Danmark undskylder: Rusker op i ubehagelige og fortrængte minder
Foto: Lisbet Christensen / TV2 Nord
Tidligere anbragte fik mandag en officiel undskyldning af Danmark. Ti af dem tog turen fra Aalborg til Horsens i minibusser.
- På vegne af den danske stat. På vegne af den danske regering. Undskyld.
Sådan lød det fra socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil, da hun gav en undskyldning til tidligere anbragte i det der dengang hed sær- og åndssvageforsorgen, der har været udsat for svigt og overgreb.
Mandag formiddag kørte to minibusser fra Aalborg afsted mod Horsens.
Passagererne i de to minibusser har det til fælles, at de har været anbragt på det der engang hed åndssvageanstalten i Vodskov.
Og dagens undskyldning rusker op i nogle ubehagelige og fortrængte minder.
- De tvang os til at spise. Og hvis ikke vi hørte efter, blev vi rykket i ørerne og fik tæsk, fortæller Kurt Egon Hansen.
Staten havde ansvaret for Sær- og åndsvaggeforsorgen fra 1933 til 1980, og en udredning har slået fast, at de tidligere anbragte har været udsat for overgreb.
De anbragte er blevet slået og har været udsat for seksuelt misbrug, tvangsfiksering og sterilisation.
Pernille Rosenkrantz-Theil påpeger, at de tidligere anbragte ikke har fået den behandling, man kunne forvente.
- Man havde en forpligtelse til at passe på de mennesker, der var på anstalterne, og det gjorde man ikke. Derfor er det helt på sin plads, at man i dag får en officiel undskyldning, pointerer socialministeren.
Jonna Nilsson var ansat i åndssvageforsorgen fra 1970'erne og frem, og kalder det en forrået kultur. Hun fulgte overlægens ordre og har derfor været med til at tvangsfiksere anbragte. Og den oplevelse har sat sig i Jonna:
- Det er jo skrækkeligt. Der er nogle beboere, som jeg aldrig nogensinde vil glemme. Deres blikke med afmagt, forfærdelse og tristhed, fortæller den tidligere ansatte i åndssvageforsorgen.
Det er ikke første gang, at Danmark giver en officiel undskyldning.
Tidligere har Danmark undskyldt til blandt andre Godhavnsdrengene, der blev udsat for overgreb på Godhavn, og de grønlandske børn der i 1951 blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark. Desuden har elever fra Gravenshoved fået en officiel undskyldning af Aalborg Kommune i en sag der minder om Godhavnsdrengenes sag.