Bekymrende udvikling: - Vi stod i forvejen i en kritisk situation
Foto: UCN
Faldet i ansøgningerne til velfærdsuddannelserne er bekymrende, lyder det fra UCN.
I dag udløb fristen for kvote 2-ansøgningerne.
Og her var antallet af ansøgningerne ikke noget, der vakte glæde hos UCN. I år har man modtaget 3241 kvote 2-ansøgninger, hvilket er et fald på syv procent sammenlignet med sidste år, hvor tallet også var faldende.
Her er det faldende antal ansøgninger gået værst ud over velfærdsuddannelserne, blandt andet pædagog- og læreruddannelsen, hvor især pædagoguddannelsen har lidt hårdt, med et fald på hele 60 procent siden 2019.
Og det får alarmklokkerne til at ringe hos rektor på UCN, Kristina Kristoffersen.
- Vi stod i forvejen i en kritisk situation, hvor vi de sidste år har oplevet faldende ansøgertal. Vi kan se ind i en seriøs mangel på medarbejdere til vores folkeskoler, institutioner, hospitaler og det specialiserede område, hvis ikke vi får vendt udviklingen, fortæller hun.
Styrket samarbejde
Ifølge Kristina Kristoffersen har UCN gjort alt, hvad de kunne for at tiltrække flere til deres uddannelser. Her har man blandt andet øget samarbejdet med kommunerne og ungdomsuddannelserne, hvor eksempelvis de studerende kan få et bedre indblik i uddannelserne.
- Vi har en masse brede tilbud, hvor vi enten kan komme ud, og enten fortælle eller varetage undervisningen. De studerende kan også komme ind til os, og prøve undervisningen, siger hun.
Det har dog indtil videre ikke haft den ønskede effekt, og derfor er der også brug for øget politisk handling.
- Vi har mere end nogensinde brug for reformer, der reelt er med til at hæve kvaliteten af vores bogstavelig talt livsvigtige uddannelser, siger Kristina Kristoffersen.
Uddannelser skal være attraktive
I en pressemeddelelse tidligere i dag istemte uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) sig bekymringerne ved velfærdsuddannelserne. Her gav hun blandt andet udtryk for, om indretningen af uddannelserne kunne gøres bedre, i forbindelse med en reform på området.
Spørger man Kristina Kristoffersen, er der tre punkter, som vil kunne vende skuden i den rigtige retning.
- Vi skal sikre, at uddannelserne bliver attraktive for de unge mennesker, at der er bedre kvalitet ved uddannelserne og så skal vi sikre, at de studerende kan uddanne sig gennem hele livet, fortæller hun.