Derfor skipper nordjyder morgenmaden
Nordjyderne oplever, at morgenmad giver energi, men alligevel springer mange måltiddet over.
En stille og rolig morgen med benene smidt op på sofabordet, lidt morgen-tv og sidst men ikke mindst en skøn og veltilberedt morgenmad.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det faktisk også. I hvert fald for mange. Det er nemlig kun to ud af tre nordjyder, der spiser morgenmad.
Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion på vegne af Arla, hvor mere end 1000 personer er blevet spurgt.
Og det kan undre. For hele 86 procent af de adspurgte svarer ellers, at de mener, at det er vigtigt at spise morgenmad for at få en god start på dagen.
Nøgledata fra undersøgelsen:
86 procent af nordjyderne synes, det er meget vigtigt, vigtigt eller nogenlunde vigtigt spise morgenmad for at få en god start på dagen.
66 procent af nordjyderne spiser morgenmad alle ugens hverdage
Primære årsager til, at nordjyderne springer morgenmaden over:
Jeg er ikke sulten: 43 procent
Jeg har for travlt om morgenen: 26 procent
Jeg glemmer det: 20 procent
• Primære negative bivirkninger som nordjyderne oplever, når de springer morgenmaden over
Jeg har lavt energi-niveau: 42 procent
Jeg bliver træt: 34 procent
Jeg har svært ved at koncentrere mig: 26 procent
50 procent af nordjyderne har oplevet, at de har haft svært ved at tage en beslutning, fordi de var sultne.
Tænk morgenmad anderledes
Manglende sult og travlhed er blandt de største årsager til, at folk ikke får spist morgenmad.
- Selvom der ikke er videnskabelig dokumentation for, at vi skal spise på bestemte tidspunkter, så viser undersøgelsen, at en stor del af danskerne oplever, at dagens første måltid giver dem et energiboost, som de kan gå dagen i møde med. Travlhed skal helst ikke komme i vejen for en hurtig bid mad først på dagen, siger Britt Christensen, der er ernæringsekspert i Arla.
61 procent af nordjyderne svarer, at de oplever negative konsekvenser, når de ikke spiser morgenmad, mens hver anden i undersøgelsen har oplevet, at sult har påvirket deres beslutningsevne.
- Hvis du er en af dem, der ikke prioriterer morgenmaden, men kan mærke, at sulten og den manglende energi påvirker dig negativt, så skal du måske tænke morgenmaden anderledes, siger Britt Christensen og tilføjer:
- At spise morgenmad behøver ikke at være det første, man gør, når man står op. Tænk hellere på det som dagens første måltid, som sagtens kan spises op ad formiddagen, hvis du pludselig kan mærke, at sulten går ud over koncentrationen.
Tre gode råd til dagens første måltid
1. Genovervej tidspunktet: Tænk ’dagens første måltid’ i stedet for ’morgenmad’. Du kan sagtens vente et par timer med at spise, indtil sulten melder sig, i stedet for at spise som det første, når du vågner.
2. Spis på farten: Det er aldrig en god idé at stresse fra morgenstunden eller at spise, hvis du ikke er sulten. Overvej derfor, om du i stedet kan tage dagens første måltid med på farten. Lav fx overnight oats klar i en beholder eller snup et to-go-produkt i køleren, du kan tage med dig i toget eller bilen.
3. Mærk efter: Husk at mærke efter, om du er en af dem, der bliver påvirket af at skippe dagens første måltid – og hold i så fald øje med, hvornår du oplever de negative konsekvenser. Forsøg så at få dagens første måltid spist, inden du rammer det kritiske tidspunkt.