Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skrothandleren i Aggersund: Her er hele historien

Foto: TV2 Nord

Bilforhandleren i Aggersund Kenneth Haastrup er igen i vælten, efter beboerne i byen har klaget over hans skrotbunker. Vi har samlet hele historien om Kenneth Haastrup her.

Historien om bilforhandleren fra Aggersund Kenneth Hastrup ser efter 15 års varighed endnu ikke ud til at være nået til ende. Kenneth Haastrup er igen raget uklar med de andre beboere i Aggersund på grund af hans skrotbiler, der fylder i byen.

Derfor har borgerforeningen i Aggersund nu tage sagen op på deres generalforsamling den 19. april og råbe politikerne op.

Men det er langt fra første gang, at Kenneth Hastrup har været i vælten på grund af sine skrotbiler.

Kenneth Haastrups brugtvognsplads i 2008. Foto: TV2 Nord

Brød miljøregler

Sagen strækker sig helt tilbage til 2003, hvor den daværende Løgstør Kommune mente, at der stod 43 udtjente biler hos Kenneth Haastrups brugtvognshandel. Ifølge loven skal bilerne fjernes, når de er kategoriseret som udtjente, fordi de kan udgøre en miljøfare.

Med tiden fik Kenneth Haastrup reduceret det tal til 29 biler, men han nåede ikke at få alle sine biler solgt, inden deadlinen den 2. august 2004 udløb.

Ved det allersidste tilsyn hos brugtvognsforhandleren den 23 maj. 2005 var der stadig 13 udtjente biler på pladsen, der med sikkerhed havde stået der siden 2003.

Derfor blev Kenneth Haastrup idømt en bøde samt tvangsbøder på 2.000 kroner hver uge, gældende fra 1. januar, indtil de 13 biler blev fjernet.

Selv mente brugtvognsforhandleren ikke, at der var noget i vejen med hans biler, eller at de udgjorde en miljøfare.

TV2 Nord fra 2008.

Tvangsbøder blev aldrig uddelt

Så skulle man ellers tro, at sagen om Kenneth Haastrup ville få sin ende, men sådan gik det langt fra.

I 2008 var der igen ballade. Nordjyllands Politi fik aldrig uddelt de tvangsbøder, som brugtvognsforhandleren var idømt, og derfor kunne Vesthimmerlands Kommune ikke skride ind over for Kenneth Haastrup, der endnu havde ulovligt parkede biler på sin grund.

Det fik Vesthimmerlands Kommune til at kritisere politiet, der dengang ikke ønskede at udtale sig om sagen.

Senere på året lykkedes dog at skabe fred mellem Vesthimmerlands Kommune og Kenneth Haastrup, efter han i august fik fjernet alle de ulovligt parkerede biler.

Her gik Vesthimmerlands Kommune med til at sløjfe de 80 ugebøder på i alt 150.000 kroner, Kenneth Haastrup havde nået at erhverve sig, mens de ulovligt parkerede biler var på hans grund.

TV2 Nord fra 2008, da Kenneth Haastrup fik fjernet de ulovligt parkerede biler.

Biler flød i hele Aggersund

I 2009 var den gal igen. Kenneth Haastrup fortsatte sin brugtvognshandel og begyndte at parkere sine biler på offentlige veje og parkeringspladser i Aggersund.

Det fik dengang Sparekassen Midtfjord i Aggersund til at klage over bilforhandleren, der blandt andet parkerede sine biler på bankens parkeringspladser.

Brugtvognsforhandler Kenneth Haastrup mente ikke selv, der var noget i vejen med at parkere sine biler på offentlige veje og parkeringspladser i 2009.

Kenneth Haastrup nægtede at fjerne sine biler, og det fik Vesthimmerlands Kommune til at politianmelde brugtvognsforhandleren. I sidste ende tvangsfjernede Nordjyllands Politi de biler, som Kenneth Haastrup havde parkeret rundt omkring i Aggersund.

- De må beholde dem som gave. Det rører mig ikke, sagde Kenneth Haastrup i 2011.

Brugtvognsforhandleren kunne købe bilerne tilbage for 7.500 kroner per styk.

- Det gider jeg da ikke. Behold de dem bare. Hvis de havde ringet og sagt i forvejen, at de kom, kunne jeg have pakket dem ind som gave. De 7.500 kroner per styk, som det koster at fjerne dem, synes jeg bare, kommunen kunne have brugt bedre, sagde Kenneth Haastrup.

I 2012 tvangsfjernede politiet flere af Kenneth Haastrups biler i Aggersund. Foto: TV2 Nord

I august 2012 måtte politiet igen rykke ud for fjerne flere biler tilhørende brugtsvognsforhandleren, der havde fyldt sin grund til bristepunktet med gamle biler og autodele.

Her blev Kenneth Haastrup anholdt og anbragt i detentionen, indtil kommunen var færdig med oprydningen.

I 2012 overtog Aggersund og Omegns borgerforening den gamle Sparekassen Himmerland bygning og solgte den i 2013 til Gunner Christensen med en klausul om, at der ikke måtte være oplag af skrot.

En overtrædelse af klausulen ville påføre den nye ejer en konventionalbod på 100.000 kroner. Da Gunner Christensen straks lejede ejendommen ud til Kenneth Haastrup, hobede biler og andet skrot sig alligevel op.

Aggersund og Omegns Borgerforening slæbte derfor Gunner Christensen i retten, der gav borgerforeningen medhold, og den dom blev senere stadfæstet af landsretten.

Men Mads Krarup Nielsen, der er formand for borgerforeningen, kunne konstatere, at selv om foreningen fik medhold fra det danske retsvæsen, blev der ikke ryddet op i Aggersund. Konventionalboden blev heller aldrig betalt.

  Foto: TV2 Nord

Borgere stadig utilfredse

I 2017 købte Vesthimmerlands Kommune så den tidligere sparekassebygning og tilhørende p-plads i Aggersund fra Gunner Christensen, så de kunne rydde dem for gamle biler.

Siden er Kenneth Haastrup dog fortsat med opmagasinere skrot og biler på sin grund til fortsat gene for beboerne i Aggersund.

Hos borgerforeningen i Aggersund regner man med, at sagen igen bliver taget op på foreningens generalforsamling torsdag den 19. april, hvor flere politikere som borgmester Per Bach Lauersen (V) blandt andre dukker op.


Kristinas kat blev kørt ihjel på grusvej: - Næste gang er det et barn

Foto: (Privatfoto)

Familiens børn var der, da katten blev påkørt.

For en uge siden mistede Kristina Petersen sin kat Blåbær gennem tre år, efter den blev påkørt ude på grusvejen foran familiens hus.

Hun var i gang med at pynte op til jul med sine to sønner, da de pludselig så en bil kom susende forbi.

- Jeg tænkte bare; 'Nu er der en igen', forklarer hun.

Men kort tid efter, så hun Blåbær vælte rundt i bedet ved siden af vejen.

- Jeg smed alt, hvad jeg havde i hænderne og løb ud efter ham, forklarer hun.

Døde ved dyrlægen

Hun fik efterfølgende fat i en dyrlæge og fik ført Blåbær akut afsted.

- Dyrlægen spurgte, om han måtte ligge ham i narkose for at kunne komme til at mærke hans nakke og ryg, og det gav jeg lov til, selvom dyrlægen sagde, at der var en risiko, forklarer Kristina Petersen.

Efter Blåbær blev lagt i narkose, gik der dog ikke.

- Jeg kunne pludselig se, at han ikke trak vejret længere, forklarer Kristina Petersen meget berørt.

Dyrlægen fik undersøgt Blåbær, og han kunne efterfølgende fortælle, at han var blevet påkørt i hovedet og nakken. Derfor overlevede han ikke.

- Dyrlægen spurgte, om jeg ville have ham med hjem, og det sagde jeg ja til. Børnene forventede jo, at han kom hjem, forklarer hun.

Søndag fik Kristina Petersen sammen med sine drenge begravet Blåbær.

- Det var det værste.

- De græd meget, og det gik virkelig op for dem, at han ikke var her mere, siger hun berørt.

Foto: (Privatfoto)

Næste gang er det et barn

Selvom det var første gang, at familien oplevede, at det gik galt, så er det ifølge Kristina Petersen langt fra første gang, at bilerne er kørt for stærkt på grusvejen ved familiens hus.

- Der er så mange, som kører med hovedet under armen, og det er skidefarligt, fortæller hun.

Hele hændelsen fik hende til at dele et opslag på Facebook. Her kommenterer mange, at det er ejerens eget ansvar at holde katten væk fra vejen.

- Men der er altså også børn her, så det kunne være dem. Det gik virkelig op for os, hvor udsat de faktisk er. Næste gang er det et barn, konstaterer hun.

Derfor har Kristina Petersen sat sig for at få sat skilte op på vejen. Det er dog ikke så let.

- Jeg har snakket med kommunen og politiet, som sagde, at grundejerforeningen skulle sende en anmodning. Vi har dog fundet ud af, at vi ikke har en grundejerforening, så det skal vi da have nu, påpeger hun.

Hun håber, at familiens tragiske hændelse kan få bilisterne til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kører for stærkt på grusvejen, også selvom der ikke er skilte endnu.


Optog- og markeder: Her bliver der julet hele december

Foto: ThistedBy

Det starter 1. december i Thisted, hvor spejderkorpset, FDF-orkestret og Sparekassen Thy marcherer igennem Thisted by.

Julelys, nissehuer, nissemænd- og selvfølgelig julemandens postkasse.

Det hele vender tilbage til Thisted, der også byder den verdensberømte gæst velkommen.

- Julemanden ankommer til havnen og fører an i optoget til Store Torv, hvor det store juletræ vil blive tændt, siger ThistedBy i en pressemeddelelse.

Foto: ThistedBy

Hele måneden kommer der da også til at være fyldt med arrangementer, der skal hjælpe alle i stemning op til afrundingen den 23. december.

- Det er Mads og Morten, der afslutter julens aktiviteter med masser af kendte juletoner i selskab med julemanden selv, lyder det.

Det velkendte Lucia-optog sker den 13. december med deltagelse fra Nodvestjysk Pigekor.

Foto: ThistedBy

Beskylder lokale folketingsmedlemmer for at svigte byen

Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST og Karsten Mortensen, TV MIDTVEST.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy.

Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at lokale politikere ikke har sørget for fortsat støtte til centret.

Forstanderen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Jane Kruse, retter nu en hård kritik mod to lokale folketingsmedlemmer.

Centret i det sydlige Thy er truet af lukning, fordi det fra næste år mister sin støtte på finansloven, og i den forbindelse udtrykker Kruse skuffelse over, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge er valgt i Thistedkredsen, ikke har sikret fortsat støtte.

 - Vi synes selv, at vi har haft en tæt kontakt til alle partier, men selvfølgelig specielt til Simon Kollerup og Torsten Schack Pedersen, der er valgt i vores område. Dem har vi haft meget kontakt med og bedt dem om at bringe os på finansloven. Det har de ikke gjort.

- Hvordan tænker du om det?

- Det synes jeg er et stort svigt af det arbejde, der skal ske i Thy, siger Jane Kruse.

Folkecentret, der arbejder for at udvikle grønne energiløsninger, har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner om året via finansloven. 

Men på den finanslov for næste år, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF og Radikale er støtten forsvundet, og folkecentrets 12 ansatte er nu blevet opsagt fra årsskiftet.

Svar fra Simon Kollerup

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup har sendt os dette svar til Jane Kruses kritik:

"I dag glæder jeg mig over de penge, der er lykkedes at få til vores område, så Næssundfærgen får medvind mellem Thy og Mors, så Hurup i Sydthy får udviklingshjælp som blomstrende by, og så vi får annulleret besparelserne i Nationalpark Thy. Men jeg lytter naturligvis også til frustrationen fra folkecenteret, som ikke er lykkedes med at komme på finansloven denne gang. Nu må den kommende tid vise, om der er grønne puljer på finansloven, der kan være dem til hjælp. Det er ikke undersøgt endnu".

Lang ønskeseddel

Og nu står Jane Kruse tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål: hvorfor?

- Vi har ingen viden om, hvorfor vi ikke er kommet med på finansloven. Vi står ellers for det, der skal bære os fremad.

- Men du kan vel ikke vide, om de har forsøgt at få jer med i regeringens finanslovsforslag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra de to lokalt valgte politikere, siger Jane Kruse.

Torsten Schack Pedersen siger til TV MIDTVEST, at han tidligere har været med til at sikre penge til folkecentret.

- Det er ikke lykkedes denne gang. Der har været mange gode forslag på bordet fra Thy og Mors, og det er lykkedes at skaffe penge til Næssund-færgen og til udvikling af Sydthy. Så vi har bestemt sørget for ting, der tilgodeser thy- og morsingboerne, men ønskesedlen er længere, end pengene rækker, siger han.

Torsten Schack Pedersen, der er minister for samfundssikkerhed og beredskab, tilføjer, at der ikke er andre partier, der har rejst spørgsmålet om folkecentret under forhandlingerne.

- Men har du taget kampen?

- Vi møder mange ønsker, som vi prøver at fremme. Noget lykkes og andet lykkes ikke, siger han.

Jane Kruse siger, at folkecentret nu vil undersøge mulighederne for at få støtte fra fonde eller andre aktører.


Se billederne: Elefanter æres i enkeltstående juleudstilling

Juleustillingen vil kun være at finde i år.

Tilbage i oktober i år var det slut med elefanter i Aalborg Zoo efter knap 70 år.

Det berørte både de ansatte i haven, men også havens gæster var berørte af det.

- Vi har kun fået positiv responds. Folk har haft medfølelse, været kede af det og haft stor forståelse for det. Der har været stor opbakning, og folk har sendt breve og blomster, forklarer vicedirektør for Aalborg Zoo, Pia Nielsen.

Aflivningen af havens eneste elefanter betød også, at elefantanlægget ville stå tomt, under dette års Jul i Zoo.

- Det, syntes vi alle, ville være ærgerligt. Vi ville gerne hylde vores elefanter, og derfor er der nu lavet en smuk juleskov, hvor julemanden kan holde til, forklarer vicedirektøren.

- Det har haft stor betydning for de ansatte, fordi elefanterne netop har haft så stor betydning for os i alle de år. Derfor fortjente de også en pæn afsked, så den er faldet i god jord, den her udstilling, tilføjer hun.

'Enkeltstående mulighed'

Juleudstillingen er dog kun midlertidig, og derfor går overvejelserne fortsat på, hvad elefanternes areal i stedet skal bruges til.     

- Vi er ikke kommet noget nærmere, men det er klart, at det er noget, som vi kigger ind i. Det ender med at blive noget af en større plan, hvordan vi får inddraget så stort et område i haven, siger Pia Nielsen, der tilføjer.

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

- Så det er en enkeltstående mulighed at møde julemanden derinde, det kommer ikke til at foregå derinde igen, det vil jeg godt garantere.

Derfor håber vicedirektøren også på at se så mange gæster så muligt i elefanthuset.

- Vi håber på at se mange gæster, der har lyst til at komme og se, hvad vi har lavet til ære for vores elefanter, afslutter hun.


Tog en halv million fra Kunsten: Nu er der ny retssag på vej

Det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling til den nye stævning.

Tilbage i 2021 tiltrak kunstneren Jens Haaning sig en hel del opmærksomhed sammen med Kunsten i Aalborg, efter han var blevet booket til at lave et kunstværk for museet.

Det var dog to tomme billedrammer, som museet blev spist af med og overskriften "Take the money and run" (Tag pengene og løb, red.). I stedet havde Jens Haaning nemlig taget de 532.000 kroner selv.

Det udløste senere en retssag, hvor Kunsten i Aalborg i september sidste år fik medhold i, at Haaning skulle betale næsten en halv million kroner tilbage til museet, efter at museet havde lånt ham pengene.

Striden mellem de to parter endte dog i maj i år, da et forlig blev indgået, efter Den Obelske Familiefond løste den 'gordisk knude', som Kunstens direktør, Lasse Andersson dengang kaldet det.

Ny retssag i vente

Nu vækkes hele sagen dog igen til live i en ny retssag, efter kunstneren Jens Haaning har stævnet billedbureauet Ritzau Scanpix med et krav om betaling af 687.000 kroner plus renter.

Det skriver Ritzau.

Stævningen skyldes, at en fotograf fra bureauet besøgte den omdiskuterede udstilling på Kunsten i Aalborg i efteråret 2021 og tog billeder af de tomme billedrammer, der indgik i værket ifølge Jens Haaning.

Billederne blev efterfølgende solgt til bureauets mediekunder, hvilket er en krænkelse af kunstnerens ophavsret, hævdes det i stævningen.

Ritzau afviser dog selv at have gengivet et beskyttet værk, og det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling.

Det er blandt andet billedet her, der er skyld i stævningen fra Jens Haaning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix