Far til drabsoffer fik ingen krisehjælp
Når politifolk rykker ud til et drab på et barn, får de tilbudt psykologhjælp i dagene efter. Men den hjælp omfatter ikke automatisk de pårørende til den dræbte.En familiefar fra Bindslev, der mistede sin datter, undrer sig over, at han blev overladt helt til sig selv.
Den 15. juni 2016 klokken cirka 21.15. Morten Larsen befinder sig i sit livs værste mareridt, da han kommer hjem og finder sin datter dræbt i hendes seng. Det er Mortens daværende kæreste - pigens mor - der har slået deres fælles datter ihjel.
Politiet, der afhører Morten bagefter, opfordrer ham til at søge hjælp:
- De giver mig et visitkort med et telefonnummer og siger, at jeg bare kan ringe, hvis der er noget, siger Morten Larsen.
Men han kan ikke overskue at ringe efter hjælp i dagene efter den traumatiske hændelse. I stedet går han alene rundt i et vedvarende mareridt med sine tanker og følelser, og det forfølger ham stadig den dag i dag.
Normalt med chokreaktion
Ifølge psykolog Vita Hemdrup i Nibe var Morten Larsens reaktion på politiets tilbud en helt normal reaktion.
- Han er jo ikke bare i sorg og i krise - han er i total choktilstand. Han mister sin familie, sin kone og sit barn, og hele hans liv er er jo i oprør, siger Vita Hemdrup
Nordjyllands Politi har en fast procedure, når deres ansatte bliver vidne til voldsomme oplevelser. Allerede samme dag bliver hændelsen talt igennem - og kort efter fulgt professionelt op.
- Vi har det, vi kalder en taktisk debriefing, allerede når vi afslutter en opgave, hvor vi taler en politiaktion igennem. Den bliver fulgt op to til fem dage senere af en psykologisk debriefing, som vortes psykologteam tager sig af som en del af vores beredskab, siger Henrik Skals, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi.
Efterlyser mere hjælp
Men i modsætning til politifolkene, der rykkede ud til Bindslev den aften, fik Morten Larsen altså ingen akut hjælp, og det ville han ønske, at han havde fået.
- Jeg ved ikke, om det kunne havde betydet, at jeg ikke havde fået post traumatisk stress syndrom (PTSD) eller haft angstanfald, men det kunne måske havde afbødet noget af chokket, siger Morten Larsen.
Han efterlyser automatisk krisehjælp til almindelige ofre for drab og voldsomme ulykker, fordi man ikke selv altid er i stand til at bede om den. Psykolog Vita Hemdrup bakker ham op.
- Der er ikke nødvendigvis brug for en psykolog, men for en som kan tage vare på den pårørende, som er i krise og sikre den hjælp, der er nødvendig. En omsorgsperson kan man kalde det, siger Vita Hemdrup.