Coronanedlukning og jul: Krisecentre frygter mere vold, men der er hjælp at hente
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Øget isolation kombineret med juletid risikerer at forstærke vold i hjemmet, lyder det fra landets kvindekrisecentre. Men der er hjælp at hente og pladser at få i Aalborg såvel som hele landet.
- Ræk ud. Der er plads på krisecentrene i hele landet, lyder det fra Kamilla Bjørn Drøidal, der er direktør i LOKK, Landsorganisation af Kvindekrisecentre.
Det er grænseoverskridende, men det hjælper. Mange pårørende kan godt fornemme, at der er noget galt, og det kan altså godt betale sig at række ud.
Kamilla Bjøn Drøidal, direktør i Landsorganisatinen af Kvindekrisecentre
Den kommende tid bekymrer hende og kollegerne på landets krisecentre. Traditionelt set oplever krisecentrene flere henvendelser i juletiden, men kombineret med coronanedlukningen kan det resultere i øget vold, fortæller Kamilla Bjørn Drøidal.
Travlt efter stille periode
I de første måneder efter nedlukningen fik landets krisecentre færre henvendelser.
- Lige i starten var det helt stille, fordi mange kvinder var lukket inde i hjemmet med deres voldsudøver. Da der blev lukket op, så vi en eksplosiv vækst især omkring storbyerne, og i mange tilfælde var der tale om mere intens og grov vold.
Dette billede genkender Kvindekrisecentret i Aalborg.
- Efter der blev åbnet op, haft vi fået mange henvendelser og har næsten haft fuld belægning siden, siger Lone Skov Møller, der er leder af Kvindekrisecentret i Aalborg, og understreger, at der trods travlhed er pladser og hjælp at få.
- Mange kan godt fornemme, at der er noget galt
Det er en anderledes december for de fleste, hvor corona medfører mindre social kontakt.
– I julen er der ekstra pres på forventninger, følelser og bristede drømme, og ofte er der også alkohol involveret. Vi plejer at have travlt på krisecentrene i julen, men med coronaen oveni frygter vi, at det kan blive rigtig voldsomt, siger Kamilla Bjørn Drøidal.
Samtidig er der nedlukninger landet over i mange kommuner, hvilket betyder hjemmearbejde og digital undervisning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom.
- At være lukket inde kan medføre et stort psykisk pres for en familie, der allerede har vold inde på livet.
Lone Skov Møller, der er leder af Kvindekrisecentret i Aalborg, uddyber hvorfor nedlukningen er særligt problematisk for voldsramte.
- For de voldsramte familier betyder det, at de ikke har deres sædvanlige frirum i form af uddannelsessted, institution eller arbejdsplads. Det kan være pædagoger, lærere eller kolleger, som normalt ville spørge ind til dem og reagere. Men nedlukning betyder, at der ikke er nogen, der ser dem, siger Lone Skov Møller.
Derfor opfordrer hun sammen med Kamilla Bjørn Drøidal til, at man som søster, veninde eller anden pårørende fortsat holder kontakten via enten SMS eller opkald.
- Det er grænseoverskridende, men det hjælper. Mange pårørende kan godt fornemme, at der er noget galt, og det kan altså godt betale sig at række ud. En voldsramt kvinde mister ofte selvtillid eller virkelighedsfornemmelse, og derfor er det vigtigt, at der er nogle som ser hende, understreger Kamilla Bjørn Drøidal.
- Hvis man har en mistanke, skal man turde sige det, vise at man er bekymret og være lidt insisterende, siger hun.
Så mange er ramt af vold
38.000 kvinder og 19.000 mænd er årligt udsat for fysisk partnervold.
LOKK oplyser, at cirka 2000 børn om året kommer på krisecenter med deres mor.
30.000 børn vidne til vold i hjemmet.
- Vi ved, at det er lige så hårdt, som hvis man selv er udsat for vold, siger Kamilla Bjørn Drøidal, direktør i LOKK, Landsorganisation af Kvindekrisecentre.
Kilder: Lev uden vold og LOKK
I slutningen af sidste uge oplevede krisecentrene således en markant stigning i henvendelser.
- Det er både bekymrende og betryggende. Men det betryggende ligger i, at det kan betale sig at række ud, og at der er hjælp at hente. Alle kommer ikke nødvendigvis på krisecenter, det kan også være hjælp i form af samtaler eller andet, siger understreger Kamilla Bjørn Drøidal.