Året der gik: Energikrise, spækhugger i Limfjorden og en nordjysk Tour de France-vinder
Foto: TV2 Nord
I "Året der gik" tager Caroline Monin os med tilbage til alt det, vi snakkede om i 2022.
Året 2022 har budt på lidt - måske endda meget - af hvert. Gennem to programmer tager vi de nordjyske briller på og ser tilbage på året der gik.
Se "Året der gik" på TV2 Salto klokken 19.45 den 28. og 29. december, eller stream det her.
Nu går endnu et år på hæld, og inden længe skriver vi 2023. Men før vi giver helt slip på 2022, tager vi et kig tilbage.
Igen i år har vi erfaret, at fremtiden sjældent bliver som forventet. 2022 har budt på flere usædvanlige historier. Historier af den alvorlige slags som krigen i Ukraine og energikrisen. Men også historie i den mere muntre genre som spækhuggeren, der besøgte Limfjorden og et væld nordjyske sportssejre.
Ukrainske flygtninge kommer til Nordjylland
Da krigen i Ukraine brød ud i februar, var nordjyderne hurtige til at stå sammen for at hjælpe.
Der blev arrangeret fakeloptog, indsamlinger, og nogle tog sågar den lange køretur til den ukrainske grænse for at hente kvinder og børn hjem til Nordjylland.
Pludselig var de nordjyske byer rigere på indbyggere - for eksempel Vrå. Her indlogerede vognmand Martin Rosenlund Rasmussen nemlig over 30 kvinder og børn i sit hus.
Det var Martins ukrainske chauffør Vasyl Savchenko, der kørte til Ukraine for at hente sin familie. Med sig hjem tog han en hel busfuld kvinder og børn.Det gav Martin lidt flere gæster, end han havde regnet med, men han fortryder intet.
- De er simpelthen så taknemmelige. Det er det hele værd, fortalte Martin.
Priser på himmelflugt
Krigen i Ukraine fik også andre konsekvenser. Fra den ene til den anden dag begyndte priserne at stige, og i løbet af få måneder var næsten alt blevet dyrere.
Pludselig var fjernvarme, pillefyr, variabel eller fast elpris normalt at snakke om, da især elpriser stak af.
Det ramte de lokale købmænd hårdt, og de stod nu med enormt høje elregninger og kunder, som sparede.
- Nu køber kunderne kun det mest nødvendige, som de har på indkøbssedlerne, fortalte købmand Jan Jæger fra Øster Brønderslev.
For at spare måtte han og andre købmand slukke for kølediske og skrue ned for lyset.
Men når købmand Jan Jæger ser tilbage på den voldsomme rutsjebanetur, 2022 har været, har han lært noget.
- Den her krise kom over natten, men den har også gjort noget ved os. Vi har lært, at vi kan spare på noget energi, fortæller han.
Mange vindere og store tabere
I sport kan alt ske, men en ting er sikkert - der vil altid være en taber og en vinder. Og nordjyske vindere har vi haft mange af i år.
Da Jonas Vingegaard i juli vinder verdens måske hårdeste etapeløb Tour de France, får hele Danmark gulfeber. Nordjyderne er pavestolte, fordi Vingegaard er nemlig født i Hillerslev, som ligger i Thy.
Men det er ikke den eneste nordjyske sportssejer. I april skriver Vendsyssel Elite Badminton historie, da klubben for første gang nogensinde bliver danske mestre.
I Aalborg Håndbold er der også sket store ting i 2022. Klubben vandt pokalfinalen og fik et nyt medlem på holdet - nemlig Mikkel Hansen.
Ser vi mod den nordjyske fodboldverden, har der ikke været meget at juble over.
For klubben Jammerbugt FC har året handlet mere om ubetalte regninger og manglende løn, end om bold. Efter sommerferien blev klubben erklæret konkurs og holdet blev tvangsnedrykket.
AaB´s præsentationer har heller ikke givet meget smil på læben. Holdet tabte kamp efter kamp efter kamp. Hele tre cheftrænere har i år forsøgt at vende de kedelige resultater. Om nuværende cheftræner Erik Hamrén kan vende nedturen, må tiden vise. Holdet overvintre på en næstsidste plads i superligaen.
Havdyrenes besøg
2022 har om noget været et år i havdyrenestegn - i hvert fald her i Nordjylland.
En næbhval kom på afveje og strandede i Voerså. Desværre overlevede den sjældne hval ikke, men det gav folk i området mulighed for at se den blive obduceret.
En anden sjælden gæst var hvalrossen Freja, som slog et smut forbi Hirtshals jollehavn. Her hyggede den tunge dame sig, mens flere hundrede nysgerrige nordjyder kiggede forbi. Desværre lever Freja ikke længere, da hun blev aflivet i Norge efter at have lavet lidt for meget ballade i en lystbådehavn. Hendes minde vil dog leve videre, da frivillige kræfter har samlet 200.000 kroner ind til en statue af hende.
I april var hele Danmarks opmærksomhed pludselig vendt mod Limfjorden, hvor en spækhugger var svømmet ind. Her boltrede den sig, indtil den kom på lavt vand og blev der i flere uger. Den indtog ingen føde og mågerne hakkede i den. Spækhuggerens fremtid så meget mørk ud. Men pludselig en dag slog den et spjæt med halen og svømmede væk igen.
- Den udstråler en livskraft. Det gør den, hvor mærkeligt det end lyder. Det er helt sindssygt, sagde vildtkonsulent Ivar Høst.
Og spækhuggeren lever højst sandsynligt endnu. For en månedtid siden er der blevet set en enlig spækhugger han over ved Sveriges vestkyst, som man er mere end 90% sikkerhed på er spækhuggeren, vi havde i Limfjorden.
Meget andet er også sket i 2022: Store politiske begivenheder, alvorlige kriminalsager og kulturlivet, som er tilbage på fuldt blus.
Hør meget mere om 2022 i programmerne "Året der gik" herunder: