Brexit: Nordjyske virksomheder holder vejret
Selv om en Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien synes at være tættere på end nogensinde, tøver flere nordjyske virksomheder med at glæde sig for tidligt. Uvished om fremtiden skaber frustration hos virksomhederne, hvoraf flere årligt eksporterer for millioner af kroner til Storbritannien.
Hos vinduesfabrikken Idealcombi A/S i Hurup tager Martin Søgaard meldingen om en Brexit-aftale med afmålt optimisme. Han er medindehaver af virksomheden, som hvert år eksporterer for millioner af kroner til Storbritannien.
- Umiddelbart er det jo positivt, men samtidig er det første skridt på en lidt længere rejse, de skal i gang med, siger han og henviser til, at den britiske premierminister Theresa May nu har fået opbakning af sin regering til et udkast til en Brexit-aftale.
Men selv om aftalen nu er tættere på end nogensinde, og det er blevet meldt ud, at Storbritannien bliver i EUs toldunion indtil år 2020 – og de øvrige EU-lande dermed kan handle med Storbritannien som vanligt indtil da – holder de altså stadig vejret på vinduesfabrikken i Sydthy.
- Lige nu diskuterer man ”skilsmissen”, men hvad er samlivsvilkårene på den lange bane?, spørger Martin Søgaard.
Tican følger Brexit tæt
Nogle kilometer fra Hurup følger de også Brexit-forhandlingerne tæt. Slagteriet Tican, som har hovedsæde i Thisted, eksporterer årligt for op mod 400 millioner kroner til Storbritannien.
- Så hvis ikke der kommer en aftale inden den 29. marts 2019 (den officielle dato for et endeligt Brexit, red.), betyder det, at svinekød bliver belagt med en told på omkring 40 procent, siger Ticans administrerende direktør, Ove Thejls.
Af samme grund har virksomheden også forberedt sig på ethvert scenarie, inklusive det, hvor Storbritannien måske pludselig står udenfor EU's toldunion, og prisen på dansk svinekød i Storbritannien dermed vil blive så høj, at forbrugerne næppe vil købe det.
- Så har vi nogle muligheder for at flytte varer ud af EU og sælge til andre markeder, primært det asiatiske. Det er det, vi vil have fokus på, hvis det engelske marked lukker ned, siger Ove Thejls.
Lang vej igen
På Idealcombi i Hurup har Brexit allerede haft store økonomiske konsekvenser. Da briterne stemte ja til Brexit i sommeren 2016, faldt virksomhedens årlige omsætning med 80 millioner kroner. Et fald i omsætning, der dog siden er blevet rettet op. Så Martin Søgaard vil ikke glæde sig for tidligt.
- Der sker nogle ting hele tiden nu, og selv om det skulle lykkes at få en aftale på plads – og få et ja i parlamentet – så er der lang vej til, at der også ligger en aftale på den anden side af det her, siger han.
Idealcombi beskæftiger cirka 550 ansatte på fabrikken i Hurup, ligesom virksomheden siden 2003 har haft fast kontor i Storbritannien. Den britiske afdeling, der siden 2015 har ligget i Milton Keynes udenfor London, er bemandet af 33 ansatte.