Drab på købmand: - Der mangler akutpsykiatri, så det basker
Direktøren ved Landsorganisationen for sociale tilbud oplever store problemer med behandling af akut psykisk syge.
Selvom de ansatte på et opholdssted advarede om, at en 21-årig mand var farlig, fik han lov at forlade Psykiatrisk Sygehus. Få dage efter begik han drab.
I købmandsforretningen i Suldrup er Lone Ovesen tilbage efter en sygemelding. For knap et år siden – den 21. oktober – blev hendes mand, Finn Ovesen, dræbt med adskillige knivstik af en psykisk syg mand.
Hendes mands drabsmand fik lov til at forlade Psykiatriske Sygehus i Aalborg få dage inden, han stak købmanden i Suldrup ihjel – på trods af, at ansatte på hans opholdssted advarede om, at han var farlig.
Den 21-årige mand begik drabet blot otte dage efter, at hans bror var blevet idømt forvaring for et brutalt drab på Gundorfslund i Aalborg. Her blev en 40-årig mand dræbt af op imod 65 knivstik.
Ved Landsorganisationen for sociale tilbud er direktøren ikke overrasket over, at den 21-årige fik lov at forlade det psykiatriske sygehus. Området er nemlig særdeles presset – og ofte bliver patienter enten afvist eller udskrevet for tidligt fra den psykiatriske skadestue.
- Akutpsykiatrien fungerer ikke særlig godt. Der mangler pladser, behandlingsmuligheder og akutpsykiatri, så det basker ude i virkeligheden, siger direktør Michael Gråtang.
Han efterlyser bedre kapacitet og hurtigere udrykning i akutpsykiatrien. Blandt andet foreslår han ambulancer med særligt uddannet personale – såkaldte sociolancer – som kan rykke ud til akut psykisk syge patienter og hjælpe.
- Hvis man har brækket sit ben, tager man på skadestuen og får det lappet. Hvis man er psykisk syg, kan man blive sendt hjem. Det synes vi, er en mærkelig forfordeling. Vi mener, at der skal mere kapacitet til, siger han.
Se hele interviewet i toppen af artiklen - og læs mere om Suldrup-sagen her: