Forening bekymret for, at dansk politi nu må bruge strømpistoler: - Det er alvorligt syge mennesker - ikke kriminelle
Foto: Guillaume Sauvant/AFP/Ritzau Scanpix
Genrefoto.
Det vækker bekymring hos psykolog, at politiet nu får et nyt magtmiddel i mødet med mennesker med psykisk sygdom.
For første gang får dansk politi lov til at bruge strømpistoler i en forsøgsordning.
Nordjyllands Politi skal sammen med Vestegnens- Sydsjællands- og Lolland-Falster Politi indgå i et pilotprojekt, hvo kredsene får en strømpistol, der skal supplere de magtmidler, som politiet bruger i dag.
De er især tiltænkt situationer, hvor borgere kan være udadreagerende - eksempelvis i mødet med mennesker med psykisk sygdom.
Men det vækker bekymring hos Bedre Psykiatri.
- Vi er grundlæggende bekymret over, at politiet får et nyt magtmiddel i mødet med mennesker med psykisk sygdom. Det, vi skal huske på, det er, at det her er alvorligt syge mennesker, der har brug for hjælp i psykiatrien og for omsorg - de er ikke kriminelle, lyder det fra Jane Alrø Sørensen, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri.
Håbet er ellers, at strømpistolerne kan være med til at mindske brugen af skydevåben, og i sidste ende være med til at mindske skade på borgeren i situationer hvor politiet tidligere har brugt deres tjenestepistol.
Det skete senest 12. februar, hvor en 39-årig kvinde i Vallensbæk blev skudt af politiet, fordi de skulle sørge for, kvinden blev bragt til en psykiatrisk afdeling.
Ikke entydig nedgang i skader
Men Bedre Psykiatri frygter, at indførelsen af strømpistolen ligefrem kan føre til, at politiet oftere anvender magt i de situationer.
- Det er langt mindre indgribende at trække en strømpistol og true med den og bruge den, end det er med de muligheder, man har i dag. Og derfor er jeg bekymret for, at mængden af magtanvendelser overfor mennesker med psykisk sygdom kommer til at stige ved, at politiet får en ekstra mulighed, siger generalsekretæren.
I Norge er strømpistolen allerede standardudstyr for politiet. Og her har et studie vist, at indførelsen af strømpistolen ikke har påvirket politiets generelle brug af magtanvendelser.
- Strømpistoler kan betyde en nedgang i brugen af alternative magtanvendelser - især peberspray. Mens strømpistoler kan blive en erstatning for skydevåben i visse situationer, så erstatter de ikke helt skydevåben som magtmiddel. På trods af det, lader det ikke til, at strømpistoler har en væsentlig påvirkning på forekomster af skader på politiet og civile, fortæller Jonas Hansson, der er forsker i politiarbejde og tidligere politibetjent ved Umeå Universitet.
Han fortæller videre, at politiarbejde mere kommer an på den enkelte politibetjents træning og situationsfornemmelse end det magtmiddel, som bruges. Men generelt er det vigtigt at være bevidst om, at forskellige værktøjer kan påvirke udfaldet af en politiindsats.
Bedre Psykiatri havde da også gerne set, at der arbejdes på andre måder med psykisk syge menneskers møde med politiet end magtmidler.
- Vores oplevelser er, at politiet går samvittighedsfuldt til det så godt, som de kan, men at man mange steder også kommer til kort, fordi man mangler sundhedsfaglige kompetencer. Og derfor kunne jeg have drømt om, at man i stedet for at give politiet et magtmiddel mere, har arbejdet med at udbrede nogle af de gode erfaringer, man blandt andet har for det, der hedder FUT-samarbejde, som fungerer på Fyn, hvor der er sundhedspersonale med ude, når politiet rykker ud til en opgave, der vedrører et menneske med psykisk sygdom, lyder det Jane Alrø Sørensen.