Efter bemærkelsesværdig TV2-dokumentar: Sådan ser det ud med rufferi i Nordjylland
På det seneste har en TV2-dokumentar opnået heftig opmærksomhed.
Den handler nemlig om afdækningen af den underskov af danske udlejere, som ulovligt spekulerer i at udleje deres ofte udtjente ejendom til bordeldrift, og afslører en vestjysk kræmmer, der ejer flere ejendomme, hvor udenlandske kvinder sælger sex.
'Bordellernes bagmænd' hedder dokumentaren, men hvis man tror, det bugner med den slags i Nordjylland, skal man tro om.
Det viser en aktindsigt fra Nordjyllands Politi til TV2 Nord.
Her er der hevet tal frem fra 2019 og til nu på hvor mange rufferi-sager, der har været i Nordjylland.
Såkaldte § 233, stk. 1-sager.
Her skiller 2019 sig markant ud, for her var der hele 10 sager. Siden da har der på årsbasis været mellem 0-2 - og alt i alt siden 2019 og til nu -15 sager.
Hvad er lovligt, og hvad er ulovligt?
Det er lovligt at købe og sælge seksuelle ydelser i Danmark, så længe sælgeren er fyldt 18 år.
Men den, der driver virksomhed med, at en anden mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, straffes for rufferi med fængsel indtil fire år.
Styk 2: Den, der i øvrigt udnytter, at en anden erhvervsmæssigt mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år. Det samme gælder den, der fremmer, at en anden mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, ved for vindings skyld eller i oftere gentagne tilfælde at optræde som mellemmand.
Styk 3: Den, der udlejer værelse i hotel til brug for, at en anden erhvervsmæssigt mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, straffes med bøde eller fængsel indtil ét år.
Kilde: Straffeloven paragraf 233
Når det kommer til samme lovs stykke to og stykke tre, der handler om henholdsvis "fremmelse af prostitution" og "udlejning af værelse til prostitution" har der i alt kun været en enkelt sag, nemlig fra 2020 om såkaldt "fremmelse af prostitution (§ 233, stk. 2)," oplyser politiet.
Kenneth Reinicke, der er lektor på RUC og har forsket i mænds ligestilling, maskulinitet, vold og prostitution, har til TV2 fortalt at de fleste, der køber sex, gør det fordi ”muligheden er der, og den skal prøves af.”
Andre gør det, fordi de er ensomme eller ikke kan have den slags sex, de ønsker sig, med den, de normalt har sex med.
Ifølge Kenneth Reinicke er det et typisk træk, at mænd, der køber sex, kan "se gennem fingre med elendigheden."
I dokumentaren har TV2 valgt at gå undercover med skjult kamera i prostitutionsmiljøet.
Det tager bagmændene med bukserne nede - ikke bogstaveligt talt i denne sammenhæng - og dokumenterer hvordan de – med politiets ord – opnår ”en enorm høj indtjening."