De unge risikerer en frygtelig sygdom: Men hvad vil politikerne gøre ved det?
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Solarieforbruget er stigende for de 15-19-årige, og det bekymrer flere steder. Også hos politikerne, der mener, at der bør komme aldersgrænse på for at tage i solarium.
De spritnye tal for brugen af solarium kan være skræmmende læsning.
TV2 Nord kunne mandag fortælle, at Kræftens Bekæmpelse var kommet med en ny rapport, som viste, at 23 procent af de 15-19-årige går i solarie. Det tal var på 15 procent i 2020.
Og netop de tal kommer bag på to af de nordjyske folketingspolitikere.
- Jeg må sige, at de overrasker. Det er velkendt, at det er farligt, og jo tidligere man begynder, jo større er konsekvenserne også af det. Det viser rapporten jo også, siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative.
Tallene overrasker også Flemming Møller Mortensen, tidligere minister og nuværende sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen.
- Ja, i og for sig gør de. Men det har det med årene, at der er forskellige trends, som kommer blandt de unge. Men det er frygteligt irriterende, at vi ikke har lykkedes med at fortælle, hvor farligt det er, siger han.
Fakta om solariebrug
I 2009 fastslog WHO, at uv-stråling fra solarier med sikkerhed er kræftfremkaldende.
Solarieforbrug estimeres som årsag til henholdsvis 8 procent og 13 procent af alle tilfælde af modermærkekræft hos mænd og kvinder. Jo yngre man er, jo farligere er solarie.
Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent. Går du i solarium, før du fylder 35 år, øges risikoen med 59 procent.
3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
Beregninger viser, at 1.942 danskere ville have undgået diagnosen modermærkekræft i 2045, hvis Danmark havde indført en 18-års aldersgrænse i 2014.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Danmark er en af de eneste lande i Europa uden en aldersgrænse på at gå i solarie. Netop en aldersgrænse er noget af det, der efter rapporten er udkommet, er kommet til diskussion.
- Vi er nødt til at reagere. En grænse på 18 år kunne godt være vejen frem. Det er ikke for børn, så der skal gøres noget. Det er ikke noget, jeg har vendt med min gruppe endnu, men jeg vil foreslå en aldersgrænse på det og lægge pres på for det, siger Per Larsen.
Det undrer også den konservative politiker, at der ikke før er lavet en aldersgrænse.
- Det kan være, der har været en general liberalisme, hvor man ikke vil lovgive for meget. Men vi har i forvejen et presset sundhedsvæsen, og det bliver også presset yderligere af det her. Så en aldersgrænse, som vi kender fra en del andre ting, kunne godt være en mulighed, siger han.
Frygtelig sygdom
Helt så bastant er Flemming Møller Mortensen ikke, når spørgsmålet om en aldersgrænse kommer.
- Det er det springende punkt, om man kan lave en aldersgrænse, når andre lande og nabolande har det, og det kan godt være noget, vi skal diskutere i Socialdemokratiet. Det er blevet diskuteret før, hvor det også er kommet op, hvordan man kan håndhæve det, siger han og fortsætter:
- Der er afsat flere penge til Sikkerhedsstyrelsen til at kontrollere eksempelvis cigaret- og alkoholsalget til unge, så det kan godt være noget, der skal op at vende igen. For det er vigtigt at udskyde, hvornår man begynder i solarie.
Han har selv arbejdet på en afdeling som sygeplejerske, hvor modermærkekræft var en del af det.
- Det er en frygtelig sygdom, og jeg vil ikke afvise, at vi tager det op, for det er et ansvar, vi tager seriøst i Socialdemokratiet, at børn og unge ikke skal udsættes for farlige ting, siger Flemming Møller Mortensen.
Mandag snakkede TV2 Nord også med flere unge, som går i solarium. Den artikel kan læse nedenunder: