Dyb uenighed om CO2 afgift: - Det er ikke længere spørgsmålet om, om de kan klare det
Foto: Søren Bidstrup og Emil Nikolai Helms / Ritzau Scanpix
En ekspertgruppe er kommet med tre forskellige modeller på en mulig CO2-afgift.
Spørgsmålet om en potentiel kommende CO2-afgift til de danske landmænd deler vandene, måske særligt blandt politikerne på Christiansborg.
I følge Christian Friis Bach fra Radikale Venstre, som i øvrigt selv er landmand, er der ingen tvivl om, at landmændene sagtens kan håndtere en ny afgift.
- Jeg kender mange landmænd, og jeg er sikker på, at den her udfordring, den kan landmændene godt klare, konstaterer den forhenværende minister.
Men hos Danmarks Demokraterne er holdningen en helt anden.
I følge Inger Støjberg, så viser den nye rapport sort på hvidt, at det her ikke længere er et spørgsmål om, om landmændene kan klare det, det er et spørgsmål om, hvor mange, der ikke kan.
- Regeringen og Venstre skal nu gøre op med sig selv, hvor mange landmænd, de vil have, der skal dreje nøglen rundt, lyder det fra partiformanden.
Flere muligheder
Rapporten præsenterer blandt andet tre forskellige modeller til en potentiel afgift, hvor model et er den dyreste med en afgift på 750 kroner per ton CO2, mens den mildere model tre ligger på 125 kroner.
TRE FORSKELLIGE MODELLER
Model 1
Ekspertudvalgets første model er også den dyreste for landbruget. Her skal landmændene betale 750 kroner per ton CO₂, som de udleder.
Det vil ifølge ekspertudvalgets egne beregninger give følgende prisstigninger:
500 gram oksekød: 4,5 kroner
500 gram grisekød: 60 øre
1 liter mælk: 60 øre
Model 2
I den midterste model vil det koste landmænd cirka 375 kroner at udlede 1 ton CO₂. Det vil give følgende prisstigninger:
500 gram oksekød: 2,3 kroner
500 gram grisekød: 30 øre
1 liter mælk: 30 øre
Model 3
Den tredje og sidste model indeholder en CO₂-afgift på 125 kroner per udledt ton. Det vil give prisstigninger på:
500 gram oksekød: 1,4 kroner
500 gram grisekød: 20 øre
1 liter mælk: 20 øre
Kilde: TV2
Hos Inger Støjberg er der dog ingen tvivl.
- Vi kommer ikke til at gå ind for en CO2-afgift på landbruget, uanset hvordan den ser ud, lyder det fra partiets formand, som fortsætter:
- Vi går også ind for 70 procents målsætningen, men hvis vi absolut skal nå det i 2030, og det så kommer til at koste en masse landbrug og følgeerhverv livet, så synes jeg ikke, at det er det værd.
Hos Radikale Venstre holder Christian Friis Bach dog hårdnakket fast i, at landmændene godt kan klare sig, så længe man starter med den milde model, så de kan nå at følge med.
- Landbruget kan godt og vil gerne, så nu skal vi implementere det, så vi kan tænke langsigtet.
På sigt mener han, at den høje afgift vil være det rigtige valg for at styre landbruget i den rigtige retning.
- Jeg tror at vi kan få et langt bedre, mere klimavenligt og mere bæredygtigt landbrug ud af det her.