I "Året der gik" tager Caroline Monin os med tilbage til alt det, vi snakkede om i 2022. Foto: TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Året der gik: Energikrise, spækhugger i Limfjorden og en nordjysk Tour de France-vinder

Året 2022 har budt på lidt - måske endda meget - af hvert. Gennem to programmer tager vi de nordjyske briller på og ser tilbage på året der gik.

Se "Året der gik" på TV2 Salto klokken 19.45 den 28. og 29. december, eller stream det her.

Nu går endnu et år på hæld, og inden længe skriver vi 2023. Men før vi giver helt slip på 2022, tager vi et kig tilbage.

Igen i år har vi erfaret, at fremtiden sjældent bliver som forventet. 2022 har budt på flere usædvanlige historier. Historier af den alvorlige slags som krigen i Ukraine og energikrisen. Men også historie i den mere muntre genre som spækhuggeren, der besøgte Limfjorden og et væld nordjyske sportssejre.

Ukrainske flygtninge kommer til Nordjylland

Da krigen i Ukraine brød ud i februar, var nordjyderne hurtige til at stå sammen for at hjælpe.

Der blev arrangeret fakeloptog, indsamlinger, og nogle tog sågar den lange køretur til den ukrainske grænse for at hente kvinder og børn hjem til Nordjylland.

Pludselig var de nordjyske byer rigere på indbyggere - for eksempel Vrå. Her indlogerede vognmand Martin Rosenlund Rasmussen nemlig over 30 kvinder og børn i sit hus.

Det var Martins ukrainske chauffør Vasyl Savchenko, der kørte til Ukraine for at hente sin familie. Med sig hjem tog han en hel busfuld kvinder og børn.Det gav Martin lidt flere gæster, end han havde regnet med, men han fortryder intet.

- De er simpelthen så taknemmelige. Det er det hele værd, fortalte Martin.

Priser på himmelflugt

Krigen i Ukraine fik også andre konsekvenser. Fra den ene til den anden dag begyndte priserne at stige, og i løbet af få måneder var næsten alt blevet dyrere.

Pludselig var fjernvarme, pillefyr, variabel eller fast elpris normalt at snakke om, da især elpriser stak af.

Det ramte de lokale købmænd hårdt, og de stod nu med enormt høje elregninger og kunder, som sparede.

- Nu køber kunderne kun det mest nødvendige, som de har på indkøbssedlerne, fortalte købmand Jan Jæger fra Øster Brønderslev.

For at spare måtte han og andre købmand slukke for kølediske og skrue ned for lyset.

Men når købmand Jan Jæger ser tilbage på den voldsomme rutsjebanetur, 2022 har været, har han lært noget.

- Den her krise kom over natten, men den har også gjort noget ved os. Vi har lært, at vi kan spare på noget energi, fortæller han.

Købmand Jan Jæger i Øster Brønderslev har i år modtaget enorme elregninger. Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Mange vindere og store tabere

I sport kan alt ske, men en ting er sikkert - der vil altid være en taber og en vinder. Og nordjyske vindere har vi haft mange af i år.

Da Jonas Vingegaard i juli vinder verdens måske hårdeste etapeløb Tour de France, får hele Danmark gulfeber. Nordjyderne er pavestolte, fordi Vingegaard er nemlig født i Hillerslev, som ligger i Thy.

Men det er ikke den eneste nordjyske sportssejer. I april skriver Vendsyssel Elite Badminton historie, da klubben for første gang nogensinde bliver danske mestre.

I Aalborg Håndbold er der også sket store ting i 2022. Klubben vandt pokalfinalen og fik et nyt medlem på holdet - nemlig Mikkel Hansen.

Ser vi mod den nordjyske fodboldverden, har der ikke været meget at juble over.

For klubben Jammerbugt FC har året handlet mere om ubetalte regninger og manglende løn, end om bold. Efter sommerferien blev klubben erklæret konkurs og holdet blev tvangsnedrykket.

AaB´s præsentationer har heller ikke givet meget smil på læben. Holdet tabte kamp efter kamp efter kamp. Hele tre cheftrænere har i år forsøgt at vende de kedelige resultater. Om nuværende cheftræner Erik Hamrén kan vende nedturen, må tiden vise. Holdet overvintre på en næstsidste plads i superligaen.

Havdyrenes besøg

2022 har om noget været et år i havdyrenestegn - i hvert fald her i Nordjylland.

En næbhval kom på afveje og strandede i Voerså. Desværre overlevede den sjældne hval ikke, men det gav folk i området mulighed for at se den blive obduceret.

En anden sjælden gæst var hvalrossen Freja, som slog et smut forbi Hirtshals jollehavn. Her hyggede den tunge dame sig, mens flere hundrede nysgerrige nordjyder kiggede forbi. Desværre lever Freja ikke længere, da hun blev aflivet i Norge efter at have lavet lidt for meget ballade i en lystbådehavn. Hendes minde vil dog leve videre, da frivillige kræfter har samlet 200.000 kroner ind til en statue af hende.

I april var hele Danmarks opmærksomhed pludselig vendt mod Limfjorden, hvor en spækhugger var svømmet ind. Her boltrede den sig, indtil den kom på lavt vand og blev der i flere uger. Den indtog ingen føde og mågerne hakkede i den. Spækhuggerens fremtid så meget mørk ud. Men pludselig en dag slog den et spjæt med halen og svømmede væk igen.

- Den udstråler en livskraft. Det gør den, hvor mærkeligt det end lyder. Det er helt sindssygt, sagde vildtkonsulent Ivar Høst.

Og spækhuggeren lever højst sandsynligt endnu. For en månedtid siden er der blevet set en enlig spækhugger han over ved Sveriges vestkyst, som man er mere end 90% sikkerhed på er spækhuggeren, vi havde i Limfjorden.

Meget andet er også sket i 2022: Store politiske begivenheder, alvorlige kriminalsager og kulturlivet, som er tilbage på fuldt blus.

Hør meget mere om 2022 i programmerne "Året der gik" herunder:


De første patienter er landet i omstridt supersygehus

Torsdag holdt Region Nordjylland den officielle indvielse af Steno Diabetes Center Nordjyllands nye hus i Hospitalsbyen – Diabeteshuset.

Her var europaminister Marie Bjerre (V), regionsrådsformand Mads Duedahl (V) og de tre diabetespatienter Emil, Dorte og Dennis med til at klippe det røde bånd og erklære Diabeteshuset åbent.

- Dagen i dag tillader jeg mig at være rigtig glad på vegne af de nordjyske diabetikere, fordi det her kommer til at være et enormt løft at det tilbud, vi kan give diabetikerne og deres pårørende, lyder det fra regionrådsformand Mads Duedahl.

Næsten 40.000 nordjyder har fået konstateret diabetes. H her har hovedparten type 2-diabetes, mens cirka 3.800 har type 1-diabetes. Det er primært patienter med type 1-diabetes, som kommer i Diabeteshuset, og de nye rammer gør deres samlede behandlings- og kontrolforløb meget nemmere ifølge regionen.

Med diabetes følger der nemlig en risiko for en række følgesygdomme, som for eksempel fodsår, hjerte-kar-, nerve- og øjensygdomme, som kræver, at patienten går til regelmæssig kontrol.

Supersygehuset har gennem årene været udfordret af vandskade, vand i murerne og meget mere, derfor var det et stort skidt, der torsdag blev taget ifølge regionrådsformanden.

- Man kan aldrig være 100 procent sikker på, at der ikke kommer flere bump på vejen, efter det vi har oplevet, men jeg har god ro i maven, og vi har nu lavet en plan, der siger, vi åbner fuldt i maj 2026, og den holder jeg ved, pointerer han.

Diabeteshuset er det første sted i Hospitalsbyen, som er åbnet for patienter.


Foto:

Hjemløse Maria har oplevet konflikter, men ønsker bare at have det godt i byen

Til torsdagens borgermøde var over 100 mennesker mødt op.

Maria Jørgensen kommer flere dage i ugen på John F. Kennedys plads. Torsdag, da TV2 Nord møder hende, er der roligt, men hun har set, at det kan eskalere.

- Nogle gange kan folk diskutere, så der bliver ballade, men vi håber bare, at vi kan have det rigtig godt her, for det plejer at være hyggeligt lige som i dag med godt vejr, forklarer hun.

Hun tilhører den gruppe, som Aalborg Kommune har modtaget flere henvendelser på fra beboere i Aalborg. De føler sig generet af hjemløse og udsatte borgere, derfor har Aalborg Kommune sammen med Midtbyens Samråd inviteret til borgermøde i dag torsdag.

- Altså vi har generelt oplevet en stigning i borgere, som har oplevet sig generet eller været utrygge, forklarer Tina Maria Larsen, der er Centerchef for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune.

- Langt de fleste i udsatte miljøet er jo stille og roligt, så det er jo rigtig ærgerligt. Både for den store gruppe, som lever i udsathed, og for selvfølgelig for naboer og andre, der opholder sig, når én målgruppe kommer til at fylde rigtig meget, tilføjer hun.

Ombygning har ledt til flere konflikter

Linda Møller Tobaben genkender, at der sker kontroverser ude foran hendes bar Mallorca Bar. Specielt efter ombygningen af John F. Kennedys plads.

- Jeg synes, at vi har oplevet flere konflikter. Det er selvfølgelig svært at bedømme for os, fordi bare af den grund, at de kom tættere på, så hører vi det jo bedre og ser det bedre. Det er tit, der bliver tilkaldt politi fire gange dagligt, fortæller indehaver af Mallorca bar, Linda Møller Tobaben.

- Vi synes jo, at alle skal have lov at være her. Der kan gudskelov også nogle dage, hvor folk bare blander sig fra alle mulige forskellige baggrunde, børn, voksne, ældre og udsatte, og de hygger sig. Men nogle dage, så er det så voldsomt, at der ikke er nogen, der har lyst til at sidde her, konstaterer hun.

Se hele indslaget herunder:

Mange borgere mødte op

Godt 100 mennesker var mødt op til borgermødet torsdag blandt andet Bo Attrup, der kom med et forslag til Aalborg Kommune.

- Jamen, det var mere for at gøre tingene konkrete. Så i pausen, der fandt jeg ud af ordensbekendtgørelsen, den stadig gælder, så måske kan man hjælpe nogle af de socialt udsatte af den vej.

- Og så findes der fine lokaler i nærheden på Hjulmagervej, så kan man måske overveje at kigge på dem for at finde nogle alternative samlende løsninger omkring håndtering af de socialt udsatte, så de får en ordentlig service og et ordentligt liv, konstaterer Bo Attrup.

Se hele liven fra borgermødet herunder:


Unge kræfter skal til i et erhverv, hvor der mangler 2500 chauffører.

Manglen på lastvognschauffører er til at mærke.

Det mener driftsleder ved Transportens Udviklingsfond Heiko Bjørn i hvert fald, og derfor forsøger han og kollegaerne lige nu at udbrede fagområdet til de unge mennesker.

- Vi kommer ud på skolerne, og på forhånd ved de umiddelbart ikke noget, men de får måske og forhåbentlig interesse for faget. Og så får de lov til at prøve vores lastbilsimulator, siger Heiko Bjørn.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Torsdag er de på besøg hos tre 9. klasser på Sindal Skole, og her har de unge mennesker fra folkeskolens sidste trin altså mulighed for at smage på det at køre en lastbil.

- Det går i an sin enkelthed ud på at skaffe mere arbejdskraft og få flere unge til at ville uddanne sig til lastvognschauffør, fortæller han om den offensiv Transportens Udviklingsfond er på hos skolerne.

Hør fra Heiko Bjørn herunder:

Spændende, men interessen er andre steder

Men hvordan tager de unge så imod det alternative midlertidige fag på skoleskemaet.

- Det ser spændende ud, men det er ikke rigtig noget, jeg interesserer mig supermeget for, men derfor ser det stadigvæk rigtig spændende ud, lyder det fra 9. klasseeleven på Sindal Skole Andreas Møller Eriksen, der dog alligevel ønsker et fremtidigt job, der er i nogenlunde samme boldgade - nemlig som personvognsmekaniker.

Liva Hansen ligeledes fra 9. klasse på Sindal Skole interesserer sig heller ikke på forhånd for lastvognsbranchen.

- Men det er stadig sjovt, og jeg glæder mig til, at jeg skal prøve den der (lastbilsimulatoren, red.), lyder det fra den unge kvinde, der drømmer om at være læge i fremtiden.

Interessen er der måske ikke endnu, men ikke desto mindre har Heiko Bjørn og Transportens Udviklingsfond vist sig frem for skoleeleverne, og de har faktisk fordoblet antallet af lærlinge, siden de får otte år siden tog roadshowlastbilen med på tur.


Foto: Ib Willam Christensen

Thomas ryster på hovedet af pensionsalder: Vil kunne lege med sine børnebørn

Stilladsarbejder Thomas Jessen kan ikke forestille sig at skulle arbejde, til han er 70 år.

39-årige Thomas Jessen er til dagligt stilladsarbejder, og han er lige som 3F enig i, at man skal glemme alt om at hæve pensionsalderen til 70 år.

- Det er hovedrystende, jeg ved ikke, hvordan jeg skulle gøre det her i næsten 40 år mere, konstaterer han.

Tidligere torsdag kom der et opråbet fra flere store lokalforeninger i Danmarks største fagforbund, 3F, til regeringen.

- Stigningen i pensionsalderen skal stoppes. Vi ser allerede nu, at mange af vores medlemmers kroppe er slidt op. Kroppene ældes og kan ikke mere, lød det fra Benny Vinter, formand for 3Fs afdeling i Aalborg med 15.000 medlemmer.

Kan ikke bruge det til noget

Udmeldingen fra fagforeningerne kommer efter flere ugers debat om pensionsalderen, som statsminister, Mette Frederiksen (S), selv kickstartede i august.

Her undsagde hun velfærdsaftalen fra 2006, der hæver danskernes pensionsalder i takt med, at levealderen stiger.

Mette Frederiksen meddelte, at næste afstemning om hævelsen af pensionsalderen i 2025 bliver sidste gang, Socialdemokratiet stemmer for. Her skal pensionsalderen hæves fra 69 til 70 år efter 2040.

- Det kan jeg ikke rigtig bruge til noget, for det er ikke første gang, man har lovet det. De har lovet det mange gange før, og det er altid op til et valg, at der kommer en masse snak, men to år efter, så er vi glemt, konstaterer Thomas Jessen.

Vil kunne lege med sine børn og børnebørn

Det er heller ikke kun statsministeren, som skal holde fingrene fra pensionsalderen ifølge fagforeningen. Der bliver nemlig også langet ud efter formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen. 

Han går for langt, når han taler om at fortsætte med at hæve pensionsalderen efter 2040,

- Jeg har tre børn, som jeg gerne vil lege med, og så kommer der forhåbentligt også nogle børnebørn, jeg gerne vil kunne lege med. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det ville være ikke at kunne lege med dem og løfte dem op, påpeger Thomas Jessen, der allerede nu kan mærke det fysiske arbejde i sin krop.

- Jeg kan mærke det i skuldrene, det er der, det først sætter sig, så kommer det senere ned i benene, forklarer han.


Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord

Opført for 146 år siden: Nu præsenterer man vilde planer i nye ikoniske lokaler

Bliver projektet en realitet forventes teateret at have et samlet bruttoareal på cirka 7500 til 8000 kvadratmeter.

Aalborg Teater blev bygget tilbage i 1878 og ligger på nuværende tidspunkt i Aalborgs gamle bymidte med adresse på Jernbanegade 11.

Det vil dog være forbi om nogle år, hvis det står til teateret selv, for torsdag præsenterer Aalborg Teater sin vision for et nyt Aalborg Teater, der skal gå under navnet Aalborg Ny Teater.

- Vi er til dagligt udfordret på plads og i at kunne udvikle os. Selve bygningen er slidt ned, og både foran og bag scenen har vi brug for fornyelse, konstaterer direktør Claus Nørgaard Poulsen.

Visionen er, at Aalborg Ny Teater skal ligge i Malteribygningen i Spritten, og det er der en helt særlig grund til.

- Det er vigtigt for os at bibeholde noget historie, men det er også vigtigt at flytte ned i noget, hvor vi kan lykkedes med det, vi gerne vil, også det her med at være andet end et teater, forklarer Claus Nørgaard Poulsen, der forklarer, at man håber på at blive mere et mødested og mere folkelig.

- Man kan godt være bange for at miste atmosfæren fra de nuværende lokaler, men det er også derfor, vi gerne vil ned på Spritten, der jo er historiske lokaler i Aalborg, som har noget sjæl, så jeg er sikker på, at vi kan tage noget atmosfære med os, pointerer Kjersti Hustvedt, som er ansvarlig for den kunstneriske del.

Fakta om Aalborg Teater

  • Aalborg Teater blev bygget i 1878 og ligger i Aalborgs gamle bymidte med adresse på Jernbanegade 11.

  • Siden 1945 har teatret haft status som Landsdelsscene, og er således hele Nordjyllands teater.

  • Teatret havde i seneste regnskabsår inden Covid nedlukning 63.713 besøgende til forestillinger, i seneste regnskabsår besøgte 58.492 teatrets forestillinger.

  • Teatret havde i sæsonen 2022/23 i alt 20 forestillinger, hvoraf otte forestillinger var egenproduktioner.

  • Teatret er finansieret af kulturministeriet

Økonomien

En ting er dog visioner og drømme, og en anden er realitet. Derfor står Aalborg Teater også overfor en stor opgave, når det kommer til det økonomiske aspekt.

- Vi er ikke de første, som går i gang med et projekt som dette, og jeg synes, tiden og byen er til, at Aalborg Teater får nye lokaler. Det bliver hårdt arbejde at rejse pengene, men jeg mener, der er et stærkt fundament til at invitere fonde og investorer ind til en snak om, hvor meget det kunne bidrage til Aalborgenserne og byen, påpeger Claus Nørgaard Poulsen.

Der skal samles omkring en halv milliard kroner til projektet genne blandt andet investorer og fonde. Derudover forventer man, at de nuværende gamle lokaler kan sælges for 50 millioner kroner.

Aalborg Kommune bakker desuden op om Aalborg Teaters ønske om at etablere sig på Spritten og vil yde et årligt tilskud over 20 år, fra og med 2025.

Her ses visionen for de nye bygninger ved spritten. Foto: Aalborg Teater

En ny bygning og en gammel

Visionen for projektet er, at man vil bruge Malteribygningen til publikumsarealer, som foyer, garderober og toiletter samt til lagerfunktioner og personalefunktioner såsom kantine og kontorer.

Bygningen vil også rumme backstagefunktioner relateret til lyd- og lysteknik, mens skrædderfunktioner også kan placeres i den eksisterende bygning.

Derudover vil der opføres en ny bygning vest for Malteribygningen, som skal indeholde scenearealer, prøvesale, backstage, garderober for det kunstneriske personale, værksteder, magasiner, teknikrum og mere.

Teatret forventes at have et samlet bruttoareal på cirka 7500 til 8000 kvadratmeter, og man håber på, at det nye teater kan stå klart i 2030.

Der er mødt mange op til præsentationen af de nye teater-planer. Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord