Inspireret af Norge: Specialuddannede psykologer sikrer hjælp til psykisk syge
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Nordjylland kan lære af Norge, hvor man specialuddanner psykologer, der hjælper med behandlingen af psykisk syge.
I Norge har man fundet en løsning på udfordringen med mangel på psykiatere.
En løsning, vi her i Danmark kunne skele til - for som vi her på TV2 Nord har fortalt gennem flere indslag, er der massive problemer i Psykiatrien i Nordjylland.
I løbet af en periode på fem år har det betydet, at 14 nordjyder er blevet dræbt af en psykisk syg gerningsmand.
TV2 Nord har også fortalt, at der er så stor mangel på psykiatere, at 40 procent af de ansatte læger er hentet i udlandet.
I Norge har man løst en stor del af dét problem ved at specialuddanne psykologer, som nu indgår på lige fod med psykiaterne i behandlingen af de psykisk syge.
På Sørlandet Sykehus’ Distrikt Psykiatriske Center i Arendal er det i høj grad en tværfaglig opgave at behandle patienterne. Flere faggrupper deltager i de såkaldte FACT Team, men især Psykologerne har fået en langt større rolle i det norske Helsevern.
Det ville ikke kunne fungere hos os lige nu uden psykologer og specialsygeplejersker. Det er bedre, at patienterne får en god behandling hos en psykolog, end at jeg kun har tid til at se dem hver tredje eller fjerde uge.
Anne Dalen, overlæge og chef for DPS (Distrikt Psykiatrisk Senter) Aust-Agder, Arendal
Overlæge og chef for DPS (Distrikt Psykiatrisk Senter) Aust-Agder i Arendal Anne Dalen siger:
- Det ville ikke kunne fungere hos os lige nu uden psykologer og specialsygeplejersker. Det er bedre, at patienterne får en god behandling hos en psykolog, end at jeg kun har tid til at se dem hver tredje eller fjerde uge.
Norge opgraderer hjælpen
Norge mangler i mindst ligeså høj grad som Danmark psykiatere - især i udkantsregionerne. i 1990'erne var problemer så udtalte, at det norske Storting - altså Folketinget - skred til handling.
Der blev iværksat en plan for at opgradere behandlingen af psykiatriske patienter, og der fulgte et tocifret milliardbeløb med fra politikerne.
- Jeg tror, der var en erkendelse af, at psykiatriske patienter blev betragtet som andenrangspatienter, og opgaven var at opprioritere psykiske lidelser på lige vilkår med andre diagnoser, siger Oddvar Sæther.
Stortinget iværksatte en ambitiøs handlingsplan, der gjorde op med den mangelfulde psykiatri, der helt fysisk skiftede navn til Psykisk Helsevern. Nu skulle psykologer ind i behandlingen på lige fod med de lægeuddannede psykiatere.
Jeg er selv psykiater, og dét at andre skulle inviteres til at have lige så gode kompetencer på vores kerneområde var lidt truende for os. Men i dag vil jeg kalde det en succes.
Oddvar Sæther
- I udgangspunktet var der lidt skepsis. Jeg er selv psykiater, og dét at andre skulle inviteres til at have lige så gode kompetencer på vores kerneområde var lidt truende for os. Men i dag vil jeg kalde det en succes. Det er supplerende kompetencer, som sammen bliver meget mere end det, som kun psykologen kan give, eller det psykiateren kan give, siger Oddvar Sæther.
Der er stadig mangel på psykiatere på Sørlandet Sykehus, men i dag får hver læge hjælp af tre til fire psykologer. Bortset fra at udskrive medicin har de stort set samme ansvar:
- Jeg synes, at vi fuldender hinanden. De har deres spidskompetence, som jeg ikke har. Så har vi en del til fælles, og så har jeg en del spidskompetence, som de ikke har, siger Anne Dalen, der selv er psykiater.
Psykologer anbefaler den norske model
En af de unge psykologer på Sørlandet Sykehus er Kristine Kristiansen. Hun er norsk, men uddannet fra Århus Universitet. Hun mener, at psykiatrien i Danmark uden større problemer kunne høste af de norske erfaringer:
- Jeg kan ikke se hvorfor ikke? Det handler jo om kultur, altså at man skal ændre lidt på, hvordan kulturen er på hospitalerne. Og der er klart, at det vil tage lidt tid, men jeg kan ikke forestille mig, at det skulle blive værre for patientbehandlingen, at lægerne og psykologerne i Danmark kan samarbejde tættere, som vi gør heroppe, siger Kristine Kirchert Wied Kristansen.
De norske psykiatere tøver heller ikke med at anbefale den norske model. Psykologerne er i dag respekteret på linje med lægerne i Helsevernet:
- De skal bare komme ind. Det vil være en styrke for faget. Jeg kender ikke psykiatrien i Danmark så godt, at jeg kan sige, om der er for få psykologer, men vores egne erfaringer med, at psykologerne kommer ind i behandlingen og tager næsten ligeså stort ansvar som psykiaterne - altså bortset fra medicinen - så er de åbenbart kompetente til at gøre det arbejde, så jeg tør godt anbefale den samme løsning i Danmark, siger Oddvar Sæther.