Ekspert ser gode muligheder for CO2-fangst hos Aalborg Portland
Danmarks største CO2-udleder vil ifølge AAU-professor være et oplagt sted at forsøge sig med indfangning af CO2.
Aalborg Portland har onsdag præsenteret en ny strategi for, hvordan de vil nedbringe deres CO2-udledning med 73 procent frem mod 2030.
Cementfabrikken havde i forvejen indgået en aftale med regeringen om, at udledningen skulle reduceres med 660.000 tons om året frem mod 2030, men nu vælger Aalborg Portland en mere ambitiøs målsætning på 1,6 millioner tons mindre CO2-udledning om året.
Søger støtte til nyt anlæg
Hvis Aalborg Portland skal nå det mål, skal de blandt andet lykkes med at etablere et nyt såkaldt CCS-anlæg, der skal indfange og lagre ialt 400.000 tons CO2 om året. Det søger de økonomisk støtte til gennem en CCS-pulje, der er vedtaget politisk, og som forskellige aktører har mulighed for at søge del i.
-Der kommer nogle udbud, hvor man kan få penge for at samle CO2 ind, og i Danmark er der rigtig gode muligheder for at vinde sådan et udbud dels hos Aalborg Portland og dels hos alle de biogasanlæg, vi har stående, hvor vi alligevel udskiller CO2-en, og hvor det er billigst at indfange. Der er også mange andre CO2-kilder, men der koster det måske en smule mere, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
Hør skatteminister Jeppe Bruus om Aalborg Portlands muligheder for støtte her:
CCS (Carbon Capture & Storage) er en stadig meget ny teknologi, der ikke er de store erfaringer med i Danmark, men ifølge Brian Vad Mathiesen er Aalborg Portland et godt sted at forsøge sig CCS.
-De fleste tror, man skal udskifte de fossile brændstoffer med noget grønt, og så reducerer man CO2-udledningen. Men de (Aalborg Portland, red.) har også en kemisk udledning, fordi det at producere cement betyder, at der er bliver udledt CO2, og derfor er der en stor punktkilde, som man har mulighed for at indsamle fra, siger Brian Vad Mathiesen.
Billigere at bruge kendte tiltag
Brian Vad Mathiesen understreger i samme omgang, at de hos Aalborg Universitet i samarbejde med Ingeniørforeningen har lavet beregninger, der viser, at det er muligt at nå målsætningen om en 70 procents CO2-reduktion inden 2030 billigere ved at bruge teknologier, vi kender i forvejen.
-Man må betragte det her som noget, der kommer oveni. Vi må ikke erstatte de her dyrere tiltag med at lade være med at lave de billigere tiltag. Jeg synes, det er helt legitimt, at man laver et udbud, hvor man beder virksomheder konkurrere om at indsamle CO2, for det er en teknologi, vi har behov for, og vi skal også have det udviklet, men vi skal have nogle proportioner ind i det, siger han.