Debat i DigiTALT: - Det skal være muligt at få hjælp til vægttab hos lægen
Hvis man ønsker at tabe sig, skal sundhedsvæsnet hjælpe - eksempelvis ens læge. Sådan lyder det fra flere medlemmer af denne uges DigiTALT-panel.
I forrige uge bragte vi historien om 28-årige Nanna Gerrick fra Jerup nord for Frederikshavn.
Hun har ved egen kraft og viljestyrke tabt sig i alt 70 kilo. Da hun var størst, vejede hun 146 kilo. Men vejen til det respektindgydende vægttab, fortalte hun i sidste uge, var uden nævneværdig hjælp fra hendes læge:
- Jeg blev tilbudt at blive vejet hver anden uge, og så fik jeg et eksemplar af kostpyramiden, fortalte hun og fortsatte:
- Så det kunne jeg jo ikke bruge til så meget.
- Bør komme med muligheder
Men det er ikke godt nok, lyder det fra Mikkel Egelund, pædagog og kunstner, som sidder med i denne uges DigiTALT-panel.
Ifølge ham ligger det primære ansvar for at lykkes med et vægttab hos den enkelte, men opsøger man sin læge i processen, bør der være hjælp at hente.
- Det mindste vi kan gøre, når folk henvender sig om et problem, de gerne vil gøre noget ved, er at give dem nogle muligheder, siger han.
Hvis nu du var ryger, er det jo også dig, der begyndte og tog den første smøg
Mikael Justesen, direktør, TV2 Nord
Den holdning bakker administrerende direktør for TV2 Nord, Mikael Justesen, op om:
- Alene det, at hun har bevæget sig ned til sin egen læge, har formentlig været det allersværeste, hun har gjort i den her proces. At der så ikke var hjælp at hente der, synes jeg, er beskæmmende, siger Mikael Justesen, der også sidder med i ugens DigiTALT-panel.
Pligt til at hjælpe
Mikael Justesen mener i det hele taget, at samfundet har en pligt til at hjælpe borgere, der ønsker at tabe sig. Uanset om de så selv har truffet nogle valg, der har ført til den situation, de står i, gør det, ifølge ham, ingen forskel om det handler om vægttab eller for eksempel rygning.
- Hvis nu du var ryger, er det jo også dig, der begyndte og tog den første smøg. Hvis du så kommer og siger, at du nu har styrken eller motivationen til at stoppe, så bør vi bakke op, siger han og henviser til, at sundhedsvæsenet også hjælper danskere, der måske har været lidt for ambitiøse på skiferien og er kommet galt afsted.
Sæt ind tidligere
Jeanett Kaare, partner i reklamebureauet Weltklasse, der også sidder med ved DigiTALT-bordet i denne uge, mener, at man burde gøre en indsats for at sætte ind meget tidligere i den slags situationer.
- I virkeligheden er det her jo alt for langt henne i forløbet. Det havde jo været dejligt, hvis man var startet, da hun ”kun” var 15 kilo for tyk, siger hun.
I DigiTALT bliver der denne gang også plads til en snak om panelets skikke i forbindelse med Mors dag, ligesom vi også undersøger, hvor mange vaner og nye rutiner, vi egentlig har taget med os efter to års coronarestriktioner. Det sker i kølvandet på, at en lang række nordjyske PCR-testcentre lukkede i den forgangne weekend.
Se debatten på TV2 Nord Salto i aften klokken 19.50 eller allerede nu herunder: