hurtig replik og et charmerende smil, siger Ole Risager.

I Brønderslev Kommune støtter formanden, Danny Rosenkilde Nielsen, ubetinget Morten Messerschmidt. Han er "i mine øjne dén, der er bedst egnet til at samle partiet, velforberedt og veltalende," lyder det fra formanden, som tror, de fleste af de 10 delegerede fra Brønderslev stemmer ligesom han.

Formanden for DF i Hjørring Kommune, Kurt Jensen, ville egentlig nok have stemt på den lokale kandidat, Erik Høgh-Sørensen, men har hele tiden haft Martin Henriksen som anden-prioritet. Nu da Høgh-Sørensen har trukket sig, er Martin Henriksen "ubetinget den af de tilbageværende, jeg vil foretrække".

I Vesthimmerland er Liselotte Lynge Jensen både lokalformand og partiets eneste byrådsmedlem. Hun agter at stemme på Morten Messerschmidt, oplyser hun. I Frederikshavn er Thomas Hjort ligeledes både lokalformand og byrådsmedlem. Han holder for sig selv, hvem han støtter - og det samme gør viceborgmester Anne-Mette Ulstrup fra Jammerbugt Kommune.

Formanden for DF i Mariagerfjord Kommune, fhv. folketings- og byrådsmedlem Pia Adelsteen, vil til gengæld gerne fortælle, at hun er stiller for Morten Messerschmidt - i øvrigt ligesom gemalen, fhv. folketingsmedlem Kim Christiansen:

- Morten har erfaring, og han vil være den bedste til at samle partiet. Den måde, han kommunikerer på, kan jeg godt lide. Selv kompliceret EU-stof forstår han at formidle, så man forstår det, siger Pia Adelsteen.

Dansk Folkeparti har i dag to nordjysk valgte folketingsmedlemmer, Bent Bøgsted og Lise Bech. Bent Bøgsted har forlængst meldt ud, at han støtter Martin Henriksen. Morten Messerschmidt har, siger Bent Bøgsted, ikke hidtil vist sig som en god leder. "Og så har vi den Meld- og Feld-sag, der svæver i det fjerne. Jeg har ikke tiltro til, at han bliver frikendt. Det har jeg ikke", har Bent Bøgsted sagt.

Hans partifælle og folketingskollega Lise Bech har ikke ytret sig offentligt om, hvem hun foretrækker som formand, og Lise Bech har ikke reageret på TV2 Nords henvendelse.

To, der tidligere har repræsenteret Nordjylland på Christiansborg, ser også forskelligt på formandsspørgsmålet. Fhv. folketingsmedlem Morten Marinus, der i dag bor på Sjælland, er stiller for Morten Messerschmidt, mens byrådsmedlem i Thisted og fhv. folketingsmedlem Ib Poulsen er nået til den modsatte konklusion: Han stemmer på Martin Henriksen - og det er nok så meget et fravalg af den anden af de to mandlige kandidater:

- I min tid i Folketinget sad jeg i gruppeværelsen ved siden af Morten Messerschmidt. Han er en dygtig politiker med en misundelsesværdig hukommelse og rigtig gode formuleringsevner.

- Men, føjer Ib Poulsen til, al erfaring viser, at Messerschmidt ikke kan lede dem, han er uenige med. Det har vi set i flere omgange i Europa-Parlamentet. Og så mener jeg, det er farligt for partiet, at Messerschmidt partout vil have Pia Kjærsgaard ind i ledelsen igen. Det kan blive partiets endeligt; hun minder mig mere om mere om Mogens Glistrup i hans sidste tid, siger Ib Poulsen.


Niklas Landin gør comeback i vild afslutning

Det er Niklas Landins første kamp i Champions League i denne sæson.

Efter knap to måneder på sidelinjen gjorde Niklas Landin onsdag aften comeback for Aalborg Håndbold.

Landin blev skiftet ind på et straffekast med syv sekunder tilbage af Champions League-opgøret mod Kolstad, hvor han skulle forsøge at sikre et dansk point.

Den danske målvogter formåede ikke at forhindre Sigvaldi Guðjónsson i at score, derfor slog Kolstad Aalborg med 25-24.

Foto: TV 2 Sporten

Niklas Landin så de første 59 minutter fra bænken, hvor Fabian Norsten ellers stod en god kamp, men Landin fik comeback til sidst.

Og det er altafgørende for Aalborgs sæson, at Maik Machulla nu igen råder over Niklas Landin.

- Det betyder alverden, at Landin er tilbage. Først og fremmest fordi han er en fremragende målmand, men også fordi han betyder utrolig meget på det mentale plan, siger håndboldekspert Bent Nyegaard og tilføjer:

- Selvfølgelig skal han have tid til at finde tilbage, men uanset om han rammer topniveau eller ej, så kommer hans erfaring og hans psykologiske betydning til at være en fordel. Han får forsvaret til at blive bedre bare af, at der står en kapacitet som ham inde bagved.

Niklas Landin nåede kun at spille to kampe i sæsonen, før klubben meldte ham ude i to måneder.

Hentede erstatning i Kolding

Landin skulle opereres i det ene knæ, efter han vendte hjem fra OL med en skade, som man i første omgang løste med en blokade.

En operation var efterfølgende nødvendig, hvorfor Aalborg-målmanden ikke har spillet siden ligakampen mod Ribe-Esbjerg i starten af september måned.

Det betød, at Aalborg Håndbold kun rådede over svenske Fabian Norsten i målet samt U19-målmanden Tobias Bugge.

De danske mestre følte sig derfor nødsaget til at hente i en ny keeper ind, hvorfor klubben hentede Anton Hellberg i KIF Kolding.

Hellberg blev lejet frem til den 12. november, og han var også rejst med Aalborg-truppen til Kolstad, men han måtte se kampen fra tilskuerpladserne.


Carl-Gustav er mødt op i al slags vejr: Belønningen var en aflyst tur

Foto: (Privatfoto)

Selvom politikerne lover, at turen bliver til noget alligevel, så tror Carl-Gustav ikke helt på det.

- Jeg tror ikke helt på det. Jeg synes, de var meget hurtige til at vende, efter de sagde, at skiferien var aflyst.

Skepsissen kommer fra Carl-Gustav Bisbjerg Christensen, der går i 8. klasse på Sæby skole. Han har de seneste to år været med i skolepatruljen på skolen, og derfor var han en af de mange unge, der tirsdag blev skuffet, da den årlige skitur blev aflyst af kommunen på grund af besparelser.

- Vi blev kaldt op på kontoret, og jeg troede først ikke på det. Jeg var chokeret, vred og skuffet, konstaterer han.

- De havde lovet det, og vi har overholdt vores aftale, mens de voksne og ansvarlige ikke kunne overholde deres. Det er chokerende.

Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt

Carl-Gustav Bisbjerg Christensen

'Det har fyldt meget'

Efter forældrenes og de unges reaktioner og store frustrationer over den aflyste tur kunne udvalgsformand for børne- og ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, Christina Lykke (SF), fortælle, at man nu forsøger at sende de unge afsted på den planlagt skitur alligevel.

- Jeg vil gerne love, selvom man skal passe på det som politiker, at de får deres tur, lød det tidligere fra udvalgsformanden.

Sagen skal politisk behandles igen i forligskredsen bag budgettet, hvor der skal findes penge til alligevel at holde en skitur i begyndelsen af 2025.

Det er dog ikke godt nok.

- Det fyldte meget for os, da de aflyste den. Efter skole snakkede vi sammen om det, og det fyldte meget i vores verden, at vi blev lovet det og havde glædet os til en hyggelig tur, hvor der er meget socialt, og så ændrer man det to måneder før, vi skal afsted, påpeger han.

Ville ikke gøre det igen

Grunden til, at han er skolepatrulje for andet år i træk, er, at han blev spurgt, om han ville taget et år mere, hvilket han takkede ja til.

- Jeg var ikke gået med til det, hvis jeg havde vidst alt det her. Det er et helt år, hvor man skal op før og stå ude uanset vejret, hvilket jeg har gjort, og så får man ikke lønnen for det som aftalt.

Han påpeger dog, at han godt kan forstå, at kommunen vil lave en ny belønning, som ikke er så dyr som skiferien er.

- Det er okay, men man skal ikke gøre det halvvejs i skoleåret, man skal vente til det nye skoleår, afslutter han.


Se de uhyggelige billeder: Nordjysk by pynter igen spektakulært op

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Byens store sammenhold er en af grundene til, at man hvert år kan pynte flot op.

I den nordjyske by Blenstrup er de efterhånden kendt for at pynte spektakulært op til både Halloween og jul, og i år er ingen undtagelse.

I byen finder man nemlig i øjeblikket både skeletter, hekse, kæmpe edderkopper og meget mere.

- Borgerne glæder sig til, det kommer, og mange forskellige borgere spørger ind til det – både ældre og unge, forklarer Helle Rønnau, der er en del af udsmykningsgruppen i byen.

Det er frivillige kræfter, som står bag udsmykningen hvert år.

- Der er et stort sammenhold i byen, og når det er tid, så er folk villige til at stille op. Har vi nogle ting, der skal laves, forsøger vi at dele det ud i mindre opgaver, forklarer hun.

Lokale firmaer og privatpersoner er også med til at donere penge til udsmykningen, så der hvert år kan ske noget nyt, selvom man også genbruger det gamle.

Se årets flotte pynt herunder:

Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard
Foto: Privatfoto / Mai Møller Bjerregaard

Erik Clausen er død: Niels Hausgaard mindes sin 'kloge, sjove og modige' ven

Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Han blev 82 år gammel.

Filmmanden Erik Clausen er død i en alder af 82 år efter længere tids sygdom, oplyser familien til Ritzau.

Og nu strømmer der ind med tilkendegivelser om den folkekære skuespiller, ikke mindst fra den nordjyske kollega og ven Niels Hausgaard, der beskriver Clausen som sjov, modig og klog.

- Jeg vil savne at vide, at han er der. Vi har været hinandens venner og hinandens hårde kritikere og altid loyale overfor hinanden, siger Niels Hausgaard til TV 2.

De to lavede i slutningen af 90'erne samtaleprogrammerne ’Der ka’ man bare se’.

Ifølge folkesangeren var de to meget forskellige – og så alligevel ikke.

- Han brugte mange flere ord end jeg, siger Hausgaard videre til TV 2.

Niels Hausgaard mindes også de gange, hvor Erik Clausen besøgte ham i hans hjem på landet.

- Når han besøgte mig, befandt han sig ikke så godt ude på landet. Det havde han det svært ved. Han sagde: ”For fanden, Niels, husene ligger jo direkte på jorden”, lyder det fra Niels Haugaard til TV 2.


Skuddrama i Støvring: 14-årig ramt i ansigtet

Foto: Jørgensen Jakob/Ritzau Scanpix

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder med borgere i Støvring, der er blevet ramt af hardballkugler.

Søndag den 27. oktober omkring klokken 21 befandt to drenge på 14 år sig på Støvring Station.

Her kom en bil kørende, hvorefter de to drenge blev skudt efter tre gange - formentlig med en hardballpistol.

Den ene 14-årige dreng blev ramt i ansigtet. Det fortæller hans mor til Nordjyllands Politi.

Dog kom han ikke alvorligt til skade, og det var heldigt, ifølge Nordjyllands Politi.

- Det er alvorligt, og det kan altså være farligt, hvis man for eksempel bliver ramt i øjet. Det er mere alvorligt end almindelige drengestreger, understreger Jesper Fredsgaard, der er fungerende politikommisær for nærpoliti og forebyggelse i Himmerland.

Otte skudepisoder

Her får du en oversigt over de otte episoder, som er blevet anmeldt til Nordjyllands Politi:

  1. oktober 23.55: Der er affyret skud fra en forbipasserende rød bil mod anmelderen, som stod på en tankstation i Støvring. Selvom anmelderen blev ramt, kom ingen til skade.

  1. oktober 11.00: Anmelderen blev ramt af skud ved Hobrovej. Anmelderen mente, det var en softgun, og at skuddene kom fra en Suzuki Wagon.

  1. oktober 17.30: Anmelder stod ved siden af sin egen bil på Gartnervej i Støvring, hvor han hørte en bil komme forbi, hvorefter skud fra et luftdrevet våben ramte anmelderen på armen. Anmelderen fortalte, at det var en sort Suzuki Wagon.

  1. oktober: 17.33: På Viborgvej i Støvring skulle en Suzuki Wagon have standset op og stukket noget ud af vinduet, og affyret skud, som anmelderen kunne høre, ramte noget bagved.

  2. oktober 21.14: Anmelderen blev på Mastrupvej beskudt af en formodet hardballpistol. Anmelderen blev ramt seks gange. Skuddene kom fra en mørk stationcar, muligvis med unge mennesker i. Måske er der tale om en Peugeot med blå forlygter.

  3. oktober mellem 21 og 21.45: To drenge på 14 år befandt sig på stationen i Støvring, hvorefter en bil kom kørende og skød mod de to drenge med omkring tre skud. Den ene blev ramt i ansigtet, men der skete ingen skader.

  4. oktober 22.00: Anmelder på Grangårdsvej så tre unge mænd løbe på stisystemerne i området, og hørte lyd fra et legetøjsgevær. En anden anmelder havde set noget lignende

Mistænkelig adresse

I alt har Nordjyllands Politi registreret otte episoder fra Støvring, hvor personer enten er blevet ramt af, eller har set personer skyde med formodede hardballpistoler. Måske kan der ifølge politiet også være tale om gelblasters, som er kugler, der opløses i vand.

Alle episoderne er sket den seneste uge.

Himmerland Politi er netop ved at efterforske en mistænkelig adresse. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Derfor har Nordjyllands Politi rettet blikket mod Støvring, for gerningsmændene er ikke fundet endnu.

- Siden vi gik ud med et ønske om at tale med flere vidner, har vi fået en masse henvendelser, og det er vi glade for. Der har heller ikke været flere episoder, vi ved af, siden den 27. oktober, hvilket måske betyder, at det har hjulpet, at vi er gået ud i medierne med informationen, siger Jesper Fredsgaard, der fortæller, at efterforskningen fortsætter.

I løbet af onsdag skal politiet nemlig undersøge en adresse, de har fået kendskab til.

- Vi har ingen konkrete mistænkte, men vi skal undersøge adressen, hvor der angiveligt skulle bo mindst en af de unge mennesker, der har været med til at skyde med de her hardballpistoler. Derudover skal vi også afhøre den 14-årige dreng, der er blevet ramt i ansigtet, siger Jesper Fredsgaard.

Hør de nye oplysninger fra politiet her:

Nye spor

Ifølge Nordjyllands Politi har de to nye spor at gå efter. Blandt andet har flere vidner fortalt, at der er tale om unge drenge. Derudover fortæller flere vidner om de samme biler: En Suzuki Wagon, formodentlig sølvgrå, og en Peugeot med blå forlygter.

- Kender man biler som disse, må man gerne rette henvendelse via 114, lyder det fra Jesper Fredsgaard som fortæller, at hvis der stadig er vidner derude, eller andre, der har oplevet skudepisoder, må de også gerne kontakte politiet.