Dit fødested er afgørende for fodboldkarrieren
Hvis drengedrømmen om at blive professionel fodboldspiller bristede, så kan det skyldes, at du var født i den forkerte kommune. Nordjylland er dog en undtagelse, og det skyldes klubbens talentstrategi.
Hvis det mislykkes at få en karriere som professionel fodboldspiller, er det ikke nødvendigvis kun talentet, det var galt med. Det har også meget at sige, hvor man bor og er vokset op, for chancerne for at slå igennem er betydeligt større, hvis man bor tæt på en stor talentklub.
Det viser en ny forskning fra Aalborg Universitet, som sportsforsker Niels Rossing står bag.
At AaB, som en undtagelse, er i stand til at få spillere fra hele regionen til at slå igennem er en undtagelse i dansk fodbold. Det viser den kortlægning, som sportsforsker Niels Rossing har lavet af 1.000 fodbold og håndboldspilleres fødested og sammenlignet dem med data for 175.000 almindelige ungdomsspillere.
- Vi kan se på det nordjyske kort, at der er mange spillere der kommer forskelige steder fra i hele regionen. Det er undtagelsen som bekræfter reglen, siger Niels Rossing.
Tallene viser klart, at sportsudøvere, som er vokset op tæt på en talentklub, har markant bedre chancer for at ende som elitesportsudøver end andre.
- Generelt ser det ud til at talentklubber ikke er gode nok til rekruttere bredt. Det kan tyde på at man spilder talenter rundt omkring, siger sportsforsker fra Aalborg Universitet, Niels Rossing.
AaB har gennem klubbens talentstrategi i en del år arbejdet med at udvikle og finde talenter i hele regionen. Målsætningen er at 50 procent af superligaspillerne skal komme fra Nordjylland. I den nuværende trup er 15 ud af 25 fra Nordjylland.
- De trænere vi sender ud, som også træner i lokalmiljøerne, skal være med til at løfte de lokale klubbers trænere, så de bliver inspireret og dygtigere til at træne de lokale fodboldspillere, siger Allan Gaarde, sportsdirektør i AaB.