![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDcvdG9wYmlsbGVkZS5qcGc/topbillede.jpg?fm=jpg&w=1920&h=1080&s=95b29dafd299a20e48f3e50f16d8b78c)
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjUvMDIvMDcvdG9wYmlsbGVkZS5qcGc/topbillede.jpg?fm=jpg&w=1920&h=1080&s=95b29dafd299a20e48f3e50f16d8b78c)
Efter historier om kræftramte Pernille - organisation kalder på ændringer
Kræftens Bekæmpelse vil have sygedagpengeperioden forlænget.
Som det er i dag kan man som udgangspunkt få sygedagpenge i 22 uger inden for ni måneder. De 22 uger rækker dog ikke altid.
Det oplevede Pernille Olsen, der er sygeplejerske og kræftpatient. Brønderslev Kommune fratog hende først sygedagpengene og sendte hende i jobafklaring, selvom hun havde et fast job at vende tilbage til, når hun var kræftfri. En historie, som TV2 Nord har dækket.
Efter et møde på jobcentret fik hun senere forlænget perioden med sygedagpenge. Undervejs har Pernille Olsen brugt oceaner af timer om natten på at spekulere på sagen, mens hun sideløbende har været i kemobehandling.
Den problematik kender de udmærket til hos Kræftens Bekæmpelse, hvor de dog ikke ønsker at kommentere på den konkrete sag.
Hos Kræftens Bekæmpelse hører de jævnligt via deres kræftrådgivninger om mennesker, der kommer i klemme i sygedagpengesystemet.
- Af og til hører vi også om patienter, som bliver presset af sygedagpengesystemet, mens de stadigvæk er i aktiv kræftbehandling, og det er bare helt urimeligt, siger Pernille Slebsager, der er patientstøttedirektør i Kræftens Bekæmpelse og tilføjer:
- Det er en alvorlig problematik. Kræftforløb og behandling er tit langvarig. Det er for svært at få forlænget sine sygedagpenge, sådan som reglerne er i dag. Det er helt afgørende for os, at når man bliver ramt af en livstruende eller potentielt livstruende sygdom, at man så har tid til at blive rask, før man skal føle sig presset til at komme tilbage på job. Og det kan tage tid – også efter at behandlingen er afsluttet.
Se et indslag, som TV2 Nord tidligere har lavet om Pernilles sag i videoen herunder.
Vil have klarere regler
Derfor så hun allerhelst, at sygedagpengeperioden blev forlænget, så færre skal bekymre sig om økonomi, når de kæmper med at blive raske.
Hvis den sygemeldte fortsat er uarbejdsdygtig efter de 22 uger, skal kommunen, som det er i dag, revurdere personens situation og tage stilling til, om sygedagpengene kan forlænges. I den forbindelse bliver reglerne om at få forlænget sygedagpenge i visse tilfælde fortolket forskelligt fra kommune til kommune, og det kan ifølge Pernille Slebsager give en skævvridning, alt efter hvor man bor.
Hun ønsker derfor, at:
- Forlængelsesbestemmelserne bliver mere lempelige, så mennesker med langvarig, alvorlig sygdom har nemmere ved at få forlænget sygedagpengene og ikke oplever at blive presset til jobklaringsforløb og andet, før de er raske. Det handler både om tydelighed i reglerne – og om fortolkningen af dem, som i dag varierer for meget.
Lige nu arbejdes der på en reform af hele sygedagpengesystemet.
- Vi er selvfølgelig bekymret for, at det bliver endnu sværere at forlænget sine sygedagpenge, og det ville være forfærdeligt, lyder det fra Pernille Slebsager.
Da dagpengeperioden i sin tid blev afkortet til 22 uger, blev forlængelsesbestemmelserne meget vigtigte – netop for at give alvorligt syge mennesker ro til at blive raske.
Hvis perioden med sygedagpenge ikke kan forlænges, har den sygemeldte ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ret til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse, hvis personen stadig er uarbejdsdygtig.