Følgeerhverv til minkbranchen bløder: - Det gør rigtig ondt
De nordjyske minkavlere får økonomisk hjælp af staten, men følgeerhvervene ved ikke, om de kan få hjælp.
Selvom det tirsdag endnu er uvist, hvor meget de nordjyske minkavlere, kan få i økonomisk kompensation fra staten, så er det sikkert, at de kan få støtte.
Men det er langt fra tilfældet for de følgeerhverv, som også bliver ramt hårdt, når regions minkfarme lukker ned.
- Ordrebogen ser sløj ud. Den er langt fra, som den plejer at være, siger Jess Pedersen, der ejer Gjøl Autoværksted.
Udover at ordne biler, reparerer værkstedet også minkavlernes maskiner, men nu, hvor over hundrede avlere skal af med deres besætninger, er der stort set ingen maskiner, der skal laves.
- Det er jo træls. Vi har en mand, der fast kører ud. Han har ikke rigtig noget at køre efter for tiden, siger han.
Autoværkstedet på Gjøl mister omkring 50 procent af deres omsætning, og det betyder, at de sandsynligvis må afskedige mindst én medarbejder.
Vi burde nok få kompensation, fordi vi kan ikke nå at stoppe op. Mange af vores vare er jo på vej igennem. Så det er jo for sent nu.
- Per Thyrrestrup, direktør, Thyrrestrup Mink, Aars
- Det gør rigtig ondt, siger Jess Pedersen.
Flere i branchen ramt
Også hos Thyrrestrup Mink i Aars kan det mærkes at coronavirussen har ramt minkbranchen.
De laver maskiner og udstyr til minkfarme, og har lige nu kun en omsætning på fem procent af, hvad de plejer.
- Vi har mange maskiner og udstyr, som allerede er bestilt og klart, men nu er der jo flere minkavlere, som ikke vil have det alligevel. De har ikke noget at bruge det til, siger Per Thyrrestrup, der er direktør i Thyrrestrup Mink, og forsætter:
- Vi er meget hårdt ramt. Telefonen ringer jo ikke.
Også pelsere og foderleverandører mærker krisen.
- Det kan komme til at betyde, at vi må lukke vores virksomhed, hvis vi ikke får en hjælpepakke, siger Kim Mortensen, direktør ved Fodercentralen Limfjorden.
Intet svar fra Erhversministeren
Selvom flere følgeerhverv bliver hårdt ramt, når over en million mink skal aflives, så ved de ikke, om de kan se frem til økonomisk hjælp fra staten.
- Vi burde nok få kompensation, fordi vi kan ikke nå at stoppe op. Mange af vores vare er jo på vej igennem, og mange af de sæsonvare, vi har nu, som vi skal til at have ud, de er produceret i sommers. Så det er jo for sent nu, siger Per Thyrrestrup.
- Det ville da være skønt, hvis man kunne få i hvert fald lige, så man kunne holde gang i det, eller finde noget andet, vi kan køre ud og servicere, lyder det fra Jess Pedersen.
Trods gentagne forsøg har det har i dag ikke været muligt at få erhvervsminister Simon Kollerup, som er valgt i Nordjylland, til at svare på, om følgeerhvervene kan få økonomisk kompensation som følge af regeringens beslutning om at aflive alle coronasmittede minkbesætninger samt minkbesætninger, der er mistænkt for at være smittede, eller mink på farme, som ligger i umiddelbar nærhed.