Fire år på pinebænken: Arbejdsskadesag trækker i langdrag
Hvis du får en alvorlig arbejdsskade med mén og tab af erhvervsevne, kan du komme til at vente i 32 måneder eller mere, før din sag bliver afgjort. Henrik Jensen har ventet i næsten fire år.
Murermester Henrik Jensen fra Nørager faldt ned gennem et tag, brækkede ryggen tre steder og har nu ventet i næsten fire år på at få sin sag færdigbehandlet. Sagens alvor blev lynhurtigt klar, allerede da narkosen var væk.
- Lægen, der havde opereret mig, stod over mig og sagde, at jeg skulle få fat i en advokat hurtigst muligt. Han havde set i mine papirer, at jeg var selvstændig og kunne åbenbart se, hvad der ventede mig af sagsbehandling, siger Henrik Jensen.
Han har først for nylig efter fire års sagsbehandling fået afgjort sin sag i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring - det tidligere Arbejdsskadestyrelsen - med erstatning for tabt erhvervsevne og en invalidesum.
- Jeg har svært ved at forstå, at det skal tage så mange år.
Murermesteren havde været vant til at arbejde 60 timer om ugen. Firmaet gik godt oven på finanskrisen med to-tre ansatte, så arbejdsulykken blev en kæmpe omvæltning for Henrik Jensen, hans kone og to små børn.
- Det betød jo, at jeg ikke tjente de penge, vi var vant til at have, og firmaet kunne bare lige køre på laveste blus.
Henrik Jensens kone og en medarbejder tog over i en periode, så murerfirmaet i det mindste kunne udføre de ordrer, der var indgået. Susanne Jensen har natarbejde som hjemmehjælper, men lavede kontorarbejde i firmaet om dagen.
- Det har været hårdt, og jeg havde jo heller ikke den mand, jeg altid har haft, siger Susanne Jensen.
Henrik Jensen har været opereret tre gange efter uheldet. Han har konstante smerter, er tilknyttet en smerteklinik og må tage stærk medicin hver dag.
Nu kæmper han med kommunen for at få fremtiden på plads. Foreløbig skal han i praktik og håber meget på, at han kan komme til at arbejde fire timer om ugen. Han ville ønske at de to myndigheder havde arbejdet mere sammen om hans sag
- Så var vi sikkert kommet længere. Det hele er jo trukket i langdrag, så der nu allerede er gået fire år, uden at sagen er færdig, siger Henrik Jensen.
Et lysglimt er det dog blevet til. Hans svigerfar med en fortid som forsikringsmand, rådede Henrik Jensen til at få tegnet en forsikring. Det var han ikke meget for, men han gjorde det alligevel og er glad for det i dag.
- Hvis ikke vi havde haft den forsikring, så tror jeg ikke vi kunne være blevet i huset, og vi var måske også gået konkurs med virksomheden. Det er bare frygteligt, at det er nødvendigt at tegne ekstra forsikring, siger Henrik Jensen.
Ifølge Jysk Pensions runde beregninger tegner under en tredjedel af de selvstændige en privat forsikring. Mange regner med, at de automatisk er dækket ind af det offentlige.
- Det er bare ikke altid det glansbillede, vi ser. Og derfor er det, at så mange kommer i klemme, siger Brian Bundgaard, partner og pensionschef i Jysk Pension.